Тръмп благодари на Путин за върнатите дипломати, пестял

Вашингтон така щял да плаща по-малко заплати
Обновена: 11 авг 2017 07:35 | 11 авг 2017 07:33,
26
Тръмп благодари на Путин за върнатите дипломати, пестял
Снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предаде Ройтерс.

"Искам да му благодаря (на Путин), защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". Много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко. Няма реални основания за връщането им в Русия", каза Тръмп в разговор с журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка.

Още по темата

По думите на Тръмп той се радва, че ще може да намали разходите. "Ще спестим много пари", обобщи той.

След като в Конгреса на САЩ бяха гласувани нови санкции срещу Русия, руското външно министерство нареди на САЩ до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и технически персонал в САЩ. Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Много от съкратените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва Ройтерс.

Според справка на Държавния департамент от 2013 г., само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани, отбелязва ДПА.

Не е ясно дали Тръмп се е шегувал. Това е първият му коментар на решението на Путин.

Бившият високопоставен служител на Държавния департамент Никълъс Бърнс определи изказването на Тръмп като гротескно.

"Ако се е шегувал, трябвало е да знае, че не бива да го прави. Ако не се е шегувал, това е нещо безпрецедентно. Никой президент не е защитавал експулсиране на наши дипломати", заяви Бърнс, който е бил третият най-високопоставен човек в йерархията на Държавния департамент.

Изказването на Тръмп е в противоречие с реакцията на Държавния департамент по нареждането на Путин. На 30 юли представител на американското дипломатическо ведомство определи руското решение като "достойно за съжаление и непредизвикано".

Тръмп заяви, че не е обмислял възможността да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия.

Тръмп каза още, че бил изненадан от обиска на бившия шеф на предизборния му екип Пол Манафорт от ФБР. По думите на президента това е изпратило "силен сигнал". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
До ВасилевТолкова е самотна Русия, че членува в най-голямата търговска и военна организация в света ШОС /Шанхайска организация за сътрудничество/ в която са още Китай, Индия, Пакистан, Филипините ит.н. с общо над 3,5 милиарда население!
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема по жалки политици от руските само преди няколко месеца рецитираха стихове във вазхвала на Тръмп а сега той им го нахака с контра гайка.Сега пак трябва да сменят плочата за пропаганда на простия руснак .Наи мен кефат Украинците скъсват ги от базици в туба по тоя случай
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друзя, налейте бояришник, че е нетърпимо вече!!!
15
11
 
6
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 6 години
Направо ме кефи как брутално се е изгаврил със злобното джудже.Наложи му санкции, а джуджето реагира неадекватно защото не знае какво да направи.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак се изгъбаркаха с "шахматиста" в кремкь.
13
3
 
12
 
! Отговори
между редовете преди 6 години
Тръмп се радва през зъби че безумно скъпия бюджет за цветна революция в Русия е икономисан като несъстоятелен. Не е за заплатите.
12
2
 
10
 
! Отговори
кой на кого се меси преди 6 години
"Според справка на Държавния департамент от 2013 г., само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани,""Много от съкратените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва Ройтерс."НАЛИ се задваше въпроса ще има ли опозиция в Русия?Отговора е НЕ. Путин я разкарва очевидно :)
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите са я закъсали яко, щом толкова много се радват на икономиите от заплати.
10
2
 
18
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Че щом е толкова добре - да вземе да си прибере и останалите 455 дипломати от Русия, да спести още повече : )
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха -> е-ан недоволен няма
8
1
 
8
 
! Отговори
****( преди 6 години
До-5Вярно,Русия не е държава,тя е континент.
7
2
 
12
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ами Русия да вземе да изгони всичките им дипломати,че да спестят още повече,че с този огромен дълг който имат,ще им бъде от полза изгонването им
6
4
 
9
 
! Отговори
АТОМНИЯ преди 6 години
Вовата и Дони играят " цузамен " :)))) Тия ще е****ат мамата на краваристан :)))) Давай Вова , КГБ е школа :))))
5
5
 
24
 
! Отговори
благодарим ти преди 6 години
Благодарим ти Доналд Трумп, че разцепваш американското общество на две. Това прави Владимир Путин още по-силен!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най накрая си признаха че са фалит
3
8
 
28
 
! Отговори
Няма смисъл преди 6 години
Няма смисъл от дипломати.САЩ разбират само от позиция на силата. Държава, която употребява 2 атомни бомби над мирно население - не е за хвалене, светът в душата си презира този акт. Так че, никой не е загубил от късане на връзките със САЩ - напротив!Много държави видяха истинското лице на САЩ - бомби Хирошима, Нагазаки, Балканите -обеднен уран. Украйна - снайперисти и касетъчни бомби. Египет, Сирия, Ирак, Виетнам, Корея, Япония, Афганистан...Където стъпи САЩ, мизерия, смърт и кока кола.
2
11
 
14
 
! Отговори
Стойл преди 6 години
Това е само началото.Путин ще си прибере парите от американските банки и Америка пак ще е със срината икономика.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ме копира! Отдавна написах, че това количество дипломати е голямо и трябва да е благодарен на джуджето за бюджетните съкращения!