Страхът от ядрена война се възроди в САЩ

Американец: Времената са много по-шантави и по-плашещи от 1962 г.
17 авг 2017 15:37, Елка Василева
30
Страхът от ядрена война се възроди в САЩ
Снимка: архив, Reuters

След рухването на Съветския съюз през 1991 г. ерата на ядрените кошмари - на надпреварата в ядреното въоръжаване, на бомбоубежищата в задния двор, на умението на учениците бързо да се скриват под чиновете си, за да тренират способността си да оцеляват при нападение - всичко това, за щастие, изглеждаше останало в историята.

Досега.

За някои от родените в годините на бейби бума (след Втората световна война) ядреният напредък на Северна Корея и враждебният отговор на президента Доналд Тръмп им припомниха времената от младостта, когато те се молеха всяка вечер да се събудят живи на следващата сутрин. За техните деца сега кризата около Северна Корея е възможност да усетят "вкуса" на Студената война, пише Асошиейтед прес.

"Не съм чак толкова притеснен, че да не мога да спя през нощта. Но несъмнено това е тревожно за Гуам или дори за Хаваите, за които заплахата може да бъде реална", каза 24-годишният банкер Крисчън Зуики от Сан Бернардино, Калифорния.

Хората от поколението на неговите родители бяха обучавани бързо да бягат и да се скриват, когато бомбите започнат да падат. "Може би времената на подобни учения трябва да се върнат", каза Зуики. Той е твърде млад, за да помни популярните през 1950-те години публични обяви, при които анимационната героиня - Костенурката Бърт, учеше децата как да се пъхат под чина си, за да са в безопасност.

Но Зуики често е чувал в уроците по история в горните класове и е тананикал натрапчивата мелодия, която звучеше в началото (на обявата), когато Бърт успява да да се спаси, като се напъхва в черупката си, а после обяснява на малките ученици какво трябва да правят в подобни случаи.

"Спомням си това, - казва 65-годишният пенсионер Скот Пол от Лос Анджелис, - както и специалните обучения, които редовно имахме в началното училище тогава."
Вече като 10-годишен, казва Пол, той питал дали криенето под чина може да ти помогне, ако наблизо падне бомба, която е достатъчно мощна да разруши цял град. Учителят му признал, че това изобщо няма да помогне.

После дойде времето на бомбоубежищата в задния двор, които направо си станаха мания по време на (Карибската) ракетна криза през 1962 г., когато стана ясно, че Съветският съюз е разположил ядрени ракети в Куба и ги е насочил срещу САЩ.

След остър, продължил две седмици сблъсък между президента Джон Кенеди и съветския лидер Никита Хрушчов, който според мнозина е докарал света най-близо до ръба на ядрената война, ракетите бяха изтеглени и хората загубиха интерес към такива убежища.

Сега обаче изглежда те също се връщат на мода.

"Когато Тръмп встъпи в длъжност, нашите продажби се удвоиха, а после, когато той започна да прави тези щурави изявления, получихме много повече поръчки", казва Уолтън Маккарти от Norad Shelter Systems LLC (фирма за системи за укритие) от Гарланд, Тексас. "Само за една година продажбите ни скочиха 4 пъти", добави той.

Неговите конкуренти от базираната в Калифорния компания Atlas Survival Shelters твърдят, че са продали 30 убежища само за три дни миналата седмица. За цялата 2011 година - първата за новия им бизнес, те са продали само 10.

Според Бил Милър - 74-годишен пенсиониран филмов режисьор, който живее в Шербърн, Масачузетс, тези дни напрягат нервите много повече, отколкото кризата през октомври 1962 г. "Мисля, че сега времената са много по-шантави и по-плашещи. Струва ми се, че хората от администрацията на Кенеди владееха положението много по-добре", каза той.

22-годишният Нейтан Гереро - студент по политология от Фулъртън, Калифорния, е съгласен с това. Той казва, че е научил от уроците по история, че "блестящ пример" как да бъде уреден такъв конфликт, е дал братът на Кенеди - тогавашният министър на правосъдието Робърт Кенеди, който е водил тежките преговори (с руснаците).

"Но като гледам как сегашната администрация е подкарала нещата, не ми изглежда, че те се стремят към дипломатически изход", отбелязва Гереро. "Това може да извади един млад човек от равновесие", признава той.

Хрумвала ли му е идеята да си построи убежище в задния двор? "Бих излъгал, ако кажа, че подобни налудничави идеи не са ми минавали през ум, - казва той, смеейки се. - Но всъщност просто не смятам, че вече е дошло време да тръгна да си купувам бункер." Засега той е отдаден на занятията си в правния факултет и се опитва "да не мисли твърде много за това".

Други американци гледат по-спокойно на риска от ядрена война. Роб Стейпълтън живее в Анкоридж, Аляска, от 1975 г. и е наясно, че Аляска е смятана за възможна мишена, защото е в обсега на севернокорейските ракети. "Говорим си за това на чаша бира и аз съм сигурен, че САЩ вземат нещата насериозно, но нас тук това не ни вълнува много", казва той.

Аляска е толкова голяма и обширна, че Стейпълтън и неговите приятели не могат да си представят защо Северна Корея ще си губи времето да напада "Последната граница" (така се нарича популярно в САЩ риалити шоу как се живее в суровите условия на Аляска - бел. ред.).

