Стратегията на Тръмп в Афганистан – безкрайна война

Западни медии: Това вещае тежки времена за афганистанците
23 авг 2017 10:07, Елка Василева
32
Стратегията на Тръмп в Афганистан – безкрайна война
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Тръмп изостави предизборните си обещания за бързо изтегляне от Афганистан и съкращаване на военните разходи за най-дългата война с участието на Америка. Речта му беше очевидна победа за военнопромишления комплекс и генералите, пише британският в. "Гардиън" по повод речта на президента на САЩ Доналд Тръмп за Афганистан. 

Текстът, който можеше да е написан и от самите военни, предвещава период на ескалация и война, която няма да има край, защото конкретните срокове се заменят с мъгляви "условия".

Още по темата

Генерал Джеймс Матис, по прякор Бясното куче, е печално известен с разрушаването на Фалуджа през 2004 г., включително с използването на забранени оръжия и обеднен уран, който все още причинява вродени дефекти. Сега Матис получи сигнал да действа без ограничения в афганистанската война - Тръмп не само увеличава броя на военнослужещите, а и дава на генералите си "зелена светлина" да провеждат операции, както смятат за добре.

Това вещае тежки времена за афганистанците и неизбежно ще доведе до нарастване на броя на пострадалите мирни граждани. Според доклад на мисията на ООН в Афганистан броят на загиналите в конфликта афганистански жени и деца отново е отбелязал ръст през първите шест месеца на тази година.

Може и да има основателна причина за задълбочаване на американското военно участие в продължаващата вече 16 години война в Афганистан, но президентът на САЩ не я посочи в речта си, е оценката на в. "Ню Йорк таймс". Вместо необходимата всеобхватна стратегия планът на Тръмп е миш маш от често противоречиви идеи без подробности. След години на критики срещу американското военно участие американският президент изглежда готов да се ангажира с неограничено участие без реален начин за определяне на успеха и без намек дори за сроковете за изтегляне.

Тръмп призна, че първоначалният му рефлекс е бил да иска изтегляне, но каза, че после бил убеден от генералите в екипа си за национална сигурност, че бързо отстъпление ще създаде вакуум, в който да се настанят терористи, включително Ал Кайда и "Ислямска държава" - което той смята за неприемливо.

Като се има предвид, че в плана му нямаше конкретни числа, остават само декларираните намерения за победа и уверението, че "в крайна сметка ние ще спечелим". Но какво представлява победата и дали американците ще се бият в чужбина, докато не бъдат избити всички терористи, пита в. "Ню Йорк таймс"?

Резултатите до момента показват, че американските сили са отслабили Ал Кайда. Талибаните обаче са местна сила и по време на управлението на предишния президент Барак Обама високопоставени служители и генерали заявиха, че талибанското движение не може да бъде победено с военна сила, а трябва да бъде включено в политически процес на помирение.

Тръмп на практика отхвърли този подход, заявявайки, че военните успехи са необходимо условие за политическо помирение. Липсата на крайни срокове обаче ще попречи на привличането на талибаните към процеса на преговори и ще намали натиска върху правителството в Кабул за провеждане на реформи, предупреждава в. "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пенкоАко щат да се бият и избиват, Пенко, никой не ги е карал нито едните, нито другите да вършат техните щуротии. Кофти е за нас, че разгори ли се отново войната в Афганистан, гледай само каква орда от "бежанци", каращисани с терористи, ще нахлуе у нас. Досега минавахме по-тънко, този път Балканският полуостров ще се зарине от скакалци, а след скакалци сигурно си гледал по географските и природни канали, какво остава...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп, престани бе! От тръмп та на глог! То бива, бива "активност", но чак такава неуморима ... а това пък със стената пред Мексико, на болшевизъм ли те избива, а нали болшевизмът и фашизмът според вашите гениални идеолози, тинктенкове и философи, са едно и също, пази се от такива изцепки, че вместо да изпишеш вежди, вадиш очи ... А тъnaта история с издаването само на имигрантски визи си е чист колониалистичен акт. Вид докарване на роби 150 години след отмяна на позора -робство. И морален рекет.
29
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
сто.хиляда пъти повече съм за ТЪРЪТЪРЪТЪМП отколкото за ХИЛИХИЛИРИ -еврейката!!!
28
2
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
САЩ даде на талибаните оръжие/ ракети "Стингър "и друго/ за да прогонят СССР и да убият избрания ,светски, президент Наджибула . Питам се ,дали сега Руската федерация щее ..... аха ...-ще започне /по-активно /да продава авганистански хероин в САЩ... ии.. сещате се за другото ! Много се питаха ,къде ще е новата война за САЩ и сега се вижда ,че най подходящ е Авган /за момента няма къде другаде/ !А оръжията грябва да се пласират и изпробват -човеците са само "разменна монета " !!!
27
2
 
