Ким и Тръмп дават заден ход, успокояват топката

Западният печат за взаимните заплахи за война между КНДР и САЩ
15 авг 2017 10:07, Елка Василева
61
Ким и Тръмп дават заден ход, успокояват топката
Снимка: архив, Reuters

"Северна Корея дава заден ход от заплахите да удари Гуам", "Северна Корея отлага изстрелването на ракети срещу Гуам, Ким Чен Ун успокоява напрежението" - това са някои от водещите заглавия на британските вестници "Файненшъл таймс" и "Гардиън".

Пхенян като че ли отстъпи от заплахата си за неминуем ракетен удар, като публикува чрез информационната си агенция внимателно подготвено изявление, което според мнозина експерти е опит за деескалация. Написано в не толкова войнствен тон като предишните, то може да помогне да се намали напрежението със САЩ, което имаше опасност да прерасне в конфликт, пише британският финансов ежедневник.

Необичайното послание с помирителен тон бе отправено след предупреждението на американския министър на отбраната, че изстрелване на ракети по територията на САЩ може много бързо да прерасне във война, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун като че ли даде знак за пауза във все по-ожесточената словесна престрелка с американския президент Доналд Тръмп. Ким заяви, че е готов да наблюдава "още малко" действията на САЩ, преди да нареди ракетен обстрел срещу американската територия Гуам.

Укротяване на топката има и от страна на САЩ, смята в. "Ню Йорк таймс", който излиза със заглавие "След "огъня и яростта" Тръмп изглежда успокоява напреженията в Азия".

След дни на войнствени заплахи срещу Северна Корея и нервничене дали се задава търговска война с Китай Тръмп намали напрежението на няколко фронта в Източна Азия. Той нареди разследване на търговските практики на Китай, за да се установи дали те вредят на американските компании в областта на интелектуалната собственост, но използва нетипично сдържан език и многостепенен бюрократичен процес, който вероятно ще отложи предприемането на евентуални наказателни действия срещу Пекин с месеци, ако изобщо се стигне дотам.

По въпроса със Северна Корея няколко от висшите съветниците на Тръмп се опитаха да разсеят страховете за военен сблъсък. Най-пресният пример е генерал Джоузеф Дънфорд, който увери южнокорейския президент Мун Дже Ин, че опцията за военни действия срещу Пхенян ще бъде задействана само в краен случай, пише американското издание.

Ескалацията на напрежението със Северна Корея отвлече за кратко вниманието от разследването на предполагаемата намеса на Русия в миналогодишните президентски избори в САЩ, което водят ФБР и комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите. В средата на май правосъдното министерство на САЩ назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да проведе независимо разследване на твърденията.

Вестник "Вашингтон пост" обаче публикува днес статия, според която един от съветниците по външната политика на Тръмп - Джордж Пападопулос - още в самото начало на предизборната кампания - през март 2016 г., предложил да уреди среща на републиканеца с висши руски държавници, включително с президента Владимир Путин.

Позовавайки се на кореспонденция по електронна поща между членове на предизборния щаб на Тръмп, "Вашингтон пост" твърди, че Пападопулос предложил на срещата да се обсъдят двустранните отношения САЩ-Русия. В крайна сметка обаче такъв контакт не бил осъществен, защото ръководителят на предизборния щаб Пол Манафорт бил против.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
aaaaaaa преди 6 години
До PROKLETO PLEME STEНищо не ти се разбира..
42
3
 
1
 
! Отговори
PROKLETO PLEME STE преди 6 години
NE MIE QSNO KAK MOJE DA SI BEDEN I POSLEDEN V SVETA I DA UMIRASCH OT KEF ZA NQKOI SVETOVNI NE TVOI PROBLEMI BYLGARINO ZLOBARINO NESCHTASTEN EI TYI SCHTE IZCHEZNESCH OT SVETA ZASCHTOTO SI GADEN I ISKASCH NA DRUGITE DA E ZLE
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TO PYK BULGARISTAN GIGANT OTVSEKYDE SMESCHNICI
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LUDITE MIRQSVAT
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редник ;И как по-точно едно икономическо джудже и тотално незначителен фактор в световен мащаб в лицето на Русия може да бъде недосегаема ?
38
1
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
Северна Корея се озъби . Китай показа среден пръст , Русия недосегаема....а новия финансов крах е на прага...кого да нападнем сега? Има такъв филм :)
37
5
 
