120 сгради пострадаха от голям пожар в Ростов на Дон

Местните продизират умишлен палеж от предприемачи
11
120 сгради пострадаха от голям пожар в Ростов на Дон
Снимка: Reuters

Сто и двайсет сгради, от които 98 жилищни, пострадаха при голям пожар в историческия център на Ростов на Дон. Стихията в югозападния руски град се разрази в понеделник.

Около 50 души се намират в център за временно настаняване, където продължават да пристигат заявки от хора, останали без домове. Медицинска помощ са получили около 45 души, сред които сътрудник на министерството на извънредните ситуации и полицаи, помагали в борбата с огнената стихия, съобщи БТА.

Пожарът избухна в дървена къща в центъра на Ростов на Дон. Огънят бързо се прехвърли в съседни сгради, подпомогнат от силния вятър със скорост от най-малко 15 метра в секунда.

Най-малко 1200 души, подкрепени от хеликоптери и самолети, работиха по овладяването на пожара, който бе локализиран едва около 19,00 ч. московско време, когато се бе разпрострял на площ от 10 000 кв.м.

Пожарът не е напълно ликвидиран и потушаването му продължава през нощта.

Електроенергията и газоснабдяването в засегнатия район са прекъснати превантивно. Евакуирани са 650 души. На всички пострадали ще бъде изплатена еднократна помощ от 20 000 рубли.

Според местни жители пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра. Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения.

Полицията е възбудила наказателно дело за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, което предвижда присъда до пет години затвор.

По-рано органите на реда бяха обявили, че вероятна причина за пожара е възпламеняване на битова техника.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.