Критиките на Анкара към Берлин и Брюксел вече са критики и към София

Георги Димов и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 11:30, Екип на Dnes.bg
143

Турция готви протести срещу оградата, издигната от България по общата ни граница. Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро едно турско издание публикува, че турският депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен е призовал за нови протести.

Още по темата

Депутатът от  нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

Сезен я нарича "стена на срама", тъй като в съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници.

"Това дипломатическо напрежение никак не е случайно, тъй като се случва в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. Според Сезен ние сме продължение на репресивното подтисничество, което за тях се шири в цяла Европа",  посочи пред Bulgaria ON AIR главният редактор на в-к "Седмичен обзор" Мехмед Юмер.

"Това говорене е в духа на отношението на турския президент Ердоган към Германия. В самата Турция се случва нещо ужасно спрямо човешките права. Правят се опити да се измести акцентът и вниманието към измислените проблеми с ЕС от турските говорители", поясни той.

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов има и позитивна черта на призивите на Рафет Сезен, а именно, че ни поставя на мястото, на което сме.

"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София. Така югоизточната ни съседка започва да ни третира като пълноценна членка на ЕС. Би било изключително опасно за нас, ако се отклоним или отдалечим от Съюза", категоричен бе Димов.

Главният редактор на в-к "Седмичен обзор" заяви, че напрежението между нас и Турция трябва да спадне, но също така при евентуална криза трябва да се придържаме към общия европейски план за реакция в подобни ситуации.

"Ние не сме врагове на Турция, но в бъдеще трябва да изискваме пълна реципрочност в отношенията ни – както ние, така и вие", добави бившият дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
19
 
! Отговори
scbg преди 6 години
Тогава те що вдигнаха бетонова такава със Сирия. Малко по-леко с това нагло лицемерие...
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро едно турско издание публикува, че турският депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен е призовал за нови протести."Хахах турския *** протестира, защото заради оградата не могат да ни изнудват, че ще ни залеят с бежанци ако не правим каквото искат. Да си протестира бе, на мене не ми пречи, пък ако иска може да отиде до оградата да изяде няколко палки.
22
4
 
22
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Цитат:"Сезен я нарича "стена на срама", тъй като в съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници."Прав си, джингиби, в цивилизования свят граници няма, тази ограда е на границата на цивилизования свят.
21
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАЖНОТО НЕЩО, КОЕТО ЩЕ СЕ СЪСТОИ Е НЕЗАВИСИМАТА КЮРДСКА ДЪРЖАВА В СЕВЕРЕН ИРАК И СЕВЕРНА СИРИЯ.ЗАТОВА ТУРЦИТЕ БЕСНЕЯТ, НО ТОВА Е АМЕРИКАНСКИ ПРОЕКТ, САЩ ЩЕ ИМ ГО *** ЗДРАВО И ЕРДОГАН НЯМА КЪДЕ ДА МЪРДА.
20
6
 
23
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Значи ди.ва.ците да ръшват Европа ама защитни граници срещу безобразията им да няма, това ли искат рез.ня.ци.те ?
19
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравим че в последната седмица главнокомандващият на Иран,Америка и сега и на Русия са в Турция в региона ще се случат много важни неща и затова да не се излъжем да повярваме на Европа и да се опълчим на Ердоган защото КАТ нищо може да изгорим
18
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние защо им обръщаме внимание?Нека си лаят.Кучетата си лаят,кервана си върви.Ще правим всичко,което е в наш интерес,а не в интерес на комшиите.
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е той Ердоган да не си помисли ме като са уж апапи със Винету и ще искаме да ни станат провинция Турция, или какво?
16
2
 
13
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Голям го извади ама мек !
15
2
 
23
 
! Отговори
Осман преди 6 години
"Стена на Срама" беше наречена стената която строи Турция точно от Дойче Веле.
14
3
 
31
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Нито дума няма по турските медии за оградата. Самата Турция строи 900 км. стена покрай Сирия и Ирак. Седмичен Обзор е вестник Заман с ново име на Ходжата в САЩ и говорят каквото им запоядат от Пенсилвания и Берлин.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво от това?
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да протестират колкото искат, но питам Румен Радев кога ще спре да им подписва указите за гражданство?
11
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си разплета чорапите,че турски депутат призовавал за протести срещу оградата ни.По-голяма наглост,здраве му кажи.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До IvoНе само приятел,Боко каза,че Ердоган му е като брат!
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,че а само 146 км.Питате ли го Тръмп,след като границата с Мексико е над 3000 км?!
8
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ми,че ни критикуват.Тази критика ми намирисва на нездрави намерения към съседна страна.Политиците ни да си вземат поука,а не да се кланят султан Ердоган,мислейки си,че правят добро за страната си.Очакваме реакции от ваканцуващите политици,а не да си завират главата в торбата,все едно,че нищо не се случва.
7
31
 
10
 
! Отговори
Eni4er преди 6 години
Барабар Петко с мъжете.Къде са слага България не ми е ясно
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е, не е бетонна като сирийската, но пред гръцката ограда защо не протестират - по-стилна ли е, или по-качествена? а, да, Орбан праща много здраве на имамдаскала от Стамбул имарета
5
2
 
39
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Това с "приятелството" във висшата междудържавна политика е за наивници. Само интересите са вечни, даже и за нас Българите. сега ще видите какво ще стане след срещата на ББ с Макрон. БГ ще се започне да се превъоръжава с френско оръжие. Танкове, кораби и самолети от DASO. Поне да ги изстиска да ги сглобяват у нас, че иначе ще си е грабеж. Франсетата са изключителни сметкаджии, помнете ми думата.