Хокинг: Английското здравеопазване - печалбарство!

Физикът обвини правителството, че го превръща в американски модел
Обновена: 19 авг 2017 22:17 | 19 авг 2017 21:18, Анисия Иванова
32
Хокинг: Английското здравеопазване - печалбарство!
Снимка: Reuters

Физикът Стивън Хокинг обвини британското правителство, че предизвиква криза в Националната здравна служба (НЗС) и каза, че тя не трябва да се превръща в насочена към извличане на печалба система в американски стил, предаде Ройтерс.

"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с болест на двигателния неврон като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си както искам и да допринасям за значителния напредък в нашето разбиране за вселената", написа Хокинг в британския в. "Гардиън".

Мнозина британци се гордеят с НЗС, която им дава възможност да ползват безплатни грижи от началото до края на живота си. През последните години обаче системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпото и сложно лечение.

Хокинг, който е поддръжник на опозиционната британска Лейбъристка партия, каза, че НЗС е "крайъгълен камък на нашето общество", но е в криза, породена от политически решения.

Според британския учен НЗС е изправена пред конфликт между интересите на многонационалните корпорации, движени от желание за печалба, и обществената съпротива срещу растящата приватизация.

"В САЩ, където доминират в здравната система, тези корпорации правят огромни печалби, здравеопазването не е всеобщо и е много по-скъпо за резултатите, които получават пациентите, отколкото във Великобритания", заяви Хокинг, цитиран от БТА.

"Виждаме, че съотношението на силите във Великобритания е в полза на частните здравни компании, а посоката на промяната е към осигурителна система в американски стил", написа физикът.

Той обвини британския здравен министър Джереми Хънт, че подбира научни доказателства за оправдаване на политиката.

"За един учен подбирането на доказателства е неприемливо. Когато официалните данни злоупотребяват с научните доводи и цитират някои изследвания, но премълчават други, за да оправдаят политиката, която те искат да осъществят по други причини, това подкопава научната култура", заяви Хокинг.

 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
Язе преди 3 години
И да се разреши частна бърза помощ. Звъниш за помощ казваш ЕГН и системата показва дали си осигурен или не. Като не си и те прехвърля на частната услуга, лесно и просто. А за инцидентни случаи, помага се и после се подава сметката. Ако няма пари, след възстановяване обществено полезен труд в полза на болницата. Има начини. Имаш пари плащаш си на частно, иначе с осигуровките и т. н.
26
0
 
5
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Може и да се регламентира часното здравеопазване. Ако искаш финансиране на частна клиника от НЗОК то дяловото участие на държавата трябва да е 51%. Иначе се спасяваш сам. А парите от НЗОК да отиват само за общински и държавни болници. А то това какво е? Всеки хитрец с болница на *** от НЗОК, защо? То все едно да си направя фабрика за банички и държавата да ми дава едни пари за всяка продадена баничка и аз като запиша един оборот, малииии... пари, пари, малиии ...
25
2
 
6
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Няма безплатен обяд. Това е истина но в Конституцията е записано именно "Безплатно здравеопазване. Задавате ли си въпроса, защо не пише например "Бюджета за здравеопазване се формира от здравно-осигурителни вноски и държавния бюджет." Та да се знае кой плаща масрафа. Може да се конструира със закон, така: при събрани 1 млрд. държавата добавя още 1. Може да се добави и, че граждани без завършен 8 клас, такива които не са плащали и не желаят да плащат осигуровки се се изхвърлят от системата.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До доктор
Е прав си, не може без доктори. Обаче без доктори като теб, може. Даже ще е по добро място за живеене. Така е защото май си забравил "Хипократовата клетва" а си приел клетвата на Мамона. И тук не става въпрос за заплатите на лекарите, а за системата. Доколкото знам в британската система лекарите са били винаги добре платени. А тук става въпрос за трансформиране на средства от хората към "корпорациите" а това не значи, че лекарите ще забогатеят(освен някои единици). Ти си шаран наивник.
23
0
 
