Мюсюлманчета в Белгия плашат съучениците си "неверници"

Как властите в страната противодействат на радикализирането
21 авг 2017 20:31, Елка Василева
236
Мюсюлманчета в Белгия плашат съучениците си "неверници"
Снимка: архив, Reuters

На пропагандата на радикалния ислямизъм в Белгия са подложени възпитаниците на т.нар. майчини училища – учебно-възпитателни учреждения, в които се приемат деца от 2 до 6 години.

Позовавайки се на вътрешен доклад на едно такова училище - Renaix в Източна Фландрия, вестник Het Laatste Nieuws пише, че проблемното поведение на отделни възпитаници се проявява в четене от тях на сури от Корана в междучасията, отказ да подават ръка и отсъствие в петъците по религиозни причини.

Най-голямо безпокойство обаче предизвиква това, че някои малки мюсюлмани заплашват с разправа своите съученици "неверници", наричайки ги "свиня", отбелязва изданието.

В т.нар. мрежа от експерти по исляма Netwerk Islamexperten, специално създадена през 2016 г. за разработване на решения за противодействие на радикализацията сред учениците в училищата в белгийска Фландрия, вече са заведени близо 500 жалби.
 
Както се посочва в специален доклад, изготвен по-рано от експерти на центъра за анализи на заплахите към белгийското МВР, радикалният ислям се проповядва активно в Белгия, където „все повече джамии и ислямски центрове са под влиянието на уахабизма, който е мисионерски инструмент на салафитите“.

По данни на местните медии в Белгия идеите на уахабизма се пропагандират активно в джамиите в Брюксел, Антверпен, Вилворде и Мехелен.

Противопоставяне на "проповедниците на омраза"

Белгийското федерално правителство, което заплаща за дейността на свещенослужителите от разрешените в кралството вероизповедания, предостави по-рано 3,3 милиона евро за заплати за имами, които за първи път започват работа.

Властите разчитат, че подкрепата за идване на ново поколение ислямски свещенослужители ще спомогне за разпространението на "интегриран" ислям и така ще бъде предотвратено радикализирането на мюсюлманските младежи.

По информация на медиите в близо 30 от около 80 действащи в Белгия джамии се проповядва радикален ислям и ухабитско мислене.

Белгийските власти съобщиха по-рано, че в рамките на борбата с тероризма и радикализма те ще засилят контрола над джамиите с цел установяване и пресичане на дейността на "проповедниците на омраза", включително и затваряне на храмове, в които се държат радикални проповеди.

Телевизия RTL цитира данни на белгийското вътрешно министерство за 2017 г., като съобщи, че близо 19 000 души са включени в базата данни на полицията за лица, заподозрени във връзки с терористи, което е 10 пъти повече от 2010 г. Над 2 200 от тези лица са разглеждани като такива, които са подложени на радикализация и като потенциално готови за извършване на актове на агресия.

Белгия е на първо място сред страните от ЕС по съотношение на броя ислямисти, заминали да воюват в Сирия, спрямо населението на страната, което е малко над 11 милиона души, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
3
 
! Отговори
До Grom 177 преди 6 години
Днешна Белгия наистина не е нация но древните Белги (Белгари),които я създадоха все още са си нация!
138
0
 
2
 
! Отговори
До Grom 177 преди 6 години
Днешна Белгия наистина не е нация но древните Белги (Белгари),които я създадоха все още са си нация!
137
0
 
6
 
! Отговори
Фен преди 6 години
А на Меркел дали и пука?
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще бъде,докато и последния ислямец не бъде обесен със свинска четина!
135
1
 
29
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Уважаеми мюсюлмани, щом не ви харесва реда в НАШИЯ ДОМ - нашите порядки, нашите ценности, нашите училища, нашите закони и нашата вяра - молим ви не идвайте! Има достатъчно мюсюлмански страни. Ние нема да ви позволим да съсипете нашата страна, както сте съсипали вашите!
134
1
 
