Как автомобилът стана оръдие за терористични атаки в Европа

Повечето нападения от последните години си приличат
18 авг 2017 09:00, Елка Василева
51
Как автомобилът стана оръдие за терористични атаки в Европа
Снимка: архив, Reuters

Автомобил се врязва в множество пешеходци, а след това нападателят избягва или се хвърля срещу хората с нож – така през последните години изглеждат повечето терористични актове в Европа. Руската редакция на Би Би Си припомня неотдавнашните случаи на нападения с използване на автомобил.

В четвъртък микробус се вряза в множеството хора на пешеходния туристически булевард "Рамбла" в центъра на Барселона. Нападението беше извършено в самото начало на булеварда, който е един от най-популярните туристически места в града.

Микробусът измина няколко десетки метри по пешеходната зона и спря близо до пазара Бокерия. Шофьорът избяга.

През последните години екстремистите все по-често използват както товарни, така и леки коли за извършването на терористични актове. В резултат дори „обикновени“ катастрофи започнаха да предизвикват паника сред хората и да привличат вниманието на медиите по света.

2017 година

Последното нападение с използване на лек автомобил стана в Париж на 9 август. Около 8 часа сутринта мъж вряза колата в група военни близо до казарма. Пострадаха шестима военнослужещи, двама от тях бяха сериозно ранени.  Парижкият прокурор нарече нападението "опит за убийство, свързан с терористичен умисъл".

Още по темата

През лятото в Европа бяха извършени няколко екстремистки нападения с използване на  автомобили, като в редица случаи зад волана не бяха ислямисти.

На 29 юли в Париж мъж се опита да пробие с джип загражденията около джамия и заяви, че това е отмъщение за нападенията на ислямисти от последните години в Париж. След това той се опита да избяга, но беше задържан.

През нощта на 19 юни в северната част на Лондон в района Финсбъри парк микробус се вряза в множество вярващи пред местната джамия, излезли след вечерната молитва. Полицията съобщи, че един човек е починал на място, а 10 души са пострадали. Шофьорът Дарън Озбърн беше задържан. От лондонската полиция определиха случилото се като очевидно нападение срещу мюсюлмани. 

На 19 юни в Париж автомобил се удари в камионетка на жандармерията, след което се запали. В колата бяха открити оръжие и боеприпаси. Нямаше пострадали сред полицаите и гражданите.

На 3 юни около 10 часа вечерта на Лондон бридж микробус блъсна няколко души, след което трима мъже слязоха от коли и започнаха да нападат хора с ножове. Загинаха осем души, няколко десетки души бяха ранени.

На 7 април откраднат товарен камион се вряза в тълпата в центъра на Стокхолм. Машината навлезе в пешеходна улица, блъскайки хората и се заби във витрината на магазин. Загинаха най-малко 4 души, 15 бяха ранени. Арестувани бяха двама мъже, които бяха обвинени в тероризъм. Единият – Рахмат Акилов от Узбекистан, се призна за виновен.

На 22 март на Уестминстърския мост в центъра на Лондон британският гражданин Халид Масуд насочи автомобила към минувачите, при което загинаха 4 души. След това той заби автомобила в оградата на сградата на парламента и се нахвърли с нож срещу постовия полицай, който загина. Масуд беше убит от други полицаи.

На 25 февруари лек автомобил се вряза в опашка пред кафене в Хайделберг, Германия. Шофьорът, въоръжен с нож,се опита да избяга от мястото, но беше задържан и откаран в болница.

2016 година

На 19 декември миналата година камион се вряза в множеството хора на коледния базар в центъра на Берлин. Загинаха 12 души, а 49 бяха ранени. Канцлерът Ангела Меркел нарече случилото се терористичен акт. Извършителят се оказа 24-годишен тунизиец. Той откраднал камиона от поляк, когото застрелял. Пет дни по-късно самият нападател беше убит край Милано при престрелка с местната полиция.

Едно от първите и най-кървави нападения в Европа беше терористичният акт от 14 юли 2016 година в Ница – камион връхлетя върху хората, празнуващи на крайбрежния булевард. Загинаха над 80 души. Кметът на Ница нарече случилото се най-голямата трагедия в цялата история на града.

