Критиките на Анкара към Берлин и Брюксел вече са критики и към София

Георги Димов и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 11:30, Екип на Dnes.bg
143

Турция готви протести срещу оградата, издигната от България по общата ни граница. Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро едно турско издание публикува, че турският депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен е призовал за нови протести.

Още по темата

Депутатът от  нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

Сезен я нарича "стена на срама", тъй като в съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници.

"Това дипломатическо напрежение никак не е случайно, тъй като се случва в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. Според Сезен ние сме продължение на репресивното подтисничество, което за тях се шири в цяла Европа",  посочи пред Bulgaria ON AIR главният редактор на в-к "Седмичен обзор" Мехмед Юмер.

"Това говорене е в духа на отношението на турския президент Ердоган към Германия. В самата Турция се случва нещо ужасно спрямо човешките права. Правят се опити да се измести акцентът и вниманието към измислените проблеми с ЕС от турските говорители", поясни той.

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов има и позитивна черта на призивите на Рафет Сезен, а именно, че ни поставя на мястото, на което сме.

"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София. Така югоизточната ни съседка започва да ни третира като пълноценна членка на ЕС. Би било изключително опасно за нас, ако се отклоним или отдалечим от Съюза", категоричен бе Димов.

Главният редактор на в-к "Седмичен обзор" заяви, че напрежението между нас и Турция трябва да спадне, но също така при евентуална криза трябва да се придържаме към общия европейски план за реакция в подобни ситуации.

"Ние не сме врагове на Турция, но в бъдеще трябва да изискваме пълна реципрочност в отношенията ни – както ние, така и вие", добави бившият дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
6
 
9
 
! Отговори
психиатър преди 6 години
Малииии, колко клиенти има тукаааа. С тоя нет се побъркахте всичките. А като е нямало нет В кръчмите ли ги водехте тези разговори? И как сте още живи и едните и другите манипулаторчета? Само глупости!
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този бивш посланик, Ердоган ще го изкара от джоба си и ще го завърти като пумпал! Само, че Ердоган сигурно не му и знае името! А от неговата уста Ердоган та Ердоган...Турция та Турция!
82
24
 
6
 
! Отговори
Мехмет преди 6 години
Направо да влиза Турция до Унгария и да си взима онова което Берлин и взе перди 100 години!
81
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Който иска да премине през границата има КПП показва си визата и паспорта и минава. Така правят нормалните хора."Частично си прав! Но някои държави имат и клоуни, които излизат предизборно и не искат да пуснат и нормално влизащи с паспорт...смешното е, че точно тези сега ви управляват и определят съдбата и баба Халиме ви гледа сеира!
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алооо турският народ няма нищо общо с тези които го вкарват в най различни филми. Който иска да премине през границата има КПП показва си визата и паспорта и минава. Така правят нормалните хора. А тези които не са нормални минават през гората. Всяка държава има граници които е неприкосновенни. Това че едни леви резби по на запад от тук бяха премахнали границите и след това ги върнаха разбраха че на гол .г.з майтап не става.
79
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ти им приемаш бажанците, те виновен те изкарват.е тва е ердоганска справедливост."Като дойдем до приемане на бежанци, не можете да стъпите на кутрето ни...А и "лошия" Ердоган като викаше дайте да направим безопасна зона в Сирия, за сивилните...вие се услушвахте! Та не ми говори кой е справедлив и кой не...Вас никой не ви взима на сериозно!
78
3
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
В съвременния свят не трябвало да има граници... На границата между Турция и Иран портата на кпп-то е 10 метра висока и има танкове. Това обаче няма да ти го каже тоя башибозук
77
20
 
15
 
! Отговори
До до 74 преди 6 години
Историческата разлика между Турция и България знаеш ли каква е?!!! ЧеТурция "пише история", а България се "споменава само" в историята написана от друг!
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ти им приемаш бажанците, те виновен те изкарват.е тва е ердоганска справедливост.
75
0
 
3
 
! Отговори
До 123 преди 6 години
Потърси 112!
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само някаъв слух за протест разтревожи великите Ало мамени!
73
5
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Това че тази ограда им пречи е чудесно, но защо ли ми струва, че си мислят, че са напред с материала. Ако станат много нагли, просто ще се наложи тая гнусна държавица турция да я изтрият от картата.
72
5
 
7
 
! Отговори
do 74 преди 6 години
А виж из нета кой е Тимур от Самарканд пък после пиши глупости.Образовай се турке, само с гол куран нестава:)
71
1
 
3
 
! Отговори
До тимуренг преди 6 години
"да, особено баязид, докато го ползвах като изтривалка."Защо още по времето на Беязът не се освободихте!? Тогава, А? ;)
70
4
 
7
 
! Отговори
Шаро преди 6 години
"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София."Сладурче, Ердоган ако иска да каже нещо на вас, щеше ДИРЕКНО да критикува София, както прави с вашите господари!!! Та ако Вие сте се обидили, че се кара на господарите Ви...пийте една студена вода!
69
1
 
2
 
! Отговори
тимурленг преди 6 години
ДО 75да, особено баязид, докато го ползвах като изтривалка.
68
2
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Ами на монголски са, не на турски! Монголците не сме турци!
67
1
 
3
 
! Отговори
До до 69 преди 6 години
Ама ти нищо смислено не си писал! Първото изречение! Няма такива думи! Анладън мъ!
66
1
 
3
 
! Отговори
DO 69 преди 6 години
Абе умник виж уикипедия бре, като незнаеш какво съм писал питай, после съди, а не прибързано.има цензура, как да го напиша нацяло! първия път ме изтриха туркофилите!!! ама инъе когато те се зъбят не ги трият!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А появата на тези двамата в тв то да не би да е случайна."Колега тези двамата на снимката са спец анализаторите на България:-) където нито едно тяхно анаЛизче не излиза!