Доставки от КНДР за сирийска агенция за химически оръжия

ООН разследва сътрудничеството между Сирия и Северна Корея
Обновена: 22 авг 2017 08:40 | 22 авг 2017 08:37, Елка Василева
59
Доставки от КНДР за сирийска агенция за химически оръжия
Снимка: архив, Reuters

Две севернокорейски доставки за сирийска правителствена агенция, отговаряща за програмата на Сирия за химически оръжия, са били прехванати през изминалите шест месеца, предаде Ройтерс, като се позова на поверителен доклад на ООН относно нарушенията от страна на Северна Корея на наложените й санкции.

Докладът е изготвен от група от независими експерти на ООН. Тя го е представила на Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец и вчера Ройтерс се е запознал с него. В него няма подробности кога и къде са били прехванати двете пратки и какво точно са съдържали.

В доклада, съдържащ 37 страници, се казва, че комисията от експерти разследва сигнали за забранено сътрудничество в областта на химическите, балистичните и конвенционалните оръжия между Сирия и Северна Корея.

Две страни членки са прехванали доставки, предназначени за Сирия, а трета страна членка е информирала експертната комисия, че има основания да се смята, че прехванатите пратки са били част от договор между Сирия и Севернокорейската корпорация за развитие на търговията в областта на минното дело.

Тази структура е поставена още от 2009 г. в черния списък на Съвета за сигурност и е описаната като ключов търговец на оръжия на Пхенян и като износител на оборудване, свързано с балистичните ракети и конвенционалните оръжия. През март 2016 г. Съветът за сигурност постави в черния си списък двама представители на севернокорейската корпорация в Сирия.

Експертите на ООН казват в доклада си, че дейностите между Сирия и Северна Корея, които разследват, включват сътрудничество по сирийската програма за ракети Скъд и по програмата за поддръжка и ремонт на сирийските противоракетни системи.

Експертите разследват и използването на нервнопаралитично вещество в Малайзия за убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун през февруари.

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради програмата й за балистични ракети и заради ядрената й програма. Санкциите бяха затегнати заради петте ядрени опита и четирите опита с ракети с голям обсег на Пхенян.

Сирия пък се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г. съгласно сделка, договорена от Русия и САЩ. Въпреки това дипломати и оръжейни инспектори подозират, че Сирия може би тайно е запазила или е развила нови способности за производство на химически оръжия.

По време на шестгодишната война в Сирия забраненият нервнопаралитичен газ зарин е бил използван най-малко два пъти, докато използването на хлор като оръжие бе широкоразпространено. Сирийското правителство на няколко пъти отрича да е използвало химически оръжия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Северна КореяСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжа! Тези ни мислят за глуппацци!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
XAXAVELNIK SPRI DROGATA TYPAK
37
0
 
4
 
! Отговори
СМЯХ В ЗАЛАТА преди 6 години
СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО НЕЗАВИСИМ ЕКСПЕРТ ОТ ООН Е ТОЛКОВА НЕСЪВМЕСТИМО- НИТО СА НЕЗАВИСИМИ, НИТО СА ЕКСПЕРТИ.
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ОСТА НА ТЕРОРИЗМА"-Пхенян-Москва-Дамаск!!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PAK GLUPOSTI, PAK IZMISLENI ***.
34
2
 
2
 
! Отговори
хахавелник преди 6 години
аве гоуемия бългярин, дето не знае кирилицата хахаа
33
2
 
4
 
! Отговори
VIJTE V NETA преди 6 години
NIII BYLGARITE KOGATO BQXME XRSITIQNI ANGLITE I SAKSITE PRILAGA JERTVOPRINOSXCHENIQ KATO ACTEKITE.
32
1
 
6
 
! Отговори
OBICHATE BYLGARIQ преди 6 години
NE MOGA DA RAZBERA KAK TAKA NQKOI BYLGARI ZAOBICHAXA ANGLOSEKSOLONSKATA VARVARSKA NACIQ I SAMI SE POSTAVIXA V PO DOLNO NRAVSTVENO POLOJENIE OT INDIICI.
31
4
 
18
 
! Отговори
Ракка преди 6 години
А защо не ни информирате какво се случва в Ракка?Колко цивилни жертви (жени и деца) има след бомбенето от САЩ?!За Алепо ни проглушихте ушите, но сега ... но дума, ни вопъл ..."Обективна и независима" журналистика!Малко помощ:"US-led air strikes killed at least 42 civilians.""Nineteen children and 12 women were among the dead. "
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е лабораторията, се пита?
29
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
определено ясно Путин е навсякъде където има зло.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Е, ти пък! Искаш да си предават техните аверчета!!!!!! Че и да докладват в ООН, че украински двигатели са на ракетите в КНРД!!! ГАРВАН-ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ!!!!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече никой не вярва на ООН.
26
4
 
20
 
! Отговори
usaid преди 6 години
"В него няма подробности кога и къде са били прехванати двете пратки и какво точно са съдържали." Демек свободно съчинение на някой или както е модерно днес да се казва "fake news"!
25
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо и ред не написахте,че ООН започва разследване на САЩ и Великобритания за това,че са доставяли химически оръжия на терористите в Сирия .Това стана благодарение на това,че в Сиря бяха заловени от сирийската армия в складове на ИДИЛ химически оръжия произведени в САЩ и Англия
24
9
 
26
 
! Отговори
НЗ преди 6 години
ООН да разследва доставките от САЩ и Великобритания на химическо оръжие за ИДИЛ
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дам. Двете държави имат даже обща граница.Сигурно имат доста сериозна търговия. Северна Корея и Сирия.:)
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аве няма ли да прочетем някоя новина как КНДР е пуснала нов модел смартфон или електромобил, само военщини и милиционерщини от тях. *** то от комунист- кво друго? Те за тва и фалираха в Европа, скоро ще фалира и Ким!
21
1
 
18
 
! Отговори
sdvfsd преди 6 години
Фейк нюз!
20
10
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Всичко е ясно! Гладуващият Ким Чен Ум финансира Ислямска държава срещу ориз да не умрат севернокорейците от глад!