Над 20 са терористичните нападения през 2017 г.

Експерт: Ако ИД бъде разбита, в Европа ще дойдат до 5000 бойци
Обновена: 23 авг 2017 06:29 | 22 авг 2017 22:29, Анисия Иванова
8
Над 20 са терористичните нападения през 2017 г.
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мрачната статистика на терористичните актове на "Ислямска държава" показва, че от 2014 година насам нападения от подобен род за зачестили многократно. Ако през 2014 г. са се случили 3 терористични нападения, през 2015 г. те са били 8, а през 2016 г. - 17.

От началото на 2017 година нападенията са вече над 20. Несъмнено Европа е обект на терористична война, категоричен бе експертът по международна сигурност Димитър Гърдев. В предаването "Денят ON AIR" той обясни - става въпрос за диверсионна тактика, а за това свидетелства и фактът, че терористите не поставят условия или искания при извършването на престъпленията.

"Наблюдаваме една много сериозна активност в Европа. "Ислямска държава" при атаките върху европейските меки цели следва един план, който започна много отдавна. Този план е от 11 септември. Те последователно изпълняват целите си", коментира Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стратегията на терористите включва създаване на локално напрежение, обикновено в страните, в които се формират екстремистките групировки. Паралелно с това, с нападенията в Европа, джихадистите целят да настроят европейците против мюсюлманските общности, което след това да послужи за нагнетяване на напрежението при мюсюлманите, които не изповядват тяхната радикална идеология.

"Интернационалното направление действа много активно в Европа. Целта им е да обявят т. нар. световен джихад. Силите и средствата на службите сами по себе си не достигат, ако няма подкрепа от населението", посочи още Гърдев.

По предварителни данни, ако ИД бъде разбита, от Близкия Изток към Европа ще се предвижат между 3 и 5 хиляди бойци. Експертът по международна сигурност подчерта, че страните, за които има потенциална заплаха, трябва да бъдат подготвени, в това число и в законодателно отношение.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Таз година 20 догодина 120. И така до края на европата съгласно еврейския план калерги за покафеняване на европейците тъй като единствено белия генетичен материал не се подчинява на талмуда
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Te навремето са заменяли ядрени бойниглави за български архитекти с по-големи възможности. За България това няма значение, тъй като за 30 години политическата класа направи много повече.
Западните политически инженери ще уредят умерената опозиция в Европа. Те и без това се кланят на всичко паднало от клона или излязло от землянките. Ще се произвеждат повече "акции" (атентати) и много университети ще отворят специалности по бездарно приказване по темата. Техникумите ще произвеждат сигурност...