Би Би Си пише, че през миналата година броят на смъртните случаи при терористични актове в Западна Европа е бил най-голям от 2004 г. досега. През първите седем месеца на 2016 г. при терористични нападения загинаха 143 души.

По данни на Европол от средата на юни през 2017 г. жертвите на терористични актове са 142 души. Броят на предотвратените от началото на годината нападения също е 142. Над половината – 76 – са предотвратени във Великобритания. Испания съобщи беше съобщила за 10 предотвратени атаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До Българин 46Започна ли да ти се изяснява това,което ти пиша или полираното ти мозъче отново не може да схване? Твърдението ти,че "няма правителства неподкрепени от народите си" просто издиша,както и ти самия.Ще ти дам и друг пример в Германия народът масово не подкрепя решенията на канцлера си Шмиргел,но тя прави,каквото си иска. Праща войски на майкината си,пуска мигранти из цяла Европа,че сега иска да ни ги хариже на нас по някакви измислени квотни принципи. НЕЩО ДА КАЖЕШ, а "българино".
46
0
 
0
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До Българин 46Предния ми пост отново бе адресиран до 46. Та казваш, че няма правителства неподкрепени от народите си. Е да ти кажа има, но явно циментовата ти глава не може да го разбере. Аз например никога не съм бил съгласен наши войници да бъдат изпращани, където и да било извън България. Бях против решението на ГЕРБ и ББ да спира изграждането на Южен поток, както и да се спира строежа на АЕЦ Белене. Какво спечелихме с това, че ББ провали тези енергийни проекти? Нищо напротив загубихме
45
0
 
0
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До Българин 48Твоята работа е като на чукча,който не чете,какво е написано. Чукча писател,а не читател.Първо - За теб очевидно няма разлика между обикновен човек и професионален войник.Второ - да европейските войски там са християнски и те са там не по собствено желание,а изпратени от кого - от правителството.Там няма нито един християнин,който да не е войник и да е отишъл просто да убива ***.Но за теб явно това нищо не означава "българино".Аз определено мисля,но на теб явно не ти се отдава
44
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМДа, точно така, няма нито един европеец който да е при мюсюлманите, там са само азиатци...Мисли.., няма правителства неподкрепени от народите си. Няма обикновенни и необикновенни, всички са хора, виж има бедни има и богати, ти от кои си.., не отговаряй, не е необходимо
43
1
 
0
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До Българин 40Едно е разни правителства неподкрепени от народите си да изпращат военни сили било то в Сирия или някъде другаде и съвсем друго е разни терористи подкрепяни от определени държави да избиват невинни хора.И обикновените хората от Сирия примерно са невинни и европейците също,но прави разлика европееца не е хванал пушката и не е отишъл в някоя мюсюлманска страна,за да убива мюсюлмани,защото ги мрази,а точно обратното.Обикновеният мюсюлманин идва тук,за да убива обикновени християни
42
0
 
4
 
! Отговори
БЕН преди 6 години
ВСИЧКАТА ТАЗИ ГАДОС СЕ ПРАВИ ЗА ПАРИ; ТЕ НЕ ВЯРВАТ НИТО В АЛАХ НИТО В НИКОЙ ДРУГ ИЗМИСЛЕН ОТ ХОРАТА БОГ ; ТЕ ВЯРВАТ САМО ВЪВ ФАКТОРА ПАРИ.
41
3
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До vargТочен въпрос. 1. В света останаха 2 комунистически държави, СК и Куба. 2. Освен това комунистическата идеология е много близка до екстремиския ислям. Има почти същите идеи за запада както него. 3. Ти очакваш ли комунизма и екстремния ислям да се хванат за гушите, аз не.
40
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Българин. За Сирия ще питаш американците, ИДИЛ и съсипването на Сирия са техен проект.
39
16
 