3
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До Анонимната мишка 37 ; Незнам на какви наркотици си ,но определено те държат в небесата.САЩ имат силата да водят войни с всяка една държава по света по едно и също време и да победят,а ти ни говориш ,че ги било страх от някаква Северно-Корейска дупка ,дето имат една ракета от 1950г. ? САЩ не е Русия ,че да се *** целия свят с тях.Единствената причина поради която Северна Корея ,не са изравнени със земята и заличени ,е че граничат със съюзниците на САЩ ,а това са Южна Корея и Япония.
36
2
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Всичко това е един голям театър.Ким никога при никакви условия няма да нападне САЩ защото много добре знае че няма да той и държавата му няма да отцелеят и 1 ден .На Тръмп от своя страна хич нему се занимава с войни от които не само няма да вземе и 1 долар военна плячка ами и ще се набутат с милярди.
35
5
 
5
 
! Отговори
мале мале преди 6 години
До 37Сериозно ли си мислиш, че САЩ ги е страх от Северна Корея бе? Ходи да се прегледаш! Държава, която отделя годишно 700млрд. долара за военни цели я е страх от една държава, която е концентрирана само в един град - Пхенян и разполага с няколко слаби ядрени глави, които могат да бъдат прихванати и унищожени буклвано преди още да се излетели. Не мога да повярвам какви *** има в интернетпространстово. Имигрирайте към Северна Корея или Русия да гоните по-добър живот..
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да не ударят Гуам, Южна Корея им е на крачка растояние. Дето се вика с кран на границата могат да я пуснат:)
33
2
 
1
 
! Отговори
L. преди 6 години
Тия военни изглеждат като на леки наркотици.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак манипулирате,,че Северна Корея дала (заден) ход.Заден ход дадоха вчера кашерните крави,които след спешното съвещание в Белия дома заради което Тръмп си прекрати отпуската ,точно след тази среща на пресконференцията в Белия дом и Тръмп и Рекс Тилърсън и шефове от Пентагона обявиха ,че кризата в Северна Корея нямала военно решение и затова трябвало да се действа чрез засилена дипломация.Това е истината ,само ,че тук с такива статии се опитват да замаскират краварския резил и шубето от СК
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко! Абе тия не проверяват ли букмейкърските прогнози? Можеха да изкарат доста пари.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪСЕЛИ ПРОТИВ ТРЪМП ХАХА
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
28
0
 
4
 
! Отговори
1221 преди 6 години
ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ.
27
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 6 години
мунев с нов костюм
26
5
 
0
 
! Отговори
снимани са иноземни преди 6 години
Както с е вижда оt снимки и филми за конфронтации и Исказвания се ползват контролирани от НАРКО МАФИЯТА нано скенери и AIDS Aktivators..От горе напомнят с обем около КИМ Чен Ън че тука вече сме на почивка и не бива да се правят на ***>>
25
4
 
4
 
! Отговори
ИМА инвазия преди 6 години
Целта на тези широко рекламирани ПИАР Изцепки е да се принудят САЩ да похарчат стотици милиарди живи долари за НАГЛО ПРЕСТЪПНА АНТИ КЛИМАТИчНА И АНТИ ЗЕМНА ТЕХНИКА.МОНтирана на сателити, и около КИтай и Русия с тази техника извънземни недоносени терористи искат да увредят ТРАЙНО ЖИвота в АЗИЯ И ОКЕАНИЯ>
24
7
 
5
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Анонимен 22 -"Великата" Кравария се уплаши от малка Северна Корея.Хахахахаха. - А аз се страхувам от комплексирани политици с безотговорни изявления, заплахи и постъпки. Намирам и ДВАМАТА "лидери" за достатъчно луди, за да направят някоя простотия. Затова не се смея, не се шегувам с темата. За мене тук няма място за политически дивиденти.