В Турция: Часове по джихад заменят Дарвин?

Промени в образователната програма като държавен преврат
23 авг 2017 12:07, Елка Василева
89
В Турция: Часове по джихад заменят Дарвин?
Снимка: архив, Reuters

„Образованието в Турция никога не е било светско, и сега в програмата има задължителни часове по религия. Сега обаче въвеждат и преподаване на концепцията на джихада и това е просто чудовищно“, казва 38-годишната майка на турски ученик.

От септември училищата в Турция започват работа по нова програма и нейното съдържание тревожи тази туркиня /тя помоли да не се съобщава името й поради съображения за сигурност/, както и много други родители, пише Би Би Си.

„На 9, 10 години децата учат в клас молитви от Корана. Смятам, че религиозно образование трябва да се дава у дома, а не в училище“, казва туркинята.

Промените ще засегнат програмата за първи, пети и девети клас. Противниците се безпокоят освен заради концепцията за джихад и от това, че от програмата за средните класове е изхвърлено преподаването на теорията на еволюцията.

Освен в това в програмата е предвидено по-малко време за изучаване на биографията на основателя на светската турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, затова пък са увеличени часовете по религия.

Освен това в програмата е въведено изучаване на опита за преврат, който стана едва миналата година.

Опозицията смята, че президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието се опитват да отклонят страната от нейния светски път на развитие в посока ислямизация на обществото.

Ердоган многократно е заявявал, че иска новите поколения турци да растат благочестиви и набожни.

Турският образователен министър Исмет Йълмаз възразява на критиците на новата програма, като твърди, че от нея са изключени единствено „ненужните, архаичните и повтарящите се предмети“, че в програмата са направени над 100 000 промени и да се създава полемика около само някои от тях е несправедливо.

По думите му теорията на еволюцията на Дарвин изобщо не е изхвърлена от програмата, както твърдят критиците на нововъведенията.

„Ние не сме против теорията за еволюцията. С науката не може да се спори и концепциите за наследствеността, мутацията, модификацията и адаптацията остават в програмата, а всичко това е част от теорията на еволюцията“, каза Йълмаз за Би Би Си.

„Ние само казваме - да не преподаваме това на тази възраст, да го отложим за по-горните класове“, добави министърът.

Критиците на новата програма обаче поясняват, че от нея изобщо е изключена най-важната част на теорията – тази, която засяга произхода на човека.

„Учениците трябва да разбират същността на теорията на еволюцията, за да разбират смисъла на отделни понятия като мутация и адаптация. Ако не им се обясни какво представлява еволюцията и веднага започнат да се преподават тези понятия, то те по-скоро ще зубрят, отколкото ще разбират“, казва Айсел Мадра от нетърговския изследователски център „Инициатива за реформа на образованието“.

Банализиране на джихада

„Те искат да преподават произхода на човека съгласно религиозните текстове, тоест като че всички сме произлезли от Адам и Ева“, казва ръководителят на един от най-големите турски учителски синдикати Egitim-Is - Орхан Йълдъръм.

На него не му харесва и появата на понятията „джихад“ в програмата за средното училище.

„Попитайте когото и да е на излизане от джамията какво разбира под думата „джихад“. 99% ще отговарят, че джихадът е основната причина за войната в Близкия изток. Ние няма да позволим властите да направят този номер и да променят, да нормализират понятието „джихад“, казва Йълдъръм.

В речника на Института по турски език  пише, че „джихад“ е арабска дума, която означава „религиозна война“.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз възразява, че това е невярна интерпретация и че „джихад“ всъщност е напълно мирно понятие, което означава служение на общността, взаимно разбирателство, грижа за ближния.

Той казва, че над 180 000 души са участвали в обсъждането на новата училищна програма.

Опозиционно настроените учителски синдикати обаче твърдят, че с тях никой не се е съветвал и работата по проекта за програма е вървяла тайно от тях.

Орхан Йълдъръм е убеден, че промените в програмата имат идеологически характер.

„Това е държавен преврат в системата за образование в Турция. За подобен преврат не е нужно оръжие. Ако срещу образователната система в страната бъде нанесен такъв удар, вече ще бъде невъзможно да догоним процъфтяващите нации“, е убеден синдикалният лидер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
4
 
! Отговори
българска работа преди 6 години
за фълшивите новини трябва да има закон и да си носят отговорност незнам някоя си така казала е и дали е истина аз казвам че миналата седмица бях на марс същата работа
73
2
 