3
 
! Отговори
До № 13 "докто преди 3 години
Като гледам грамотността ... плашим се от уменията.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам нищо против да се плаща, но практиката (в САЩ) е доказала, че всеки търси начин да надпише сметката за да си делнат едни пари с болницата, а застрахователното харчи едни луди пари за да го докаже и да осъди хора, които няма от къде да платят и всички тези разходи се разхвърлят върху вноските на изрядните .
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само е развития империализъм и социализъм има безплатно здравеопазване.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Opazil ni Gospod ot amerikansko zdraveopazvane!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"тоя" като английски гражданин е свободен да се изказва по подобни теми колкото иска. Нещо като вас ама той го прави по смислено.
18
7
 
18
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Не случайно на върха в англия седят мастити евреи-масони. Англетата им *** топките 24 часа в денонощието.

Англия-държава на фроститутки и силикон
17
4
 
16
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Голям майтап. Хокинг е същия като повечето от англичаните - " КОМУНИСТИ МРАЗЕЩИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ".

Е, най-после. Разбрахте ли? Нищо ново под слънцето. ИДВА ГОЛЯМА ВОЙНА И АГЛЕТАТА ЩЕ ОБЯВЯТ НЕУТРАЛИТЕТ.

Веднаг след войнатанще са първи в преговорите. В последните седмици от идващата война те ще се включат на страната на по-силния.

Ехе, хе... Ще ли останат умни хора след войната? За да Ви кажат истината, че АНГЛИЧАНИТЕ НЕ СА ХОРА. ТОВА СИ ХИТРИ И СЕБИЧНИ СЪЩЕСТВА. НЕ СЛУЧАЙНО НА ВЪРХА В АНГЛИЯ
16
2
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Един англичанин живеещ в България се оплакваше , че там за да му направят електрокардиограма е трябвало да чака 6 месеца! Той беше опериран в България и беше много благодарен на нашите кардиолози.
Така че да бъдем обективни: ние тук имаме доста бърз достъп до специализирана лекарска помощ. Жалко че ефективността й напоследък наистина много намалява.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Английското здравеопазване - печалбарство!

А в Българското Неее ... даже тука има Картел - всички лекари са се разбрали да преглеждат на една цена
14
1
 
13
 
! Отговори
До доктор преди 3 години
Докторе, всички искат да вземате много, работата е че като отиде пациент в частен к-т, плаша с кеф т.к има ясни условия, цана услуга, цена затова, за друго.....Даже купува бамбони, или подарък и го дава с благодарност. При тази каса има изнудване на пациента да доплаща за разни неща, които той не знае какви са- и оттам остава убеден "че го работят". Просто не функционира нещо. Вие също мърморите с/у разни неуредици и парите
13
12
 
17
 
! Отговори
доктор преди 3 години
Отивам в магазина искат да им плащам, викам майстори искат пари било много труд, имам една програма за отчети на компютъра искат да плащам - интелектуален труд, бил много скъп. Аз пък искам Порше а за него искат пари, те така. Моита работа има и интелектуален труд и физически, че и отговорност носа, та защо да не взимам яко кинти като мога, които смята че е нечестно или много лесно да стане доктор и да действа, ама то само да приказваш е лесно. Света е оцелял и без програмисти ама без доктори...
12
3
 
31
 
! Отговори
сиромах преди 3 години
Стивии Стиви то да беше само английското както се казва в България с мед да го намажеш!Ела в България и се опитай да си направиш някаква операция животоспасяваща и ще усетиш приятния гъдел как ти искат парички и то не малко за нашият стандарт на живот говоря за провинцията !Опитай и с компютърен томограф или нещо по технологично и отново гъдел!!!
11
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя оправи "живота,вселената и всичко останало" и сега почна да оправя здравеопазването?
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ СЕГА ХЕМ НИ БЪРКАТ ДЪЛБОКО В ДЖОБА ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ, ХЕМ И ДОКТОРИТЕ НИ БЪРКАТ ДЪЛБОКО В ДЖОБА ЗА КОНСУМАТИВИ И ДР.
9
2
 
26
 
! Отговори
ВИЦ преди 3 години
Тази Новина , всяващ е писана за България ?
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 3

Добре, както искаш го наричай, но със сигурност не е безплатно .