6
 
! Отговори
Прост преди 6 години
Абе колеги, някой по - начетен, може ли да даде два-три пример, къде САЩ са успели да донесат мир и благоденствие чрез военната си сила. Нямам предвид страните, които са постигнали това сами, след като са прогонили маринките.
26
3
 
9
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Проблема на афгите е огромен. Говорил съм няколко пъти със един сравнително интелигентен афга в Лондон и той така го описа:- Дойдоха руснаците, стреляха. Дойдоха американците - стрелят. Умните и можещите се изнесоха от страната, останаха само глупавички селяни(сеещи опиум) и фанатици. Дори сега войната да спре веднага, там няма бъдеще, защото няма хора които да развиват страната.Има логика в думите му, ако наистина е така.
25
5
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Само абсолютни наивници не разбират водещата роля на САЩ! И макарче САЩ ми станаха отвратителни след голямата лъжа наречена "Арабска пролет" , не съм сляп за да видя, че всички високи технологии, парични потоци....всичко което обуславя водещата роля на една държава е САЩ! Типичен пример са марионетните правителства в Германия, и Европа, които ще си счупят краката да угаждат на презокеанския си господар ( а в случая с Германия и окупатор)
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разни "професори" "демократи" се смееха че руснаците се били провалили там.
23
1
 
14
 
! Отговори
На краварите преди 6 години
Им дай само войни. Те в мир не могат да живеят.Колкото до мюсюлманите,за тях това е ответна реакция. Нахълтваха им в държавите,бомбандираха ги,убиваха ги,налагаха им чужда воля, грабят им петрола и златото и продължават с войните си.Изпитвам неприязън към ***,но и те имат своето право. На великите ще кажа: Да би мирно седяло,не би чудо видяло. Докато вие не се спрете и те няма да спрат. Много далеч отидахте.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
късно е вече да се излиза оттам, за няколко месеца талибаните ще станат по опасни от ИД. трябвало е въобще да не влизат там и да не нападат ирак.трябвало е да спрат въобще с войните след виетнам.
21
2
 
11
 
! Отговори
. преди 6 години
талибаните никога няма да бъдат смачкани, защото разчитат на неограничен ресуср от хора и финансиране отвънглупавата Америка сама ще рухне отвътре..така става след безмислени изтощителни войни
20
2
 
11
 
! Отговори
. преди 6 години
от безкрайна война кой в световната история е излязъл победител - този наистина и'диотна Тромпета очевидно му е омръзнало Америка да я..има..и работи по "отстраняването" на тоя проблем..а и друго..добре з че американските войници са безсмъртни, та поне тая безкрайна война няма да струва нито стотици милиарди на Америка, нито стотици но дори хиляди жертви...какви м:алоумници само....
19
4
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Без да се впускам в псевдоанализи ще кажа - нямам нищо против Тръмп...Путин...или който и да е лидер , изтребващ *** алахогъзници ***! Даже ги приветствам!Проблема е, че такива като Меркел - вместо да се грижат за добруването на собствените си народи ( както междувпрочем е и КЛЕТВАТА полагана от канцлера при встъпване в длъжност!) те събират човекоотпадъка на тези конфликти, и го хранят за наша сметка!
18
8
 
3
 
! Отговори
ОТЛИЧНО ! преди 6 години
МНОГО ДОБРЕ ! ! САМО ТАКА ! И АЗ СЪМ НА СЪЩОТО МНЕНИЕ ЗА ВЕЧНАТА ВОЙНА ТАМ ! ДОКАТО МУДЖАХИДИНИТЕ НЕ БЪДАТ СМАЧКАНИ !
17
0
 
5
 
! Отговори
n преди 6 години
До @А преди това англичани и французи. Авганистан си е територия на войната от 40 и повече год. Там се раждат войници и умират воиници, няма мирно население, всички воюват. Затова и няма край. А и хероина, а и територията до Русия, е има и др. няма да свърши скоро. Тръмп тук няма думата, там са военните и недават никому да изявява като миротворец или ястреб.
16
5
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
Схемата е : Обещаваш нещо,но правиш ,каквото трябва!Животът не е константа,всичко тече и се променя!Пример:дядо ти се е возил на муле ,а ти на баварец!
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е империализмът. Смърт, смърт и пак смърт. Докога човечеството ще спи ? Кога ще се вдигнем като един да кажем СТИГА на американците и техния империализъм?
14
2
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
От 50 г насам сащ направиха 800 бази извън сащ и водят едновременно поне 10 войни. Резултата е бл изток и проблемите му се изместиха в и само в европа! Ами хайде пробвайте обратното. Оттеглете се от света пък може нещата да се подобрят. Как се нарича някой който прави едни и същи грешки но очаква различен резултат, освен идиът. Истината е че докато евреите не смажат единствения бял континент няма да спрат войните
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е притиснат и играе по свирката на военните.
12
0
 
15
 
! Отговори
62 преди 6 години
Класическа политическа схема-обещаваш едно ,а правиш обратното!Както и унас!Не мислете обаче,че там ще се бият и ще плащат само американци-всички от НАТО са вътре,и ние!