Тръмп може да затвори федералното правителство заради стената с Мексико

Може ли президентът да нареди ядрена атака?
24 авг 2017 07:58, Александър Попов
5
Тръмп може да затвори федералното правителство заради стената с Мексико
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е сериозен в заплахата си да затвори федералното правителство, даде да се разбере говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя припомни пред репортери, че Тръмп не е крил, че построяването на стена по границата с Мексико ще е приоритет. Президентът очаква да работи с Конгреса за изпълнението на тази цел, отбеляза Хъкаби Сандърс.

"Ако трябва, ще затворим нашето правителство, но ще построим стената", обяви Тръмп на митинг във Финикс, щата Аризона, във вторник вечерта.

Камарата на представителите вече одобри законопроект за бюджета, който предвижда финансиране на построяването на защитното съоръжение по границата с Мексико с цел спиране на нелегалната имиграция. Прокарването на текста в Сената, където демократите и умерените имат по-голяма тежест, обаче е по-несигурно, отбелязва АП.

Междувременно бившият директор на Националното разузнаване на САЩ при управлението на Барак Обама Джеймс Клапър изрази тревога от мисълта, че Доналд Тръмп може да нареди ядрена атака, предаде Франс прес.

"Наистина се питам за уменията му, за способността му да заема тази длъжност и започвам да се питам за мотивациите му", каза Клапър по CNN, където е анализатор. Той реагираше на снощната реч на Тръмп на митинг във Финикс, щата Аризона, в която президентът отправи нападки към медиите и сенаторите републиканци.

Тръмп може да се окаже заплаха за националната сигурност, каза Клапър. "Тревожа се, че той има достъп до ядрените кодове", заяви той.

"Ако в пристъп на гняв реши да направи нещо срещу лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, не може да го спре кой знае какво. Системата е разработена за бърза реакция в случай на необходимост. Има съвсем малко спирачки пред задействането на ядрения вариант и това е доста плашещо", заяви Клапър.

76-годишният Джеймс Клапър ръководи разузнавателната общност на САЩ от 2010 до 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
няма лабаво преди 6 години
Тръмп ще им разкаже играта на всички болшевишки неандриталци
3
1
 
3
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
само глупците мислят че президента на Русия може да назначи тръмп на този пост...просто имаше късмет ...в никакъв случай не е удобен на Русия..Русия да се готви за война и да не вярва на сащ. ...да заздравяват връзката си с Китай...да разполагат бази във Венецуела...Никарагуа...повече подводници за да пазят източните брегове на сащ от джихадистите..
2
1
 
5
 
! Отговори
Путин преди 6 години
До Анонимен 1Улучих джакпота! Дори не предполагах колко е подходящ за мен!
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли е доволен Путин, че го назначи в Белия дом?