Критиките на Анкара към Берлин и Брюксел вече са критики и към София

Георги Димов и Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 11:30, Екип на Dnes.bg
143

Турция готви протести срещу оградата, издигната от България по общата ни граница. Протестите са започнали още през 2013 г., но скоро едно турско издание публикува, че турският депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен е призовал за нови протести.

Още по темата

Депутатът от  нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

Сезен я нарича "стена на срама", тъй като в съвременния цивилизован свят не трябвало да има граници.

"Това дипломатическо напрежение никак не е случайно, тъй като се случва в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. Според Сезен ние сме продължение на репресивното подтисничество, което за тях се шири в цяла Европа",  посочи пред Bulgaria ON AIR главният редактор на в-к "Седмичен обзор" Мехмед Юмер.

"Това говорене е в духа на отношението на турския президент Ердоган към Германия. В самата Турция се случва нещо ужасно спрямо човешките права. Правят се опити да се измести акцентът и вниманието към измислените проблеми с ЕС от турските говорители", поясни той.

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов има и позитивна черта на призивите на Рафет Сезен, а именно, че ни поставя на мястото, на което сме.

"Вече критиките на Турция към Берлин и Брюксел са и към София. Така югоизточната ни съседка започва да ни третира като пълноценна членка на ЕС. Би било изключително опасно за нас, ако се отклоним или отдалечим от Съюза", категоричен бе Димов.

Главният редактор на в-к "Седмичен обзор" заяви, че напрежението между нас и Турция трябва да спадне, но също така при евентуална криза трябва да се придържаме към общия европейски план за реакция в подобни ситуации.

"Ние не сме врагове на Турция, но в бъдеще трябва да изискваме пълна реципрочност в отношенията ни – както ние, така и вие", добави бившият дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На турските *** трябва да им дадат Нобелова награда за тъ.потия."О не, ние сме много назад в тъ.потията, не мойта а твойта баба хвърля банкноти ВСЕКИ ДЕН с едно ало... Заслужихте си нобела и то отдавна! :-) защото не е лесно да се "борявяш" всеки ден с апаши!
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На турските *** трябва да им дадат Нобелова награда за тъ.потия.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бг вече се изселиха доста кюрди, женят се за българки...та и чак и тях хваща турската полиция :-) ще се снимаш ти с шалварите на пкк, ще ми пишеш глупости във фейса и ще ми твърдиш, че нямаш нищо общо с пкк, а приятеля ти пък, който има снимка и с пкк и с идил и той ми е бил света вода ненапита, а?! Турската полиция ще ви сложи униформи с номера отзаде...:-) :-)
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бълхарите ес то им направиха една тел...и си мислят, че те я направиха! Ганка повярвай, че има много начини да мине мигрант на гости у вас и като мине казва едно ало на един патриот, разбират се пият кафе и джа към Юроп:-)
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са kомплексари търсещи внимание затова само идват да се обясняват в българските форуми. Реалността е че в анадола живеят в гета и не знаят какво е това асфалтирана улица.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бла Бла Бла, и затова Световния ред строи фабриките в Турция и износ до всички краища на света....
98
3
 
5
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
30 години след 500 години робство България е шеста икономика в Европа,30 години след 50 години дружба сме последни в ЕС.......
97
3
 
1
 
! Отговори
Дежавю преди 6 години
Ердоган печели и за Меркел изборите ,след изборите пак ще си ходят на гости.
96
4
 
8
 
! Отговори
До ха-хааааа преди 6 години
Хубаво, след като ни изброи всички екстри на Турция айде и ти и Турция зминавайте си в Азия или където искате. И ни оставете нсай-после на мира. Не ни трябва нищо от Турция, нито великите и заводи, нито инвестициите и. Като им е добре без България и Ес защо само се чудят за какво да се заяждат. Тая ограда я строим не в Турция, а у нас. И ако искаме ще дигнем още 10 огради. И Турция няма право копче да ни каже. За нас да не чуваме за Турция по-добро няма.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХАААААААААми имаме меки китки,вместо истински управляващи.И Европа не се управлява от европейци,може би затова не им пука какво се случва с Европа.Не слушат и Орбан какво им казва,а той е прав.
94
4
 
5
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Хм, тази риторика на Султана е шоу за вътрешно ползване!Турция не може да си позволи да прекъсне икономическите си контакти нито с ЕС, нито с РФ, нито със САЩ, особено при икономическата криза в която се намира.А и не забравяте, че на референдума за Султана гласува едва 51% от турското население.(при това с доста машинации)С националистическите си прояви и анти западни изказвания Ердоганчо просто се опитва да консулидира привържениците си!
93
2
 
6
 
! Отговори
от зад преди 6 години
До Eni4erКъде са слага България не ми е ясно----не ти е ясно щот ти го слага от зад...
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая държава винаги ни е носила само нещастия и смърт. Да реват колкото си искат. Жалко, че нямаме един Орбан за премиер. Да вдигне още две огради.
91
0
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АТАКИСТЗнаеш ли какво е "башибозук"?
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като четем какво се случва с кюрдите или в Сирия,или какво се случва със съседите на Турция,тази стена ми се вижда дори смешна.Трябва да има една стена,като Ердогановата стена на смъртта - бетонна,с тел и стрелба.
89
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя депутат да вземе да ср засрами от отношението на Турция към България. От намесата във вътрешните ни работи, от обиколките на Гьокче и пропагандата. И да каже мерси, че не изгонихме Гьокче както би трябвало да направи всяка нормална държава. С това агресивно поведение към нас мисля, че е много малко само ограда. Трябва ограда от бвтон с вишки по нея.Турците не са чували думата срам. Да не го искат това от другите.
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тяхната(турска) бетонна стена,където се стреля на месо и веднага,каква е?Не на нас тези номера!
87
0
 
12
 
! Отговори
между жамарите преди 6 години
Ще ни запалят чергата! Атовете се ритат - магаретата страдат!
86
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ердоган да направи едно кръгом и да гледа към Анадола! За него и държавата му няма място в Европа!"Та питаш ли го дали иска вече Европа!
85
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ердоган да направи едно кръгом и да гледа към Анадола! За него и държавата му няма място в Европа!