Българи и румънци качиха рекордно работните места в Англия

Другите източноевропейци обаче напускат Острова
Обновена: 17 авг 2017 07:52 | 17 авг 2017 07:50, Камелия Цветанова
15
Българи и румънци качиха рекордно работните места в Англия
Снимка: Reuters, архив

Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е достигнал рекордни нива заради голямото увеличение на броя на българите и румънците, намерили работа там, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Според официални данни, оповестени вчера, 2,37 милиона граждани на страни членки на ЕС са работили на острова между април и юни тази година, което е увеличаване със 126 000, в сравнение със същия период на 2016 година.

Още по темата

Това е най-големият брой, регистриран, откакто преди две десетилетия започват да се водят статистики по този въпрос.

Това показва, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС още няма значителен ефект върху броя на работещите в него европейци.

Нарастването отчасти се дължи на рязкото увеличаване на броя на работниците от България и Румъния с над една четвърт до 337 000 през последните 12 месеца. Гражданите на тези две държави получиха пълен достъп до пазара на труда на острова преди три години и оттогава броят им значително нарасна, отбеляза вестникът.

Наблюдава се обаче намаляване на броя на работещите във Великобритания от осем източноевропейски страни, включително Полша, Литва и Латвия.

Те са намалели от малко над 1 милион през второто тримесечие на 2016 г. до 997 000 през същия период на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Привет от Англия преди 6 години
Най си ни е хубава България! Но всички знаем защо българите се пръснахме по богатите държави. Нашите политици-продажници си прогониха народа. Как иначе да се живее в родината с жалкото препитание? Работиш, работиш и едвам свързваш двата края. Дори и достойнството на човека в България не се цени вече. И пак им гласувайте, за да си живуркат на ваш гръб.
10
2
 
4
 
! Отговори
Привет от Англия преди 6 години
До Анонимен 8 - живеещ в ГерманияОт 1 г. сме в Англия. Не е чак така,както го описваш. Градът,в който живеем, е плувнал в зеленина, парковете са много и огромни като площ (2-3 стадиона на едно),климатът е много приятен (поне на нас ни харесва). Да, има и дъжд в някои дни, но има и слънце. Англичаните са много практични и креативни хора, толерантни, учтиви и възпитани. Къщите им са спретнати, а не помпозни, с китни дворчета и много добре поддържани. Живей си в Германия жив и здрав, и не злобей!
9
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Да очакваме ли скоро след българо румънската експанзия ,масово напускане на британци в посока Европа.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8:"...Само че, аз като живеещ в Германия ми е чудно..."Не се чуди! Ти какво искаш - да се набият всички в Германия ли?За какво са ти още - weil es nicht genug gibt ?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намаляване на броя на работещите има всяка година когато съберат реколтата,а после пак се увеличават в началотото на сезона на следащата година...и сезонните гурбетчии и постоянно пребиваващите емигранти са в един статистически кюп. Удобно се сравняват многомилионните поляци и румънци с малките държави. Със сигурност 3 милиона чужденци не биха се отразили само в Индия или Китай
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом българи румънци са малко над 300 хиляди, то българите ще са към 100 хиляди. Едва 10% от поляците. Дребна работа.Само че, аз като живеещ в Германия ми е чудно за какъв *** се пънат всички да ходят в Англия - гадно време, сиви и грозни градове, все едно като след бомбандировка, всичко им е на обратно. Дали заради илюзиите, че "знаят" английски?!
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошата и мухлясала Англия ще я гледате на картички само. Не че и сега не е така, но тогава ще е официално и законно.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците във Великобритания са поне 1 милион. За да не стават жертва на расизъм вестниците разводняват статистиката като пишат за България и Литва.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И едни милиарди българи и румънци работят на мухлясалия остров...
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК 300-400000? Че те останаха ли толкова способни млади хора в България.Щото останалите едва ли ще ги вземат, все пак Канада не е бо1клукчийско кошче.
1
10
 
19
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Докато Великобритания не въведе визовия режим така ще бъде. А скоро ще се отвори път и към Канада и само първата година ще се изнесът 300 - 400 хил.