8
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Постът на 179 най-добре илюстрира основата не генезиса на тероризма!
133
0
 
21
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 179,Европа е такава, каквоато е! И е такава, благодарение именно на своите ценности, в т.ч. на свободния дух, когото вие мюсюлманите, в посредствените си възприятия наричате "липса на възпитание и неуважение"! Свободата ражда развитие, тиранията ражда мизерия! Вие идвате тук, в НАШИЯ ДОМ, понеже ние живеем по-добре и живеете на наш гръб. Обаче ние живеем по-добре, понеже ние сме си го направили и нема да ви позволим да го развалите, както сте съсипали своите държави!
132
0
 
13
 
! Отговори
До 189 преди 6 години
Възрастните мюсюлмани правят атентатите, а не децата, и не европейците. Сигурно, е че в тези ислямски училища, които посещават ги запознават и с тезата от Корана, че всички немюсюлмани са врагове и трябва да се обръщат във вярста /или да бъдат убивани/. А и в самите семейства явно се отнасят към европейците отрицателно. Това им стига на децата да се настроят, че останалите са лоши.
131
2
 
8
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
До GromЕдин смислен коментар да видя!!! Браво!
130
4
 
32
 
! Отговори
Grom преди 6 години
За пореден път е видно, че изкуствено създадените държави са идеална почва за всякаква такава ***.Белгия не е и никога няма да бъде нация.
129
1
 
52
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
ОСНОВНИЯТ проблем на радикализирането на мюсюлманчетата не са имамите, а РОДИТЕЛИТЕ. Те нахъсват децата си, че превъзхождат религиозно връстниците си, сегрегирайки ги с надеждата да им бъдат опора в чуждата среда. Обаче по този начин ги вкарват в конфликт с учители, връстници, съседи, изобщо със западните порядки в обществото. Това не е просто субективно радикализиране, това следствие на конфликт на цивилизационните модели.
128
2
 
25
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Дуъейъ "мирната" му религия дуъейъ... ! Ха да им е честито! Ама то "повече толерантност и разбиране трябва"! Лошото е, че с тази политика и нас това ни чака. Трябва ни някой като Орбан, обаче откъде да го вземем?
127
1
 
27
 
! Отговори
редактор преди 6 години
"Как властите в страната СЪДЕЙСТВАТ на радикализирането"
126
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето не трябваше турските орди да бътат спирани, като нас ако бяха, толерантната песен нямаше да я пеят, 500 години по-късно им идва редът и на тях, честито!!!
125
4
 
31
 
! Отговори
eвроатлантик преди 6 години
Смиреност,толерантност,примиримост,спазване на евроатлантическите ценности,пповече соцялни помощи и джамии на имигрантите.
124
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белгия ще е първата , завладяна от мислимите и затова са прави, като ги наричат "неверници"!
123
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуя думата толерантност и се потрисам!!! Това за шал//ваковците означава слабост. И като гледах цирка на мароканките, близки на убийците, колко били добрички, как на мравките път правили, и всичко давано по телевизиите, мога да запитам, защо не се взимат крути мерки??? Не е ли вече ясно, всичко става в семейството и То знае всичко, но мълчат. Някой да е видял голям спонтанен митинг от муслита против тези убийства? Събират се около 100-200 от страх, че ще бъдат ударени един ден за гадостите.
122
4
 
44
 
! Отговори
експерт по сигурност преди 6 години
Не е проблемът толкова исляма, уахабизма, тероризма, колкото евродебилизма. Другите преблеми са производни на този.
121
2
 
44
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Тук, по традиция, ще помогнат за оправяне на тоя проблем плюшени мечета, и надписи "Добре дошли". А по-късно-надписи "Аз съм Белгия". Опипването и изнасиването на няколко десетки или стотици белгиики някоя нощ на някой фестивал или празник, е само бонус, не вярвам да се разсърдят, впрочем,, те за това са дошли там.
120
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От малки са възпитани сатанистчета. А като порастнат, стават истински големи сатанисти.