Ким и Тръмп дават заден ход, успокояват топката

Западният печат за взаимните заплахи за война между КНДР и САЩ
15 авг 2017 10:07, Елка Василева
61
Ким и Тръмп дават заден ход, успокояват топката
Снимка: архив, Reuters

"Северна Корея дава заден ход от заплахите да удари Гуам", "Северна Корея отлага изстрелването на ракети срещу Гуам, Ким Чен Ун успокоява напрежението" - това са някои от водещите заглавия на британските вестници "Файненшъл таймс" и "Гардиън".

Пхенян като че ли отстъпи от заплахата си за неминуем ракетен удар, като публикува чрез информационната си агенция внимателно подготвено изявление, което според мнозина експерти е опит за деескалация. Написано в не толкова войнствен тон като предишните, то може да помогне да се намали напрежението със САЩ, което имаше опасност да прерасне в конфликт, пише британският финансов ежедневник.

Необичайното послание с помирителен тон бе отправено след предупреждението на американския министър на отбраната, че изстрелване на ракети по територията на САЩ може много бързо да прерасне във война, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун като че ли даде знак за пауза във все по-ожесточената словесна престрелка с американския президент Доналд Тръмп. Ким заяви, че е готов да наблюдава "още малко" действията на САЩ, преди да нареди ракетен обстрел срещу американската територия Гуам.

Укротяване на топката има и от страна на САЩ, смята в. "Ню Йорк таймс", който излиза със заглавие "След "огъня и яростта" Тръмп изглежда успокоява напреженията в Азия".

След дни на войнствени заплахи срещу Северна Корея и нервничене дали се задава търговска война с Китай Тръмп намали напрежението на няколко фронта в Източна Азия. Той нареди разследване на търговските практики на Китай, за да се установи дали те вредят на американските компании в областта на интелектуалната собственост, но използва нетипично сдържан език и многостепенен бюрократичен процес, който вероятно ще отложи предприемането на евентуални наказателни действия срещу Пекин с месеци, ако изобщо се стигне дотам.

По въпроса със Северна Корея няколко от висшите съветниците на Тръмп се опитаха да разсеят страховете за военен сблъсък. Най-пресният пример е генерал Джоузеф Дънфорд, който увери южнокорейския президент Мун Дже Ин, че опцията за военни действия срещу Пхенян ще бъде задействана само в краен случай, пише американското издание.

Ескалацията на напрежението със Северна Корея отвлече за кратко вниманието от разследването на предполагаемата намеса на Русия в миналогодишните президентски избори в САЩ, което водят ФБР и комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите. В средата на май правосъдното министерство на САЩ назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да проведе независимо разследване на твърденията.

Вестник "Вашингтон пост" обаче публикува днес статия, според която един от съветниците по външната политика на Тръмп - Джордж Пападопулос - още в самото начало на предизборната кампания - през март 2016 г., предложил да уреди среща на републиканеца с висши руски държавници, включително с президента Владимир Путин.

Позовавайки се на кореспонденция по електронна поща между членове на предизборния щаб на Тръмп, "Вашингтон пост" твърди, че Пападопулос предложил на срещата да се обсъдят двустранните отношения САЩ-Русия. В крайна сметка обаче такъв контакт не бил осъществен, защото ръководителят на предизборния щаб Пол Манафорт бил против.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко сръбски щайги бяха свалени?
22
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките новини от Сащ са фалшиви. По време на войната в Сърбия сърбите не само свалиха два от прославените им "Стелтове", а и хванаха двама американски пилоти и ги показваха по телевизиите. Гледаха като мишки в трици. Сащ ги обяви за герои и пример за подражание на младите. Циркове.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста нещастни фанатици на религията чучхе има тук.
20
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Великата" Кравария се уплаши от малка Северна Корея. Хахахахаха.
19
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Никой няма далавера да има война, обаче да има опасност е друго. Ким ще държи в подчинение народа, Тръмп ще изхарчи стотици милиарди за нови оръжия ;)
18
17
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Винаги се кефя когато виждам публикации за Кимчо и неговите възторжени верноподаници .... Френетизма който лъха от подобни картинки явно действа като катализатор и заразява по-емоционално неуравновесените пациенти във форума, вследствие на което човек може да прочете всякакви бисери, както и да направи аналогия с времето на Тошовия СОЦ и мозъчните травми, които някои наши съграждани наследиха от онова време .... !!!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народите на сесесерето ли?
16
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Благодарение на САЩ, Западна Европа, Южна Корея и Япония просперират докато всички комунистически кочини тънат в мизерия. Най-добрия пример е Виетнам в момента, Източна Европа никой не ги смята за хора, а за клоаката Китай да не говорим. Направи сравнение със Северна и Южна Корея. Едните още са в 60-те години докато другите са технически иновативни. Ама да комунизма е по-добре нали?
15
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдички народи мразят Сащ.
14
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко комунисти мразят Сащ.
13
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли място по света, където янките са отишли, посрещнали са ги с цветя и им се радват? Всеки гледа на тях като на чумата на века.
12
15
 
27
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Не е само Корея, откъдето янките се изхлузиха. Там бяха само 2 години. С Виетнам се мъчиха 10 години. И пак се изметоха. Това им е в стила. С Ирак - 2 месеца - разтуриха държавата, с фалшиви новини за хим. оръжие, избиха 1 000 000 души и пак избягаха. Оставиха Идил да им довърши работата.
11
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кумчо се огледа и като видя кои стоят зад него и свали гарда.
10
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Северна Корея никой нищо не им прави ама те си джафкат и се пъчат. Горките Южнокорейци в каква мизеря живеят благодарение на САЩ... живи да ги оплаче човек...
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Кой не бил слязъл къде? Ко ? :) Ама си ми един стратег ама :) добре, че не си под пагон.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8ти май не си много нясно с историята? Преди 70 години се намесиха китайците и направиха СК буферна зона. Нищо реално не са спечелели.
7
2
 
11
 
! Отговори
Язека преди 6 години
Празната пушка двама плаши - тоя пред нея и тоя зад нея.
6
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И преди 70 години светът си мислеше, че дивите корейци нямат шанс срещу "великите" янки, но видехме какво стана. Мър.льовци.
5
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Сащ им се разтрепераха мартинките. Знаеме ги какви са войници. От Виетнамската война насам основното им средство за налагане на демокрация са бомбите. На земята не смеят да слязат, че бой.А какво е казал бил Кимчо, ще видим. Тоя остров е в обсега му.
4
5
 
13
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 6 години
Казах им да спрат да се джафкат, за да не им разтуря колибите и на двамата.