Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!

Ще водим борба с тези "терористични организации", закани се той
Обновена: 22 авг 2017 22:03 | 22 авг 2017 21:48, Анисия Иванова
172
Ердоган: Няма да позволим кюрдска държава в Сирия!
Снимка: БТА

Турция "никога няма да позволи" кюрдските милиции, които тя разглежда като "терористи", да създадат кюрдска държава в Северна Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП.

Ние не позволяваме и никога няма да позволим създаване на така наречена държава от ПДС /Партията на демократичния съюз/, СЗН /Силите за защита на народа/ в Северна Сирия, посочи Ердоган в Анкара в изказване пред кметове на общини.

Турция разглежда Партията на демократичния съюз и военното й крило Сили за защита на народа като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС.
Партията на демократичния съюз провъзгласи през март 2016 г. полуавтономна администрация в Северна Сирия.

САЩ са съюзник на Силите за защита на народа в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и им предоставят оръжия. Това предизвиква недоволството на Турция, която се опасява от създаване на зона под контрола на кюрдите до своята граница.

Анкара заплаши многократно през последните седмици с военна намеса специално в кюрдския "кантон" Африн в Северозападна Сирия.

Турция предприе вече сухопътна офанзива в Северна Сирия през август 2016 г. с цел да отблъсне ИД от своята граница и да попречи на сливането на различните зони, контролирани от Силите за защита на народа.
Каква е тяхната цел?

Да създадат терористичен коридор в Северна Сирия, който достига до Средиземно море, посочи Ердоган, като увери, че Турция ще води борба с тези "терористични организации" "навсякъде, където ги срещне".

Ердоган отправи тези послания днес след визита в Анкара миналата седмица на началника на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери, която бе посветена на борбата срещу кюрдските бунтовници.

На въпрос след визитата за възможна турско-иранска операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, Ердоган заяви, че такава възможност е "винаги в дневния ред".

Същевременно Турция категорично се противопоставя на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, насрочен за 25 септември, въпреки добрите отношения, които поддържа с иракския кюрдски лидер Масуд Барзани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турската армия може да е и милиард, но не може да воюва.Нещо да кажеш какво се случи при Ал Баб, как беше унищожена рота танкове Пантера 2, и доста специални части на Турската армия.Бездействала щото е некадърна и никога не е водила сериозни воеени действия.Може да плаши само малки държави.Ха-Ха-Ха-Ха-Хаааааа
77
4
 
20
 
! Отговори
До ха-хото преди 6 години
Ти си болен и ако някой ти плаща разбирам, но ако не и мислиш, че с тази повърня която редовно сервираш тук, ще накараш някой да изпитва уважение към болника Ердоган и Турция, много грешиш. Предизвикваш още по-силна ненавист и омраза. И без това света не харесва турците, Турция и побърканият им ***.
76
14
 
5
 
! Отговори
Delioman преди 6 години
Кошмара Ердоган е като лавина няма спиранр така, че когато ЦУМ гивору детмак мълчитова да е ясно на всички русофилу и шороши
75
2
 
7
 
! Отговори
До 112 преди 6 години
И защо нашите дни са преброени, при евентуално създаване на кюрдска държава?
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TurKey e edno laeshto pale pred vratata na Evropa.50 godini djafka da go pusnat tam,kadeto Bg vleze sled 50 godini komunizam=========Много ясно там се допускат *** които си затриват икономиките задаса зависими от шефчето ЕС понял дурак
73
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердьо, Ердьоооо, много е възможно никой да не те пита, мойто момче. Отвори си учебника по турска история и сам ще се увериш.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той може да се радва, че още не е официално на части и да се моли да го подмине... Но при създалите се обстоятелства - едва ли...
71
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само в Сирия, но и в Ирак и в Турция ще позволиш. След като главата ти хвръкне на дръвника.
70
9
 
12
 
! Отговори
Азад Пашев преди 6 години
Кюрдистан не само че щв има в Сирия но Кюрдистан ще е най-голяма по площ в Турция, после Ирак, Иран и Сирия. това ще е територорите по която ще е разположен Кюрдистан
69
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е обречена винаги с отворена уста да гледа големите играчи...
68
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Присаждането на мозък за този е повече от необходимо, докато цяла Турция не е станала на части."Присади на баба си мозък, която всеки ден чака апаши с нетърпение!
67
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Присаждането на мозък за този е повече от необходимо, докато цяла Турция не е станала на части.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
finding NEMO
65
6
 
16
 
! Отговори
**** преди 6 години
На този за рождения ден,ще му изпратя едно одеало от свинска кожа,за да загъва кадъната,да не измръзне.
64
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дюнерджията прилича на петел кацнал на купчина смет, който се заканва на ловец с пушка. Накрая го виждам вирнал крака в тенджерата с вряла вода.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре. Бият се едни с други :)
62
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази война се води и заради кюрдската държава. ердо тихомълком под прикритие се опитва да сломи кюрдите, като казва, че бори ИД. Главоболията му с кюрдите няма да свършат, докато кюрдският проблем не бъде решен и той най-добре го знае. Просто му пари под шaлвapитe и бърза да придърпа рогозката към себе си. А сега тепърва започва да му пари.
61
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Арменците ги изгониха и поумищожиха. Кюрдите се борят за освобождение от турско робство."Арменците ЗАЩО не се съгласяват на научно историческо разследване за твърденията им...Не всеки кюрд подкрепя ПКК и в ПКК не всеки е кюрд...ама ти си гледай тв то...и не мисли за Турция...спаси си твойта нация от изчезване...
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арменците ги изгониха и поумищожиха. Кюрдите се борят за освобождение от турско робство.
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Иде ред на Турция, една трета от Турция и 20 милиона население. Ще стане яка държава."През крив макарон! Знаем, че искате от 80 те години опитите ви продължават, ама...