Агресивните десни екстремисти в САЩ – кои са те?

Те са различни, но обединени от идентичността на белия човек
17 авг 2017 22:00, Елка Василева
20
Агресивните десни екстремисти в САЩ – кои са те?
Снимка: Reuters

Оръжия, пречупени кръстове, качулки на Ку Клукс Клан: маршът в Шарлотсвил беше най-голямата от доста време насам проява на агресивните десни екстремисти в САЩ. Техните групировки са доста различни.

Джейсън Кеслър, 34-годишен десен екстремист, е целял с акцията си в Шарлотсвил да обедини отделните дясноекстремистки групировки. И няколко от тях наистина демонстрираха единство - възползвайки се от правото за свобода на мненията, те протестираха заедно срещу събарянето на паметник на много оспорвания генерал от времето на Гражданската война Робърт Лий, командвал в средата на 19-и век войските на Юга във войната срещу Севера. Колкото и различни да са въпросните екстремистки групировки, на проявата в Шарлотсвил ги обединяваше най-вече едно - идентичността на белия човек в САЩ, пише Дойче веле.

Ето някои от по-значимите сред тези групировки:

Ку Клукс Клан

Тази расистка организация възниква в САЩ още през 1865 година, но през шейсетте години на 20-и век Ку Клукс Клан (ККК) се позиционира наново - в резултат на гражданското движение на афроамериканското население. Предполага се, че днес в организацията, на чиято сметка се приписват множество жестокости и убийства, членуват между 5 и 8 хиляди души.

Още по темата

В демонстрацията в Шарлотсвил се включи и Дейвид Дюк - един от най-известните американски неонацисти и бивш предводител на отрядите на ККК. Той призова президента Тръмп да си даде сметка, че "белите американци, а не радикалните леви сили са направили възможна неговата изборна победа". Критиците на Тръмп го обвиняват, че в предизборната кампания не се е разграничил достатъчно ясно от десния екстремист и подстрекател Дюк. 

Бели супремасисти  

Привърженици на "бялото превъзходство" са убедени, че има бяла раса. Те използват това понятие спрямо група от хора, обединени от определени цвят на кожата, произход и принадлежност. Белите супремасисти (супермасизъм – непоклатима и често арогантна убеденост в превъзходството на собствената им култура – бел. ред.), като "Арийски нации" например, вярват френетично в биологическото превъзходство на хората от европейски произход. Те твърдят, че в едно мултиетническо общество, каквото е американското, белите хора стоят начело на йерархията. В Шарлотсвил белите супремасисти бяха представени от групировката "Авангард на Америка", разпознаваеми по черните табелки с бели кръстове върху тях.

"Алтернативни десни"

Те са сравнително нова формация на дясноекстремистката сцена - "Алтернативните десни". Движението Alt-Right подстрекава с расистките си призиви срещу левите сили и малцинствата и се обявява срещу политическата коректност, миграцията, но също така и срещу традиционния консерватизъм. Лидер на "алтернативните" е Ричард Спенсър от мозъчния тръст "Национален институт за политика". През 2010 г. Спенсър основава онлайн списанието "Алтернативни десни", което дава името  и на неговото движение. Някои причисляват към него е дяснопопулисткия уебсайт Братбард, който дълго време беше ръководен от главния стратег на Доналд Тръмп - Стив Банън. "Алтернативните десни" са тясно обвързани със супремасистите, макар да действат малко по-прикрито. Приписват им се също така и връзки с ултрадясното "Идентитарно движение" в Европа.

Националисти

Американските националисти стоят на близки позиции със супремасистите. Различават се от тях само по това, че те отхвърлят идеята за мултиетническо общество и се борят за държава само от бели хора.

Неонацисти

Своята идеология и символика американските неонацисти са възприели от националсоциалистите в Германия. Адолф Хитлер е техният идол. Те са против евреите, небелите хора, срещу хомосексуалните и инвалидите. В края на 1960-те години беше основана и американска Националистическа партия, която обаче не постигна никакъв успех. Националното социалистическо движение (NSM) е най-голямата неонацистка организация в САЩ.

