Хокинг: Английското здравеопазване - печалбарство!

Физикът обвини правителството, че го превръща в американски модел
Обновена: 19 авг 2017 22:17 | 19 авг 2017 21:18, Анисия Иванова
32
Хокинг: Английското здравеопазване - печалбарство!
Снимка: Reuters

Физикът Стивън Хокинг обвини британското правителство, че предизвиква криза в Националната здравна служба (НЗС) и каза, че тя не трябва да се превръща в насочена към извличане на печалба система в американски стил, предаде Ройтерс.

"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с болест на двигателния неврон като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си както искам и да допринасям за значителния напредък в нашето разбиране за вселената", написа Хокинг в британския в. "Гардиън".

Мнозина британци се гордеят с НЗС, която им дава възможност да ползват безплатни грижи от началото до края на живота си. През последните години обаче системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпото и сложно лечение.

Хокинг, който е поддръжник на опозиционната британска Лейбъристка партия, каза, че НЗС е "крайъгълен камък на нашето общество", но е в криза, породена от политически решения.

Според британския учен НЗС е изправена пред конфликт между интересите на многонационалните корпорации, движени от желание за печалба, и обществената съпротива срещу растящата приватизация.

"В САЩ, където доминират в здравната система, тези корпорации правят огромни печалби, здравеопазването не е всеобщо и е много по-скъпо за резултатите, които получават пациентите, отколкото във Великобритания", заяви Хокинг, цитиран от БТА.

"Виждаме, че съотношението на силите във Великобритания е в полза на частните здравни компании, а посоката на промяната е към осигурителна система в американски стил", написа физикът.

Той обвини британския здравен министър Джереми Хънт, че подбира научни доказателства за оправдаване на политиката.

"За един учен подбирането на доказателства е неприемливо. Когато официалните данни злоупотребяват с научните доводи и цитират някои изследвания, но премълчават други, за да оправдаят политиката, която те искат да осъществят по други причини, това подкопава научната култура", заяви Хокинг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там какво искат не знам, ама тук с каса, без каса все едно. Скоро пострадах от глупост и счупих една кост. Веднага щяха да ме накълцат заради паричките от касата и няколко стотака, че и хиляди за титани, болтове и разни консумативи, които се плащат от кандидата . за опериране. ОК ама и двамата д-ри с частни к-ти, казаха че това е супер честа травма и се прави само обездвижване . Бяха обективни, защото така си създават име, и нямат връзка с общия кюп в касата
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ГОДИШНИЯ Е ДОСТАТЪЧЕН ЦЯЛОТО НИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДА Е БЕЗПЛАТНО И ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО ЗА БОЛНИЦИТЕ И ДА НЕ СЕ ЗАКРИВАТ ТАКИВА!!!БОЛНИЦИТЕ НЕ СА ЗА ПЕЧЕЛБАРСТВАНЕ А ЗА НАС ХОРАТА!!!НО БУДА ВКАРА БЮДЖЕТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И СЕГА ВСЯКА ГОДИНА ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ А ДРУГОТО ГО ПОЛЗВАТ ЗА ОБЩИ РАЗХОДИ НА ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА НЕ САМО ЗА ЗДРАВЕ!!ВИНОВНИ СА БЪЛГАРОИЗМЕННИЦИТЕ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДА!
5
6
 
22
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Значи като отидеш в болницата, няма да плащаш на всеки доктор по 30 лева. Кво се правиш на неразбрал! Естествено, че няма безплатно здравеопазване, дори и при бай Тошо. Но за обикновения гражданин е безценно.
4
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е измислен безплатният обяд на този свят.
3
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Какво значи безплатно? Плаща се от държавата, която от своя страна "бърка" по-дълбоко в джоба на данъкоплатците. Кое му е безплатното на това здравеопазване?
2
4
 
40
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Той и в България здравеопазването стана печелбарство какво да се прави демокрация.
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравеопазването във Великобритания, действително беше безплатно преди няколко години. Но колко от вас знаят това? Обаче ни набиват в главите, че трабва да се плаща, въпреки десетките хиляди, които сме дали за здравни осигуровки. Лекарска мафия, най страшна в света.