Дългият път на Масуд: От пленник на ИД до информатор на полицията

Не искам Германия да стане варварска държава, настоява кюрдът бежанец
Обновена: 12 авг 2017 20:13 | 12 авг 2017 20:12, Боряна Павлова
16
Дългият път на Масуд: От пленник на ИД до информатор на полицията
Снимка: Deutsche Welle/ F. Hoffman

Пръстите му таннцуват по клавиатурата на лаптопа, зареден с информации за предполагаеми терористи на "Ислямска държава" (ИД). Масуд Акил преравя снимките на профили във Facebook, които е направил по времето, когато един промъкнал се като бежанец в Европа привърженик на ИД откровено излага радикалните си възгледи.

В началото на 2016 г. самият Масуд Акил също идва като бежанец в Германия, по Балканския маршрут, разказва "Deutsche Welle". И разбира, че т.нар. "Ислямска държава" изпраща и тук своите джихадисти - привържениците на ужасните му мъчители.

Между 2014 и 2015 година Масуд е пленник на ислямистите в шест различни затвора в Сирия. Отвличат го на едно кръстовище, заедно с колегата му Фарад - двамата тъкмо отивали да вземат едно интервю. Смятало се, че точно този пътен участък в Сирия за момента не е под контрола на ИД, но на въпросния 15. декември 2014 г. терористите проникнали и до района Рожава в северозападна Сирия, контролиран дотогава от кюрдската армия.

Сигнал ли е получила ИД?

Много е вероятно ИД да е получила сигнал, че двамата телевизионни журналисти ще минат отттам. Защото Масуд и колегата му Фарад Хамо не са съвсем неизвестни. В продължение на 20 месеца те почти всеки ден изпращат на своя телевизионен канал информация от кюрдските области в Сирия. Кюрдското управление в Рожава по онова време е на път да стабилизира територията си и да се утвърди като най-важен противник на ИД. Включително и поради това, че сред воюващите в Сирия, единствено кюрдите имат помощник в тила - ПКК в съседна Турция. Публична тайна е, че турските кюрди първи с оръжие в ръка подкрепят своите братя в Сирия.

Ислямистите целенасочено са търсили привърженици в района. За населението там Масуд Акил разказва следното: "Това са хора, които живеят в пустинята, те са неграмотни, сирийското правителство не им обръща никакво внимание. Те нямат никакви условия за нормален живот. Такива хора приемат всяка радикална мисъл. ИД знаеше това, съзнателно се насочваше към тях и успя да ги привлече на своя страна."

Такива са обстоятелствата, които предхождат залавянето и хвърлянето в затвора на телевизионния журналист Масуд Акил и колегата му Фарад Хамо.

Неговата история е едно безкрайно ходене по мъките: "Разпитваха ме и ме изтезаваха. Биеха ме по краката и по гърба. Удряха ме в лицето, скубеха ми косите и крещяха, че съм бил кюрдски неверник и че те ще избият всички кюрди. Всички, защото искали кюрдските области да бъдат ислямизирани според техните представи." Съдбата на Масуд Акил разкрива не малко за начина на мислене на водачите на ИД. Когато го откарали във втория затвор в Ал-Шадади, терористите записали в регистър данните за влизането му в затвора - сякаш терористичната им организация наистина е държава.

Бойците на ИД си развързват езиците

Палачите от ИД обаче също правят грешки. Масуд Акил разказва следното: "В килията ми идваха джихадисти, перчеха се колко са силни. Размахваха пред очите ми журналистически информации, в които западни медии съобщават как заплахата  от ИД нараства, а те явно бяха много горди от това." Може би прекалено горди. Очевидно защото са смятали, че и бездруго ще го убият, палачите на ИД без задръжки се хвалели пред него с извършените убийства, разказва Масуд. Споменавали и детайли, които той си спомня съвършено ясно и днес: "Един от моите източници днес е онова, което чух тогава в затворите. От привърженици на ИД и от цивилни граждани, които на свой ред познаваха много джихадисти. Тези информации ми помогнаха да разкрия няколко потенциални терорсти, дошли през 2015 и 2016 г. като бежанци в Германия", посочва Масуд.

