В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни

Турски депутат: Страните от ЕС са част от репресивното потисничество
24 авг 2017 09:45, Елка Василева
162
В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни
Снимка: архив, Reuters

Протестите в Турция срещу "стената на срама" нарастват като лавина. Под това заглавие информационната агенция Ихляс хабер ажансъ публикува кореспонденция за оградата от българска страна на турско-българската граница срещу нелегалните мигранти, предаде БТА.

Кореспонденцията е придружена със снимки от 146-километровото съоръжение.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Крайно е неприемливо изграждането на съоръжение като тази ограда в 21 век. Съвсем ясно е, че то няма нищо общо със съоръженията. Бих искал да заявя, че страните от Европейския съюз, които разпространяват цивилизацията по света, са част от репресивното потисничество, което винаги са прилагали срещу турската нация", казва турският депутат.

В кореспонденцията се подчертава, че "България използвала гражданската война в Сирия и мигрантите, които искат да се приютят в ЕС, като предлог за изграждането на оградата".

Протестите в Турция срещу построяването на 146-километровото съоръжение по протежение на турско-българската граница започнали още през 2013 г. Отначало се планирало тя да бъде с дължина 30 км, но впоследствие станала 146 км, същото е положението и край границата с Гърция, се отбелязва в кореспонденцията.

"На сухопътните граници на Турция със съседите от 2012 г. насам има високи огради с бодлива тел и бръсначи. Такива "стени на срама" са изградени в 12 европейски държави", пише агенцията.

По думите на турския депутат, които цитира Ихляс хабер ажансъ, оградните съоръжения край границата застрашават живота на дивата природа, разделят и отчуждават хората, живеещи от двете страни на границата.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

В кореспонденцията се подчертава още, че изграждането на охранителните съоръжения по границите на Турция с България и Гърция не може да се сравнява с охранителните съоръжения на турската страна край източните граници, където бушува терор, който е заплаха за сигурността на Турция.

Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели.

В кореспонденцията са цитирани и мнения на хора от близките села, които изразяват недоволство от оградата покрай турско-българската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: границаоградаТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Дано оня мустакатия да не реши да събори оградата, че тогава язък ни за парите дето сме дали.
126
4
 
16
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Що не си държат мигрантите там, нали им платиха. Не ги искаме, не защото не са хора, а защото в ЕС не се държат като такива и не спазват европейските правила. Това е все едно да отида в комшията и да правя това което правя у нас.
125
5
 
5
 
! Отговори
Делиорман преди 6 години
На думи много се хвърляте на дела нищо
124
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ток трябва да и пуснат.
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, па като исксат да забравиме за Турция защо пищят срещу оградата??Ксакво ги интересува?Хем дърби, хем боли.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ES TRQBVA DA OXRANQVA VYNSCHNATA SI GRANICA I BYLGARIQ E CHAST OT ES KYV VIE PROBLEMA A?
121
7
 
11
 
! Отговори
до ха-ха-ха преди 6 години
Турция е съюзник единственно на самата себе си.Прилага на практика мотото на Англия "Няма вечни приятели - има вечни интереси".Но, този принцип е "нож с две остриета" и може да им създаде доста проблеми!А, и Русия, и Иран имат едно на ум при взаимоотношенията си с Турция.Просто в момента интересите им съвпадат... засега!
120
3
 
13
 
! Отговори
dt преди 6 години
" Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели."Правят сметка на чужди пари. Защо не направят училища и социални придобивки на кюрдите. Вместо да ги бомбандират и да заявяват че няма да разрешат формирането на кюрдска държава. Големи демократи, като им е изгодно .
119
3
 
12
 
! Отговори
упс... преди 6 години
В Турция протестират срещу "стената на срама" оградата на границата ни------Явна политическа организирана провокация от страна на Султана!Подобна проява от страна на турските власти се нарича намеса във вътрешните работи на суверенна държава!
118
3
 
10
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Нали до вчера тоз . заплашваше Е.С....където сме и ние че ще пусне имигрантите към вътрешността на континента.Всеки трябва да си връзва гащите нали така.Сега нещо обърна палачинката.За кратко време много успешно успя да се скара с повечето европейски големци....
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като четем какво се случва с кюрдите или в Сирия,или какво се случва със съседите на Турция,тази стена ми се вижда дори смешна.Трябва да има една стена,като Ердогановата стена на смъртта - бетонна,с тел,ръжие,камери и стрелба.
116
5
 
18
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
"съоръженията застрашават живота на дивата природа" - това ме уби! Значи поне са наясно че страната им е част от дивата природа :))
115
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците могат да се похвалят, че 500 години са ни държали в робство, а ние не можем да се похвалим със същото!
114
4
 
17
 
! Отговори
История даге преди 6 години
500г робство при което 99% от големите възрожденски къщи са били на българи най- богати пак са били българи.Първите фабрики, бизнеса с тютюна и розовото масло пак в ръцете на българи.А турците са се задоволявали със скромен живот по стар тюркски обичай : не се застроява земя с каменни конструкции ,а с дърво и кирпич и са живели в покрайнините на града близо до вода , гора и паша.Цялото население на Турция към 1889г е било 13 милиона от които 5 милиона кюрди ,гърци ,арменци и др.
113
3
 
12
 
! Отговори
Реалофил преди 6 години
В някво Одринско кафене един се жалвал, че му се чупели част от бутилките с Блек рама при хвърлянето им от комшито през оградата,а комшито викал да беше ги хванал :)И нашите гениални журналисти измислили те тая новина....
112
2
 
27
 
! Отговори
Атилла преди 6 години
Каде са тия протести във кой град никаде не е посочено.Живея във Истанбул никаде няма,нито по тв или вестнитците или по интернет.
111
6
 
36
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Решението е елементарно, и много приемливо и за двете страни.Връщане към положението от преди 1989-та. Демонтаж на оградата, миниране пак на границата, възстановяване на заставите и Гранични Войски, връщане на тогавашните методи, мерки и стимули на охрана на границата.Тогава, протести от турска страна нямаше.Мисля, че и за нас е изгодно.
110
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не искат вместо стена да им се постеле червено килимче с почети и лампички Вместо токоз да протестират да вземат да върнат земите от одринска тракия на бежанците или то таквиз няма
109
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДЪРТ КОМУНЯГАБеж към полосата... Да не избяга някой от комунустическия рай нали! Колко свободни хора изтрепаха?
108
3
 
20
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
да припомним че сме били 500 години под турско робство!!