Стратегът на Тръмп: САЩ са в икономическа война с Китай

Китай ще е хегемон до 30 г., ако САЩ продължат по същия път
17 авг 2017 11:07, Елка Василева
24
Стратегът на Тръмп: САЩ са в икономическа война с Китай
Стив Банън. Снимка: архив, Reuters

САЩ са "в икономическа война" с Китай, заяви в интервю за "Американ проспект" Стив Банън, главен стратег на президента Доналд Тръмп.

"Според мен икономическата война с Китай е въпрос номер едно. Ние трябва да се съсредоточим върху този въпрос", подчерта Банън пред информационния сайт с лява насоченост.

"Ако продължаваме да губим тази война, то след пат, максимум 10 години, ще се окажем в точката, от която няма връщане", заяви Банън.

"Ние сме в икономическа война с Китай", подчерта главният стратег на Тръмп. Те (китайците) не се опитват да крият какво правят. Един от нас ще бъде хегемон до 25 или 30 години и това ще бъде Китай, ако продължим по този път.

Банън посочва също, че за тази икономическа война с Китай Вашингтон възнамерява да прилага положенията от раздела 301 от Закона за търговията от 1974 година. Този раздел дава на президента на САЩ правото да взема всички необходими мерки за борба с политиката, законодателството или действията на чужда държава, които вредят на американската търговия и са в нарушение на международните споразумения.

В случая с Китай, посочва стратегът на Белия дом, става дума за нарушения на интелектуалните права на работещите в тази страна американски компании, а също и за занижаване на цените на стоманата и алуминия.

Очевидно изолиран от администрацията на Белия дом, Стив Банън получи много скромна подкрепа от Тръмп на пресконференцията си от вторник и дава свобода на категоричните си мнения в това интервю, дадено по телефона, с главния редактор на "Американ проспект" Робърт Кътнър, отбеляза АФП.

Преди броени дни Тръмп възложи на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър да проучи дали трябва да започне разследване за кражба на американски технологии и интелектуална собственост от Китай.

Разследването по раздел 301 от търговския закон от 1974 г. може да доведе до налагане на ограничителни мерки срещу Пекин.

Решението да се използва този закон за промяна в баланса на търговията с Китай може да провокира търговска война и да засили напрежението, особено по въпросите за правата на интелектуална собственост, коментираха експерти.

Търговските проблеми със САЩ и кризата със Северна Корея не са свързани и няма бъдеще в търговска война между Вашингтон и Пекин, заяви в понеделник, 14 август, говорител на китайското външно министерство.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
32
 
! Отговори
Koko преди 6 години
До требе ти много-ама акълИ коя точно друга валута мислиш че трябва да ползват? Српске денаре или злоти, може би руски рубли
19
0
 
37
 
! Отговори
малко им требе преди 6 години
Китай за да ритне табуретката на САЩ трябва само да почне да търгува или натурално или в друга валута.
18
2
 
37
 
! Отговори
Да бе! преди 6 години
"Китай ще е хегемон до 30 г., ако САЩ продължат по същия път"Реално Китай вече е хегемон а САЩ ще станат бананова република до 30 години ако го дават така!
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 02.08.2017 г. Тръмп подписа новия санкционен закон и изпрати Пиндостан на Нова Студена продължителна икономическа война с Русия. С подписа си той показа на целия свят, че е 0 (кръгла) (поза партер), управлявана от пиндостанските елити.
16
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците откъм технологии и военна техника отдавна задминаха руснаците ,но САЩ са прекалено голяма хапка за тях.
15
9
 
39
 
! Отговори
ssdd преди 6 години
До Анонимен 6 ; Виж се каква глупост си написал бе .Всичко което притежава Китай е копирано от САЩ и Запада.САЩ имат 16000 самолета,6000 танка, 6 000 хеликоптера от които 2000 Апаче-та ,който е доказано най-добрия и модернизиран хеликоптер ,също така е доказан и в битки.Отделно имат 70 ядрени подводници ,имат 11 свръхмодерни самолетоносача и 7000 ядрени бойни глави,както и най-модерните технологии.Китай имат 5% от това което имат американците,обесни си сега как Китай са новия хегемон?
14
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Такова тъпо изказване, не може да има. Технологиите ги крадат , АКО построят самолетоносачи - ама не са . , ако направят това , ако направят онова :)) Излез от съня си.При война , ще се създават нови технологии , а когато си крадец .. Няма да ги имаш. Което означава загуба.
13
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз жълта раса , не искам да ме управлява. САЩ трябва да победят в тази война и да сложат край на крадците от изток.
12
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябваше ли руските пияници да са следващият хегемон на света ? А да забравих , че те са икономически и военни джуджета.
11
3
 
49
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Искам някой да ми покаже една успешна държава в Близлия Изток, Африка или Латинска Америка.! Такова животно няма. А Европа въпреки непрестанните граждански, глобални и войни срещу орди от Изток още от времето на Персия, даде на света такъв възход. Но всичко беше дотук. Махалото скоро ще застине. Всичко ще продължи в Китай, Япония и Корея
10
2
 
50
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Слава на Чун Куо ( Поднебесната империя) . Дали са Империя или комунизъм с капиталистически маниер, Китай е номер едно. Плодящи се , умни и трудолюбиви хора. А Европа си вкара генетически вирус и това ще я убие. Същото важи и за Кравария.
9
3
 
47
 
! Отговори
do 8 преди 6 години
Да ги сринат - какво имаш в предвид? Чисто физически - там победители няма. Ще престанат да съществуват и 2-те държави физически, както и много други покрай тях.А за икономически - не е ясно как ще стане. Все пак цялото производство на света, включително и технологиите са съсредоточени в Китай. Отделно, че китайците са най-големия кредитор на сащ, а не обратно, така че и икономически ги държат за тащаците.
8
21
 
39
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 6 Прав си , но САЩ могат да сринат Китай когато си поискат.Там е разликата.
7
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то трябва да се почне от краварчетата първо!!!! ПЪРВИ окрадоха патенти, технологии, учени.............е, бумерангът им се върна! Така, така....учените вече бягат от там и заминават в Азия, която се развива с 6-7% годишно!!!! А в краварията, че и в еуропката се влачат само имигранти от Африка и Латинска Америка, Мексико.....Хи-хи-хи....и започва нова гражданска война! Не им го желаем, но за подлостите им по цял свят ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯТ!
6
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя стратег на Тръмп май трябва да си свери часовника. Китай са вече хегемон. Просто не са с толкова агресивна външна политика както сащ и не е толкова очевидно. Имат технологиите, имат парите, имат ресурсите имат и количествена маса от всичко, което е необходимо.Фактически, ако китайците се хванат типично по американски да построят няколко самолетоносача, сащ на практика вече са на заден план. В това са по-назад китайците - да изнасят и водят войни на чужда територия.
5
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то САЩ са във война със целия свят, или поне с тея дето неискат да им клекнат за ....
4
3
 
43
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Това е като да набиеш морето.
3
3
 
58
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Китай вече е икономическа сила номер едно в света, вие гледайте пак да вдигнете лимита на дълга, че иначе трябва да обявите фалит. САЩ произвежда 5 процента от световните блага, а консумира 30 процента за сметка на васалите си, няма как балона да не се пукне един ден.
2
2
 
45
 
! Отговори
SS преди 6 години
Както казват рибарите, глътнаха въздух.Сега остава само да ги кепчосат и животът ще стане различен.
1
3
 
50
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ба ,войната вече сте я загубили....имате сили само за подривна дейност с временни резултати...