"Може да се правят (всякакви) изявления, но те на практика не могат да навредят", обяснява Стейпълтън. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
5
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
Аз лично нямам нищо против Русия да достави тайно на Северна Кория няколко междуконтинентални балистични ракети с точно попадение. Два-три до основи разрушени американски градове- какво от това!!! Дори радиоактивният облак няма да достигне Европа! Нека и американците разберат какво е да водиш войни на собствена територия.
26
7
 
1
 
! Отговори
Баба Веса преди 6 години
Курск ке потъне
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За вас Няма да изпитвам капка жал. Толкова грехове имате толкова държави съсипахте......Само Хирошима и Нагасаки стотици хиляди..... АЛЧНОСТТА ЩЕ ВИ ПОГУБИ ВАС.....ДАНО НЕ ЗАВЛЕЧЕТЕ И НАС . ПРЕСТЪПНИЦИ АМЕРИКАНСКИ
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой го възроди тоя страх това са самите американци или по-точно техните политици с неадекватно поведение и репчене на всички. И безкрайната им алчност да контролират територии, богати на полезни изкопаеми и нефт.
23
10
 
0
 
! Отговори
според китай преди 6 години
На практика под контрола на ПИАР НАркомани няколко в КНДР правят вътрешен ПИАР с цел принуждаване на САЩ да инсталират тежка техника за прецкване на големи региони вкл Китай и Русия..Версиите са няколко или в КНДР има обсебени ръководени с ДМК или има чужди шпиони и диверсанти..
22
3
 
3
 
! Отговори
Whimatelno преди 6 години
Почнаха да връщат виновни за производството на ядрени оръжия..Ако огледате снимки и филми на изобретателите вкл на Айщайн може д а видите обеми от извънземни негодници около тн учени.. Някой изразиха съжаления че не са ги убили предварително..Да се огледа корея и да се приемат мерки з а намаляване облъчването на полуостров вкл с цивилна и военна техника ..В замяна КНДР да спре д а помага на наркомани от САЩ да вкарат тежки оръжия за прецакване на китай и русия.предлага тихия океан миролюбиво
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18 Това е факт, установен още от древните гърци !...Сериозно !
20
2
 
6
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Лично да предупредя, че живеем в резерват з а хора и приятели от около 8862 години и три месеца.Има започнала нагла агресия на древни негодници недопустими з а земята.Ползват нарко ДМК и внедряват вс е по жестоко редни оръжия.Принудиха чрез наркомани на власт милиард водачи д а увреждат тежко климата с включени скенери и фарове денем..Произвеждат холограми чрез обемен контрол.Техния опит дава че ако направят ядрена война между хората може да се нареди ликвидация на хората ..
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми ако продължават с тая агресия накрая ще го докарат и до там. Такива *** или не е имало да управляват Америка в над 200 годишната история.
18
3
 
33
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Белите вече са малцинство в САЩСАЩ се състояха до 10-15 години Китай и Русия окончателно ще разбият доларовта система и това ще е края и на юдо-масонската лихварска мафия и на гнусната им толерастия и "глобализация"
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-грозните сценарии ще се случат рано или късно (по-вероятно "рано") защото човечеството с всяко следващо поколебие ИЗПРОСТЯВА.За това си има причина както и факти които доказват тенденцията.Избирането на такива като Тръмп, Тиквата, вотът за БРЕКЗИТ всичко това показва че *** вече са МНОЗИНСТВО.От тук насетне стъпките на човечеството са ПРЕДВИДИМИ и водят към САМО едно .......КАТАСТРОФА.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е, да създам фирма за изработване на бомбоубежища. Има бая пари в това. Не че ще издържат на бомбите, ама от няма да има останали, че да се оплакват.
15
2
 
41
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Все руснаците им виновни. А в ГФР кой сложи тогава ядрено оръжие? В Турция доколкото знам също имаше. Сега к'ъв го държат в Естония, Литва, Латвия, Грузия и тн.Обградили руснаците отвсякъде и искат да не им отвръщат със същото. Русия вече си имат джиджи-биджи с Венецуела за радост на Тръмп
14
0
 
13
 
! Отговори
Да преди 6 години
Гузен негонен бяга...
13
2
 
42
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Страхът от ядрена война се възроди в САЩ------Не стига, че сами създават предпоставки за термоядренна войсо, но и се плашат, че някой може да им отвърне на удара с удар!?
12
28
 
5
 
! Отговори
т.п. преди 6 години
До zeus"заплахи от страна на САЩ", ай, ай, ай, Ким стои мирно и тихо, не обелва дума, не казва че ще бомби острови, не изстрелва десета ракета в направление Япония, не произвежда ядрено оръжие и пр, не сее ветрове, а лошите САЩ го заплашват, и зад всичко това "определени кръгове"...ужассс...
11
4
 
23
 
! Отговори
do 7 преди 6 години
Не американският, а южнокорейският данъкоплатец е се изръси за американско оръжие.
10
0
 
9
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До т.п.Не, просто действията му са в интерес на определени кръгове, иначе действа точно както се очаква след всичките заплахи от страна на САЩ.
9
5
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Всииичко зависи от това как е спал МАРШАЛА...моя съвет към краварите вечерната им молитва да завършва ...и дай здрав и спокоен сън на маршал Ким Чен Ун ,Господи...амин.....
8
6
 
0
 
! Отговори
т.п. преди 6 години
До zeusИскаш да кажеш че Ким Корейски действа в интерес на "определени кръгове"?