6
 
! Отговори
Anonim преди 6 години
Teoriyata na darvin otdavna otpadna.
72
1
 
9
 
! Отговори
Правете си изводите преди 6 години
Преди около 6 часа написах тук, че тази размяна на обиди е безсмислена и че е полезно това, че в сайта коментират и турци, защото от тях научаваме неща, които няма как да знаем - например, че предметът религиозна култура в Турция е свободно избираем.Знаете ли защо изтриха коментарите ми?Защото под друга статия написах, че не мога да изкажа благопожелания за бебето, родено в такси от ромка на 16 г., която се "омъжила" на 13 г. В тяхно лице виждам абонати за издръжка на гърба на данъкоплатците.
71
4
 
5
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Всъщност нещата се връщат по местата си .Само преди столетие , не се е изучавал никакъв дарвинизъм по света. Дори и самия Чарлз Дарвин е именовал труда си като "класификация на видовете и подвидовете". След смъртта му произлиза термина дарвинизъм. А дори и самия той , напомня ,че има доста "бели петна" в изследователския му труд....Днес , изучавайки теорията на Дарвин , какво е спечелило човечеството ? Хаоса в главата на съвременния индивид е тотален !
70
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "OSMAN": Османчо, защо не пишеш на кирилица, както са те учили в българското училище? А по това, което си написал: Това, което прави Ердоган е добро за България. Колкото повече на учениците в Турция им промиват мозъците с текстове от Корана, вместо да им дават светско образование, толкова повече ще изпростее турското население след време. А *** народ означава слаба държава.Не че нашето образование е в цветущо състояние, но на светския му характер никой не посяга.
69
3
 
8
 
! Отговори
OSMAN преди 6 години
BALGARIQ V MOMENTA E OKUPIRANA KAKTO OT AMERIKA TAKA I OT EC.V MOMENTA BALGARIQ NEMOJE DA VZEME SAMOSTOQTELNO RE6ENIE V NITO EDNA SFERA KAMOLI DA E VLIQTELNA VAVA VAN6NATA POLITIKA.NO VIDITE LI KOLKO E UMEN FORUMNIQ BALGARIN 4E UMUVA KOE KAK TRQBVALO DA BADE V TURCIQ VMESTO DA SE SAVZEME I DA SE OGLEDA V OGLEDALOTO I DA VIDI V KAKVO PLA4EVNO SASTOQNIE E. TA PONE NEDEYTE SE IZLAGAYTE POVE4E SAS SME6NITE SI KOMENTARI
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски смешници.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може народ без никакъв морал да говори за Велика Турция първо си съберете "****ите" от западна европа после плямпайте
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маймуните произлизат от човека. Маймуните са дегенерирали хора.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дарвин само за висшето образование, в последния курс, за да не пречи на промитите вече мозъци с глупости.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ти и трябва да знаеш какво им става на българите оставяй ги да са втора работна ръка на баба меркел и не им се ядосвай. Файда юок
63
2
 
4
 
! Отговори
ТеорияНаДеволюцията преди 6 години
Дарвин ни направи всички на маймуни, а *** да стане човек още не съм видял...
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А имат ли часове за секс образование ,както е в Англия ,например?
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбирам какво им става на българите... Да са го били свалили Ердоган! На вас какво ви става колеги??? Това е президент на Турция избран от народа! Та ако тръгнем по вашия акъл то в България трябва да се свали целия парламент! Ама турците от Турция, даже не знаят кой е президента на България! Вицепремиера чат пат го виждат! Само по форумите и от бг медиите плямпат някои депутати против Турция...а кой ги взима под влияние, незнаю! А дали въобще ги коментират в Турция!
60
0
 
11
 
! Отговори
Фиро преди 6 години
Турция е хубава и силна икономически държава. Поне досега така се развиваше. Индикациити обаче за отхвърляне на светския модел, връщане към шариата и превръщане в султанът от арабски тип не може да не ни безпокоят или да ни харесват. Иначе си е право на турския народ да решава кой и как да ги управлява. Ние може само да коментираме...
59
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...Смятайте какъв съсед ще имаме след години"Ромите ще си имат съседи след години...Вас няма да ви има...Застрашен вид сте!
58
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция лека полека се връща в средновековието. Смятайте какъв съсед ще имаме след години
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Часове по джихад ????????????????????MA MARIYKEEEEEEEEEE TI ZNAE6 LI VAOB6TE KAKVO PI6E6 MA K...VOKAKTO VINAGI POSTOQNNO NASASKVA6 HORATA, POSTOQNNO TI NAREJDAT OT 4UJDI POSOLSTVA KAKVO DA PI6E6 ZA TURCIQ.MA VIE HEPTEN ZA PROSTI GI VZEMATE 4ITATELITE MAY.DEY..A PROSTATA TI FIZONOMIQ DE..BA
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти никога не си излизало от средновековието"Ела да те почерпя с йени ракъ с изглед към Босфора!
55
3
 
10
 
! Отговори
Алооо преди 6 години
"САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :)))))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :)))))))"Нали ти казах, че простотия е баба ти да хвърля всеки ден банкноти с едно Алооо:-)