В Турция: Часове по джихад заменят Дарвин?

Промени в образователната програма като държавен преврат
23 авг 2017 12:07, Елка Василева
89
В Турция: Часове по джихад заменят Дарвин?
Снимка: архив, Reuters

„Образованието в Турция никога не е било светско, и сега в програмата има задължителни часове по религия. Сега обаче въвеждат и преподаване на концепцията на джихада и това е просто чудовищно“, казва 38-годишната майка на турски ученик.

От септември училищата в Турция започват работа по нова програма и нейното съдържание тревожи тази туркиня /тя помоли да не се съобщава името й поради съображения за сигурност/, както и много други родители, пише Би Би Си.

„На 9, 10 години децата учат в клас молитви от Корана. Смятам, че религиозно образование трябва да се дава у дома, а не в училище“, казва туркинята.

Промените ще засегнат програмата за първи, пети и девети клас. Противниците се безпокоят освен заради концепцията за джихад и от това, че от програмата за средните класове е изхвърлено преподаването на теорията на еволюцията.

Освен в това в програмата е предвидено по-малко време за изучаване на биографията на основателя на светската турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, затова пък са увеличени часовете по религия.

Освен това в програмата е въведено изучаване на опита за преврат, който стана едва миналата година.

Опозицията смята, че президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието се опитват да отклонят страната от нейния светски път на развитие в посока ислямизация на обществото.

Ердоган многократно е заявявал, че иска новите поколения турци да растат благочестиви и набожни.

Турският образователен министър Исмет Йълмаз възразява на критиците на новата програма, като твърди, че от нея са изключени единствено „ненужните, архаичните и повтарящите се предмети“, че в програмата са направени над 100 000 промени и да се създава полемика около само някои от тях е несправедливо.

По думите му теорията на еволюцията на Дарвин изобщо не е изхвърлена от програмата, както твърдят критиците на нововъведенията.

„Ние не сме против теорията за еволюцията. С науката не може да се спори и концепциите за наследствеността, мутацията, модификацията и адаптацията остават в програмата, а всичко това е част от теорията на еволюцията“, каза Йълмаз за Би Би Си.

„Ние само казваме - да не преподаваме това на тази възраст, да го отложим за по-горните класове“, добави министърът.

Критиците на новата програма обаче поясняват, че от нея изобщо е изключена най-важната част на теорията – тази, която засяга произхода на човека.

„Учениците трябва да разбират същността на теорията на еволюцията, за да разбират смисъла на отделни понятия като мутация и адаптация. Ако не им се обясни какво представлява еволюцията и веднага започнат да се преподават тези понятия, то те по-скоро ще зубрят, отколкото ще разбират“, казва Айсел Мадра от нетърговския изследователски център „Инициатива за реформа на образованието“.

Банализиране на джихада

„Те искат да преподават произхода на човека съгласно религиозните текстове, тоест като че всички сме произлезли от Адам и Ева“, казва ръководителят на един от най-големите турски учителски синдикати Egitim-Is - Орхан Йълдъръм.

На него не му харесва и появата на понятията „джихад“ в програмата за средното училище.

„Попитайте когото и да е на излизане от джамията какво разбира под думата „джихад“. 99% ще отговарят, че джихадът е основната причина за войната в Близкия изток. Ние няма да позволим властите да направят този номер и да променят, да нормализират понятието „джихад“, казва Йълдъръм.

В речника на Института по турски език  пише, че „джихад“ е арабска дума, която означава „религиозна война“.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз възразява, че това е невярна интерпретация и че „джихад“ всъщност е напълно мирно понятие, което означава служение на общността, взаимно разбирателство, грижа за ближния.

Той казва, че над 180 000 души са участвали в обсъждането на новата училищна програма.

Опозиционно настроените учителски синдикати обаче твърдят, че с тях никой не се е съветвал и работата по проекта за програма е вървяла тайно от тях.

Орхан Йълдъръм е убеден, че промените в програмата имат идеологически характер.

„Това е държавен преврат в системата за образование в Турция. За подобен преврат не е нужно оръжие. Ако срещу образователната система в страната бъде нанесен такъв удар, вече ще бъде невъзможно да догоним процъфтяващите нации“, е убеден синдикалният лидер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
10
 
! Отговори
До Я пак я преди 6 години
"Да, допреди 25 г. БГ беше по развита по богата и по цивилизована от Турция. Турция обаче не е преставала да се бърка във вътрешните ни работи."Турция ако не се бъркаше ли??Турция ли кара полицаите Ви да взимат рушвети и да въртят бизнес трафиканство, Турция ли кара политиците Ви да грабят народа, Турция ли Ви накара да напуснете България??? На камък да се спънете викате Турция!!! Турция ли Ви вика НЕ произвеждайте..А и Ататюрк НЕ забрани исляма!!! Човека който не обичаше исляма е Исмет Иненю!
33
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 30 преди 6 години
И? Какво като са ти комшии?И сърбите бяха - докато не ги разпокъсаха на алахогъзни развъдници!Нищо в България не се промени....докато американците раздаваха демокрация....някой натрупаха пари от "нарушаване на ембаргото"...но иначе всичко си вървеше като преди!Комшии - да вървят на м*айната си...сг*ан безпросветна!Сами проиграха бъдещето си!Ислям...и повече не го обиждай!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махат изучаването на човешката еволюция и ще учат за джихада. Аз бих казал, че това е съвсем нормално за ислямските ***.
31
1
 