3
 
! Отговори
varg преди 6 години
Защо в никоя комунистическа странна пос вета няма подобни атентати ?
38
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМСамо за един месец в две провинции на Сирия, след въздушни удари са избити 500 цивилни, вероятно баби, дядовци, майки, бащи, синове и дъщери...Не приемам квалификацията ти за мен, спи спокойно
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо автомобилът? Евтино, достъпно средство, удобно поразява много хора, непредвидимо и всяващо постоянен страх и параноя...Кого ползва това състояние на тих ужас у хората обаче? Кого обслужва целенасочената омраза към едни хора? Кой даде лице и име на една несъществуваща държава, кой и защо? Най - страшната от всички войни е партизанската...Няма фронт, няма правила.Кой и какво печели от смъртта на невинни хора, от страха на хиляди? Власт? Пари?
36
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Българин. Исторически погледнато всичко, което изброи е характерно за мюсулманите. Белите са допуснали една грешка в миналото, и тя е, че при кръстоносните походи не са избили всички мюсулмани до крак. Щели са да спестят много неприятности на човечеството, хубаво са тръгнали, но защо не са си довършили работата. Значи още тогава хората са разбрали че муслитата са напаст, която трябва да бъде изкоренена. Това дето го приказват, че търсили граала е ала бала, замазване на очите.
35
1
 
0
 
! Отговори
МВР Терор има преди 6 години
У Нас терористи на власт монтираха нагло терористични съоръжения в лични документи и талони на автомобили.През тях преди няколко години наблюдавахме много полузомбирани с цел снимане на нарушения и разоряващи глоби.Жертвите се следят през черна холограма .Обсебват се мигновенно и се снимат като нарушители от терористични камери.Има доклад до компетентни органи от тогава/вижте терористични камери Камен мост община Троян.МНого години от тогава тези момчета са все болни.
34
1
 
0
 
! Отговори
Проникваща инвазия преди 6 години
МАфлок масов убиец обсебва и уврежда стотици хиляди едновременно през нова терористична техника нарочно инсталирана от властите..Подобен засякохме д а облъчва хиляди на военен парад в Днепропетровск.МАфлоците са външни з а слънчевата система масови убиици проникнали при нас с тн"Първо пришествие " на жестока вражеска армада
33
17
 
4
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До Българин 32И,какво са присвоили, унищожили, кого са унизили и заблудили и белите? Така като гледам *** ти ислямски ненормалници унищожават абсолютно невинни цивилизовани хора в Европа? През твоя замъглен вероятно от ислям,а може би и от опиати мозък това ли виждаш? Питам,защото за целия свят е видно,че исляма ражда само и единствено човеконенавистна омраза към християните,а ненормалните мюсюлмани вършат престъпления срещу човечеството. Нарекъл си се Българин, но не си ти си едно НИЩО.
32
0
 
1
 
! Отговори
Вижте ги на камерите преди 6 години
Warning "Извънземни терористи"тези "Юнаци" миришат особенно на урина..Разпознават се като сенки отдалече живеят в друго времево измерение..Данните с а че провеждат показни кървави акции с обсебване на полузомбирани водачи на МПС с цел внедряване на още по нагло вредна техника за смачкване биосферната охрана на нашата земя.
31
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМЗащо винаги белите трябва да присвояват, унизяват, заблуждават, унищожават...
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки гладебн ще дам хляб за да го нахраня, на всеки жаден ще дам вода за да се напие, на всеки уморен ще дам одеало за да се наспи
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази не много голяма планета е на всеки от нас, родрни сме тук и тук ще си отидем. Злото съществува в пълният си размер и единственото което може да му се противопостави е доброто, а кое е злото, всеки сам ще трябва да си отговори. Учете децата си на спортна дисциплина и любов. Едва ли има осъзнато действие което да не е провокирано от нещо. Задават се трудни времена, но не и свършека на света, така че смело напред и оставете възрастните хора на мира. Всеки от нас живее в собственото си време.
28
1
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Уврежданията на земята с нагло терористична видео техника обезпечават проникване на масови убиици от съседен добре въоръжен паралелен наш "континент".Подобно проникване за първи път констатирахме в БЪлгария около 31.01.2001 година.Трима с допотопно летящо средство обсебиха водач на Латвия с ловешка регистрация и направиха катастрофа наблизо..ВИжте ги как изглеждат снимани с човешка техника..тези трима са с особенно мръсни *** и генератори за невидимост.