Изследователите на десния екстремизъм регистрират тесни контакти на американските неонацисти с Германия. Така например междувременно починалият лидер на американските неанацисти Уилиям Пиърс често е бил засичан в средите на Националдемократическата партия на Германия NPD или да говори на нейни сбирки. За разлика от Германия обаче в САЩ не са забранени нацистките символи като пречупеният кръст, хитлеристкият поздрав или кафявите нацистки униформи. В САЩ те са под закрилата на свободата на мненията.

Неоконфедералисти

Неоконфедералистите си искат "стария Юг". Под знамето на конфедерацията те се борят да си върнат духа и реалностите в южните американски щати преди Гражданската война. Те се разглеждат като жертви на Севера, който е премахнал робството. Смятани са за антидемократична, расистка и мразеща хомосексуалните организация. В исторически план се отличават от другите десни екстремисти по своята идеология, макар да имат и много общи неща със супремасистите.
 

15 Юни 2017 г. 11:42


20
Още по темата: САЩдесни екстремисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Истината е, че белите бачкат, всички останали лапкат покрай тях. Ама много станаха лапачите. И в България е така. На бачкаторите навсякъде почва да им писва от тази несправедливост. Накратко: "Който не работи, няма да яде."
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички по-горе изброени човешки отпадъци бълнуван за някакво превъзходство, а всъщност са си отпадъци. Избирането на расист за президент им позволи да назигнат глава. Те по нищо не се различават от ислямистите и джихадистите.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Антифа мложе би не са агресивни. Бият всеки който решат, че прилича на расист.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е БГ расист и те са доста повече отколкото във ФАЩ.
10
2
 
13
 
! Отговори
Джоко преди 1 година
Това за "Крайно Десните", както нашите смешковци превеждат "Alt Right", е медийна измислица. Хората, набедени за "расисти", поради бялата си кожа, са правили мирен протест, с разрешението на общината, срещу махането на паметник на генерал Лий. След което ***, травестити, феминистки и т.н. измeт ги напада с камъни, колове и тръби!
9
1
 
12
 
! Отговори
Карина преди 1 година
Поредната "публикация" на Елкa - ултра, хипер, гига дpиcня, преписана от Гардиън, Дойче Веле и т.н. медии -авангарди на световния Джихад. Лъжа след лъжа в хейтърски, расистки стил.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Василева дано да четеш коментарите под преписаните си статии. Днес не мога да ти простя и да ти кажа за пореден път че си много т.ъпа.
7
0
 
8
 
! Отговори
КЕЕЕФ преди 1 година
Мученето на форумните соросоидокраварски тролове прерастна във фалцет и кресчендо. МУУУУУУ
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко са бели и те самите незнят,
тези на снимката малко тъмнички ми изглеждат..
5
1
 
18
 
! Отговори
Карина преди 1 година
Eлкe, като го раздаваш такава безумна боркиня за повече облаги и права на негроидите, защо не се преместиш да живеем там?!?
4
5
 
21
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 1 година
Браво на всички бели хора по целият свят пазители на вида и расата си !!!
3
3
 
35
 
! Отговори
Енчо преди 1 година
"Агресивните десни екстремисти в САЩ – кои са те?"

Предположение - белите мъже, бъхтащи по 60 часа седмично за да хранят (и то добре!) вечно недоволните и много склонни към престъпност "небели" американци.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
In 2007, the Sunday Times ran an interview with Dr Watson in which he said he was “inherently gloomy about the prospect of Africa” because “all our social policies are based on the fact that their intelligence is the same as ours – whereas all the testing says not really”.
И за това Уотсън го изключиха от няколко научни института, та си беше обявил Нобеловата награда за продан в Кристис, тa я купи рускя милиардер Алишер Усманов и му я върна.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми има разлика между расите, прогреса се носи от белите и жълтите, това е. Я кажете колко известни учени има черни