3
 
! Отговори
до Карина преди 6 години
Предполагам си чувала за магнаурската школа, предполагам също така си чувала и че арабите са били много добри астрономи и математици. Поинтересува се къде и кога приключва всичко.
30
5
 
8
 
! Отговори
Циник до 32 преди 6 години
А в азиатската *** Тюрция занданите се пръскат по шевовете - пълни с пренебрежимо малката част будни, и интелигентни джагали позволили си да се опълчат на Сдухания!Добре вървите алахогъзник!Скоро ще се наредите на опашката на алахогъзните страни, с които никой не иска да си ива вземане-даване! Евросъюза - през крив макарон!Ще се превърнете в повийна яма - каквато винаги сте били :-)
29
6
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До До КаринаДа, допреди 25 г. БГ беше по развита по богата и по цивилизована от Турция. Турция обаче не е преставала да се бърка във вътрешните ни работи. Няма да изброявам, списъка е дълъг. Когато Ататтюрк забранява исляма и налага светски режим, за около 70 г. ТР става регионална икономическа сила и цивилизована държава. От сега на татък ще ползват инерцията която се е натрупала но това няма да е дълго време. Чакат ги изолация,стагнация,инфлация, упадък,емиграция и вероятно гражданска война.
28
1
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
На мен много ми пука щото са ни комшии.
27
7
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
На някой верно ли му пука...какво става с азиатска Джагалия?? Анонимните алахогъзни *** - пак са се втурнали на барикадите - да защитават султан ерсдухан (пиша гнъсното му име нарочно с малка буква) Дреме ми за Тюрчилерия...и алахогъзната па плач населяваща я! Де що е ислям - за мен е "но гоу ереа"! Едно е сигурно - без ислям...турски...***...или арабски...света ще е приветливо за живеене място! Пожелавам на Турция - дългогодишни граждански войни...и Кюрдистан да я разкъса на части!
26
7
 
7
 
! Отговори
Турко преди 6 години
теорията на дарвин е измиследа от е.вреите за да подчини всички останали на тях, според тора хората са създаени от маймуните за да им служат. Не случайно теорията на дарвин не се изучава и в израел, въпреки факта че дарвин е е.вреин.
25
0
 
3
 
! Отговори
Учител преди 6 години
А и Теорията на Дарвин се учи като под заглавие!!! Разликата е, че преди в учебниците беше като отделен урок!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
Би Би пак е в действие...давай Би Би, само това го правиш добре...а и си една от рядките медии, които чрави репортаж с ИДИЛЦИ та даже и журналистите ти са усмихнати и много щастливи като се снимат с тях... Елате на куп!!!
23
3
 
4
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Би би си то ми прави новина с туркиня...май тази туркиня е атаист обаче! Въй джихад чак...Е защо би би не написа, че тези часове по религия са СИП...и не се преподават във всички училища! Часове по джихад чак, вместо региозна култура...а тези часове по религии само в Турци ли ги има биби, в Америка няма ли и др. държави? В Турция живея и учат много християни! Тези часове по религия са СИП който иска!!!
22
17
 
5
 
! Отговори
До Карина преди 6 години
"Основния им проблем обаче, който обезмисля гореспоменатото, е Исляма. Той винаги ги е дърпал надолу"Ако може да ни обясниш като една християнска държава защо сте по надолу от Турция? По твоя манталитет трябваше да сте много по развити във всички сфери и икономика от Турция! :-)
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дарвин е 100% прав що се отнася за произхода на българите. Българите трябва да знаят истината, в българските училища трябва задължително да се учи Дарвин.
20
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щото България при християнството цъфнатал та вързала
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България трябва да се дадът часове за апаши и техните клопки и в обща култура да научат децата, че полицаите по телефона и въобще нямат право да искат за каквото и да е било пари...За да не станат и те като пораснат като бабите и дядовците си...
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дарвин е пропуснал много същества, за които еволюцията не е била толкова важна и те са я пропуснали. Хомотурку е същество успяло да запази своя бит и култура на едно също равнище милиони години.
17
4
 
12
 
! Отговори
Карина преди 6 години
До Смешници сте: Прав/а си за интелектуалния потенциал на турците и постиженията им. Свалям им шапка. Основния им проблем обаче, който обезмисля гореспоменатото, е Исляма. Той винаги ги е дърпал надолу, а сега, с ислямиста и член на Мозлем Брадърхуд Ердоган, направо ще ги съсипе! Всъщност, вече го прави!
16
3
 
12
 
! Отговори
ИДИЛ преди 6 години
Един ден тази крайна политика на "правоверния" Р-доган ще доведе до катастрофа - така както е програмирал Птуин , неговия 1-рви " православен пирятел" ;))) . Само възгорделите се и посредствени турци се кефят фантазирайки че Турция ще стане османска империя... докато единните евреи от САЩ, Русия тласкат по сценарии към гибел държавата на Ататюрк !
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в Турция и съм учител...Явно Би Би Си знае по добре от нас каква ни е програмата...Тази медия винаги е правила провокативни новини към Турция...Часове по джихад, а? Е не!