В инквизационните затвори на ИД Масуд Акил прекарал 280 дни, докато накрая бил заменен срещу заловен джихадист - и успял да избяга в Германия.

Сведения за германските власти

От Сирия той донесъл много точни информации: толкова точни, че дори експерти като психотерапевтът Ян Киджилан ги смятат за изключително достоверни. Киджилан е професор в университета в Баден-Вюртемберг и оказва психотерапевтична помощ на йесидски жени, които са били в плен на ИД.

Масуд Акил е записал имената на много привърженици на терористичната организация. В края на август в Германия ще излезе книгата, която е написал заедно с берлинския журналист Петер Кьопф. В нея Масуд Акил обяснява защо е решил да се бори срещу ИД: "Не искам тези чудовища да превърнат и Германия във варварска държава, точно затова реших да предам на германските власти всички резултати от разследванията ми и всичко, което знам за ИД."

Действително неговите свидетелства вършат ценна работа на германската полиция в разследванията й. Конкретни случаи обаче Германската криминална служба не желае да коментира. Ясно е във всеки случай, че полицията вече взема насериозно разкритията на Масуд Акил: "В началото се питах защо не ме разпитват както трябва", казва той. Очевидно германските власти едва по-късно са осъзнали колко важни са информациите за сирийските бежанци, дошли в Германия по Балканския маршрут през 2015 г.   
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицията не реагирала, че как ще реагират полицаите като ги е страх, че ще ги обвинят в (как беше тая дума дето я няма в речника?) противници на преселението на исляма в Европа. МВсичките германци се страхуват от това страшно обвинение.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ми дреме к'ъв е. Както аз си стоя в държавата, да си стои там. Ама изобщо не ме касаят арабско-мънгалски лакърдии. Каквото са си дробили, да си го сърбат. Никой в целия свят не им е длъжен с нищо, най-малко аз.
10
1
 
8
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Дори да е свестен човекът,е сам.Една птичка пролет не прави.Започнали да загряват германските служби,докато загреят напълно, ще станат халифат.
9
15
 
3
 
! Отговори
доносник преди 1 година
Не се казва "информатор на полицията", а кука! Или доносник.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kyurd li e terorist nomer edno e,tiya kyurdi v momenta izvarsvat s pomoshta na amerika genocid nad sunitite v severna Siriya aneksirat zemite im,sledvashtata voyna shte e mejdu kyurdi i arabi
7
3
 
0
 
! Отговори
а преди 1 година
До Анонимен
... са по- прости ?
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПКК терористи ли са? А как вървят нещата в Дейр Ез Зор и Ракка? Днес.БГ, хайде информирайте ни, това ви е работата! Кюрдските бунтовници терористи ли са или не? Или в Турция са терористи, а в Сирия умерена терористична опозиция? А, какво става?
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"разказва "Deutsche Welle""

Аха ясно, Дойче Веле... Сега ще ни разказват как всички бежанци много помагали на Германия и терористите били само някакво изключение от правилото. По нататък нямам намерение да чета, а и без това съм набрал на ДВ открай време заради антибългарските репортажи заради миналото ни, както и заради критиките към България, че не искала тонове бежанци.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До zeus
Изобщо не си въобразявай,че немците са толкова прости,само защото мълчат.
3
8
 
14
 
! Отговори
Меркел Акбар преди 1 година
"Не искам Германия да стане варварска държава, настоява кюрдът бежанец"

Е да, ама аз искам. Измрелите ми сънародници са само дребно препятствие, важното е да се омешаме добре, а медиите ще се погрижат да покрият изцепките на пришълците.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минах по диагонал, намери каквото знаех, че ще намеря(дойче веле) повърнах и се оттеглям...
1
3
 
22
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Германците са си направили списък по неговите данни и са го захвърлили в някое чекмедже.После ще се окаже, че поредния атентат е дело на някой от списъка...