Арестуваха двама души в Мароко за връзки с атентаторите в Барса

Единият от тях се възхитил от кървавото нападение във Facebook
Обновена: 23 авг 2017 08:30 | 23 авг 2017 08:03,
16
Арестуваха двама души в Мароко за връзки с атентаторите в Барса
Снимка: БТА

Мароканските власти арестуваха двама души, заподозрени във връзки с извършителите на терористичното нападение в Барселона, в което бяха убити 15 души, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия 2М.

Единият от двамата - мъж на 28 години, е задържан в Надор, близо до испанския анклав Мелиля. Той е живял 12 години в Барселона. Заподозрян е във връзки с Ислямска държава и в подготовка на нападение срещу испанското посолство в Рабат.

Не е установена пряка връзка между него и клетката, състояла се предимно от млади мароканци, която извърши нападението в Барселона, но той се е възхитил от нападението във Facebook.

Вторият е задържан в град Ужда, близо до границата на Мароко с Алжир. Той е живял в Рипол, съобщи мароканската телевизия, според която и двамата били арестувани в неделя. Мароканските власти са отказали коментар на съобщението за арестите, добавя Ройтерс.

Веднага след атаките четирима души бяха задържани за атентатите в Каталуния. Двама от тях - 21-годишният испанец Мохамед Хули Шемлал и 27-годишният мароканец Дрис Укабир, остават в ареста, реши съдия от испанския Национален съд, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Двамата са обвинени в терористични убийства и принадлежност към терористична организация.

Третият - мароканецът Мохамед Аяла, също е обвинен в принадлежност към терористична организация, в терористични убийства и притежание на експлозиви, но е пуснат на свобода под контрола на правоохранителните органи.

Той е арестуван, защото е собственик на автомобила Ауди А3, използван за атаката в Камбрилс от брат му и четирима други мъже. Срещу него обаче засега няма други улики, въз основа на които да остане в ареста.

За мярката за неотклонение на четвъртия - мароканеца Салх ел Кариб, ще бъде взето решение до три дни. Той е притежавал интернет кафе в Рипол, където са живеели повечето членове на терористичната клетка.

Асошиейтед прес цитира съдебни документи, които показват, че членовете на екстремистката клетка са купили ножове и брадва преди нападенията в Каталуния миналата седмица. Атентаторите имали няколко алтернативни планове за нападенията, след като къщата, където подготвяли експлозиви, се взривила в сряда вечерта.

В съдебната заповед, издадена от Националния съд късно снощи се казва: "Експлозията е провалила първоначалния план на терористите и е ускорила последвалите събития".

Атентаторите са имали намерение да взривят бомба в прочутата базилика "Саграда Фамилия" в Барселона. 12-членната клетка се е готвела да взриви и други архитектурни забележителности в града, пише в. "Мундо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
13
 
! Отговори
българина преди 6 години
Само двама? Не разбраха ли че само екстрадация и забрана на исляма му е майката а бащата е кютек
1
8
 
2
 
! Отговори
Цензура??? преди 6 години
Ехо, в този сайт няма ли цензура?!? Как може да се допускат писания като тези по-долу? Вие трибуна на глу.постта и омразата ли сте!?!