Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!

Ще водим борба с тези "терористични организации", закани се той
Обновена: 22 авг 2017 22:03 | 22 авг 2017 21:48, Анисия Иванова
172
Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!
Снимка: БТА

Турция "никога няма да позволи" кюрдските милиции, които тя разглежда като "терористи", да създадат кюрдска държава в Северна Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП.

Ние не позволяваме и никога няма да позволим създаване на така наречена държава от ПДС /Партията на демократичния съюз/, СЗН /Силите за защита на народа/ в Северна Сирия, посочи Ердоган в Анкара в изказване пред кметове на общини.

Турция разглежда Партията на демократичния съюз и военното й крило Сили за защита на народа като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.
Партията на демократичния съюз провъзгласи през март 2016 г. полуавтономна администрация в Северна Сирия.

САЩ са съюзник на Силите за защита на народа в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и им предоставят оръжия. Това предизвиква недоволството на Турция, която се опасява от създаване на зона под контрола на кюрдите до своята граница.

Анкара заплаши многократно през последните седмици с военна намеса специално в кюрдския "кантон" Африн в Северозападна Сирия.

Турция предприе вече сухопътна офанзива в Северна Сирия през август 2016 г. с цел да отблъсне ИД от своята граница и да попречи на сливането на различните зони, контролирани от Силите за защита на народа.
Каква е тяхната цел?

Да създадат терористичен коридор в Северна Сирия, който достига до Средиземно море, посочи Ердоган, като увери, че Турция ще води борба с тези "терористични организации" "навсякъде, където ги срещне".

Ердоган отправи тези послания днес след визита в Анкара миналата седмица на началника на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери, която бе посветена на борбата срещу кюрдските бунтовници.

На въпрос след визитата за възможна турско-иранска операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, Ердоган заяви, че такава възможност е "винаги в дневния ред".

Същевременно Турция категорично се противопоставя на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, въпреки добрите отношения, които поддържа с иракския кюрдски лидер Масуд Барзани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
5
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Кюрдите...терористи...май само това го казва Ердоган.Не съм чел освен в Турция да са правили атентати другаде.Е.С. ги е сложил в графата защото ...трябва да са солидарни с САЩ.Защо да не направят референдум за независимост...в Крим как го направиха напълно законно...де да беше така.Тоз човек не води Турция към добро...правилото при него е...Който не е с мен е против мен...друга позиция не приема...
97
4
 
4
 
! Отговори
HIRSIZ BULGAR преди 6 години
TA KAKVO GOVORIM SEGA !?AMERIKANCITE VSA6TNOST SA OKUPIRALI VE4E BG A GANYO BLEE KAT ..... KOY KAKVO PRAVI.
96
6
 
3
 
! Отговори
OROSPU BULGAR преди 6 години
V BG VE4E IMA STOTICI HILQDI KYURDI KOITO VE4E SE SME6AVAT S KRAVNITE SI BRATQ BALGARITE.HAAAAYDE 4ESTITO....TAAA TIQ TAY NARE4ENI BEJANCI OT KOITO 90% SA KYURDI SA DOBRE DO6LI V BG.A IDNATA PROLET PAK 6TE IMA 4ESTVANIQ NA NEVROZ V HARMANLI. BALGARI I KYURDI 6TE SE VESELQT PAK.
95
2
 
4
 
! Отговори
PIS BULGAR57338 преди 6 години
BALGARITE SA GOLEMI TEROROLYUBCI.......... ORAJEUNITE ZAVODI V BG RABOTQT S PALEN KAPACITET ZADA SNABDQT TERORISTITE S ORAJIQ.
94
2
 
3
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
Ще видите скоро време , кой кого как бие , как се прави война . Не ни трябва западногейските мнения ако им стиска да идват те , не да пускат кучетата си поне един път да бъдат мъже и честни тях ги чакаме вече
93
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите се бият от години с Турция.Кюрдите са голям страх и за ИД, особено частите Пешмерга.Турция ще бъде залята от кюрдски атентати, съвсем заслужено.Преди Ердоган имаше период на разбирателство, но сега има див ислямизъм и той не търпи чуждо мнение.Турския народ ще си пати още много.
92
2
 
8
 
! Отговори
Бам Бам преди 6 години
Някой изобщо готви ли се да пита Ердоган?
91
3
 
7
 
! Отговори
правото преди 6 години
Бундесевропа ще го позволи а не Турция!
90
0
 
4
 
! Отговори
новото преди 6 години
До БУНДЕС ЕВРОПАСъс столица Мюнхен-Бавария!!!!!
89
0
 
2
 
! Отговори
БУНДЕС ЕВРОПА преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААНе ние в Турция, а той ще дойде в БУНДЕСЕВРОПЕЙСКИТЕ ЩАТИ..........................
88
2
 
12
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Сигурно гледа турски сериали. Ердоган.
87
2
 
15
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Е щом няма да е в Сирия, ще я правим в турция !
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази паника?! Явно султана са го настъпили по мазола. Щом САЩ искат това, кюрдска държава ще има! Може и 2-3 кюрдски държави,за да ги контролират по-лесно. А когато бай Султан не слуша ,Чичо Сам пък ще го плаши с тях.
85
4
 
4
 
! Отговори
Башар Рахал преди 6 години
Това ще кажат краварите...
84
9
 
3
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY преди 6 години
Kurdish country...NO WAY...NON PASARAN..OLAMAZ..TURKEY OVER ALL...WE ARE HERE...TO ETERNITY..
83
10
 
3
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY преди 6 години
..KURDI..ARMENTCI..EVREI....TOVA SA VRAGOVETE NI! SHTE GI MACHKAME ...PRESLEDVAME...LIKVIDIRAME! TURKISH IS BACK...SHTRONGER...IMPERIAL .AVESOME..
82
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕЗАВИСИМА КЮРДСКА ДЪРЖАВА ЩЕ ИМА.ТЕРИТОРИЯТА Е ЩЕ БЪДЕ ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЯТ КЮРДИ - ИРАК, ИРАН, СИРИЯ И ТУРЦИЯ.РАЗПАДЪТ НА ТУРЦИЯ Е ОЧЕВИДЕН.
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият интерес(на България) диктува в Турция да има мир ,съответно и двете икономики да се развиват и да се разбираме като съседи на основата на разбирателството и добросъседството ,демек да сме добри комшии.Това какво ще правят с кюрдите ме интересува толкова колкото какво е било времето миналия месец
80
16
 
2
 
! Отговори
Otoman Legacy преди 6 години
ERDOGAN..NAKAJI GI...KURDITE...PERSONES..NON GRATA! PROUD TO BE TURKISH...WE ARE BACK
79
7
 
18
 
! Отговори
Много е прост преди 6 години
Този пък няма нито един съюзник. Путин го намрази заради сваления самолет, Меркел го намрази, сега и на Американците се дърви....Турция въври към фалит. Просто суперсилите я намразиха последната година и сега започва гаврата на финансовия принцип.