В партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ искат оставката му

"Процесът на путинизация на ВМРО-ДПМНЕ претърпя загуба"
15 авг 2017 21:10, Екип на Dnes.bg
13
В партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ искат оставката му
Снимка: Bloomberg.bg

Високопоставени членове от партията на бившия премиер Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ искат оставката му като партиен лидер. Това стана ясно от интервю на Петър Богойески от Движение за вътрешна демокрация и реформи в рамките на ВМРО-ДПМНЕ в предаването в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Република Македония има само един път. Няма алтернативни пътища. Това е пътят на пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО“, каза политикът. Той е убеден, че всички анализи за създаване на някакви алтернативни възможности са повече от несериозни и не са от полза за Република Македония. 

"Най-важно е желанието на македонското общество да бъде част от съвременното, модерно, европейско общество и точно това основната цел на нашата политическа партия - първата демократична партия в Македония, която донесе демократичните промени след комунистическия период", обясни Богойески.

Той беше категоричен, че съседите на Македония не са й неприятели. "Трябва да имаме най-добрите отношения със съседите и специално с България.Тя е вход на Македония към ЕС", обясни политикът.

Той обясни, че в началото на 90-те години перспективата, за която се борела ВМРО-ДПМНЕ - членство на Македония в ЕС и НАТО, изглеждала невероятна. "Надявам се, че нашата партия бързо ще се реформира и модернизира и ще поведе отново Македония по евроатлантическия път", каза още Богойески.

Той отправи критики към лидера си - бившия премиер Никола Груевски.

"Въпреки че сме членове на една и съща партия, и аз, и Груевски, за жалост трябва да кажа, че бяха изгубени много шансове. Изгуби се много време в решаване на една съвършено непотребна политическа криза, която започна преди 2011, а корените й стигат до 2009. Тя ескалира през 2014 и се разрази през последните три години. Надявам се тези изгубени шансове Македония да има възможност бързо да навакса и скоро да се види като пълноправна членка на Европейския съюз и на НАТО, такава, каквато е България"., каза политикът.

Той изрази надежда, че мнозинството от членовете на ВМРО-ДПМНЕ разпознават историческия шанс на Македония да напредне в европейските процеси. Според него това ще даде възможност да се затворят всички отворени въпроси между Македония и България, както, а и с всички останали съседи, така че Македония да не е изолиран остров в процеса на европеизация на целите Балкани.

"Този процес е сериозно започнат и е на финалната си права. Мисля, че следващата страна, която ще бъде приета в ЕС, ще бъде Македония и следващата членка на НАТО  ще бъде Македония. Мисля, че ще изоставим балканските стереотипи и ще се отворим към европейските ценности", каза  Петър Богойески

Относно ролята на Груевски във вътрешнопартиен план македонският политик каза: "Само изплашените, слаби лидери се затварят в тесен кръг в партията си и затварят държавата в изолация от международните фактори. Причината за тази затвореност е товарът, който Груевски носи от миналото, когато беше премиер на Република Македония. Жалко е, че неговите лични ценности се пренасят като ценности на ВМРО-ДПМНЕ и това затваря перспективите на партията. Ние не можем да останем заробени от интересите на пет души, които упорито настояват да остане старото статукво на политическата сцена в Република Македония".

Според Богойески реформирането във ВМРО-ДПМНЕ е вътрешен процес, който трябва да се извърши не под натиск. Той обясни, че членовете на ВМРО-ДПМНЕ се чувстват много неприятно заради отнети документите на лидера им Груевски поради обвиненията на специалния съд срещу него.

Богойески обясни, че искането за реформа във ВМРО-ДПМНЕ е вътрешно партийна и ще си остане такава.

"Нямаме намерение да правим каквито и да било външни партии. Напротив - ние сме автентични представители на идеите на ВМРО-ДПМНЕ в Република Македония. Ние пораснахме в нашата партия и се чувстваме силно ангажирани тя да се реформира и да продължи напред“, каза той.

Политикът призна, че реформите на моменти са болезнени, а много хора се плашат от промени.

"Но трябва да ги уверя, че промените ще донесат едни нови ценности в цяла Македония - промяна на статута на партията, който към момента не позволява достатъчна свобода на мисълта и словото, не толерира свобода на действието. Чрез същинска промяна в органите и структурите на партията, а след това нормално и кадрова промяна, ще последва и промяна в политиките на партията - от изолация ще се върви към комплексна деизолация - политики, които ще ни направят доверен партньор на политическите субекти вътре в Македония".

И още в интервюто - Какво следва след "путинизацията" на Република Македония, водена от Груевски? Каква е историческата отговорност на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с отношенията със страните на Балканите и в частност България? Как заради политиката на Груевски ВМРО-ДПМНЕ търпи загуби "на зелена маса" и как губи възможността да управлява Република Македония?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
само чет,щ преди 6 години
Комунисто-социалистите нямат националност - доказано е исторически. Прочети писмо на Васил Коларов до Георги Димитров от 1935г. Те са руски мекерета и им плащат в долари- също исторически доказано. Тези в БГ струват на Руско-съветската империя 3 милиарда долара.
7
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
Целият свят ни поздрави за договора за добросъседство с Македония. Само руснаците и сърбите замълчаха. Това е достатъчно красноречиво.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, намери се верния човек и там. Умен и красив.
5
4
 
3
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Още едни консуматори на фалшиви европейски храни и смотани американски оръжия.
4
3
 
10
 
! Отговори
Кухофил преди 6 години
Целият свят ни поздрави за договора за добросъседство с Македония. Само руснаците и сърбежите замълчаха. Но вместо тях говорят продажите ***, за които да си дават *** под наем за шепа рубли е по-висша ценност от любовта към род и родина.
3
6
 
6
 
! Отговори
Един там преди 6 години
До номер 4: Абсолютно точен си! Борисов заби пироните в ковчега на Българщината с това признаване на измислените "македонски нация и език"!
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този като че ли шиптърите са му написали изявлението...
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите въртоглави комунисти мълчат като пред разстрел, все едно сме подписали договор с Нубия. А затова разделения на българи най-голяма вина имат те, дедото и вместо да се извинят продължават с подривната си дейност.