В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни

Турски депутат: Страните от ЕС са част от репресивното потисничество
24 авг 2017 09:45, Елка Василева
162
В Турция протестират срещу "стената на срама" – оградата на границата ни
Снимка: архив, Reuters

Протестите в Турция срещу "стената на срама" нарастват като лавина. Под това заглавие информационната агенция Ихляс хабер ажансъ публикува кореспонденция за оградата от българска страна на турско-българската граница срещу нелегалните мигранти, предаде БТА.

Кореспонденцията е придружена със снимки от 146-километровото съоръжение.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен нарича 146-километровата ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Крайно е неприемливо изграждането на съоръжение като тази ограда в 21 век. Съвсем ясно е, че то няма нищо общо със съоръженията. Бих искал да заявя, че страните от Европейския съюз, които разпространяват цивилизацията по света, са част от репресивното потисничество, което винаги са прилагали срещу турската нация", казва турският депутат.

В кореспонденцията се подчертава, че "България използвала гражданската война в Сирия и мигрантите, които искат да се приютят в ЕС, като предлог за изграждането на оградата".

Протестите в Турция срещу построяването на 146-километровото съоръжение по протежение на турско-българската граница започнали още през 2013 г. Отначало се планирало тя да бъде с дължина 30 км, но впоследствие станала 146 км, същото е положението и край границата с Гърция, се отбелязва в кореспонденцията.

"На сухопътните граници на Турция със съседите от 2012 г. насам има високи огради с бодлива тел и бръсначи. Такива "стени на срама" са изградени в 12 европейски държави", пише агенцията.

По думите на турския депутат, които цитира Ихляс хабер ажансъ, оградните съоръжения край границата застрашават живота на дивата природа, разделят и отчуждават хората, живеещи от двете страни на границата.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

В кореспонденцията се подчертава още, че изграждането на охранителните съоръжения по границите на Турция с България и Гърция не може да се сравнява с охранителните съоръжения на турската страна край източните граници, където бушува терор, който е заплаха за сигурността на Турция.

Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели.

В кореспонденцията са цитирани и мнения на хора от близките села, които изразяват недоволство от оградата покрай турско-българската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: границаоградаТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
9
 
18
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Анадолците трябва да бъдат предупредени много сериозно че ако продължават да протестират, ще се окажат под масиран град от огън, ***, куршуми, снаряди и ракети изстреляни от Българска Гранична Полиция! Стената дори трябва да се допълни с картечни вишки и вишки с огнехвъргачки. Прошка за анадолците няма да има!
86
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-долно и по-гадно племе на Земята от турците.
85
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знайш ли пък как ми дреме за протестите на Турция.
84
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помним геноцида над българи и арменци, тия фесове няма да командват в България.
83
3
 
15
 
! Отговори
гуру преди 6 години
Може и да съм наивен, но смятам, че единствено професионалната ни армия може реално да ограничи набезите. По тази причина ще приветствам едно решение да се прехвърлят голям брой военни на браздата. Тогава обаче ще се ограничат приходите на някой, който прекарва бежанци.
82
4
 
48
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Ясно е че Турция не иска такива огради за да може спокойно да манипулира ЕС че ще пуска мигрантите :) Наглост ама наглост !
81
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като имаме страхлив, безхарактерен и податлив премиер, се случват ей такива неща.Навън Суджука никой не го бръсне за слива.
80
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз протестирам срещу протестите в Турция!
79
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двойното гражданство можеда се премахне едностранноот наша страна.За това е достатъчнопоста премиер да не е окупиранот национален предател.
78
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия "протести" са същите, като ония у нас преди 4 години - платени и режисирани от гербаджиите и спонсорирани от Боко Суджука.
77
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган като му скръцне със зъби на Борисов и оня пълни памперса със суджук.
76
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е, Боко Суджукато като е станал ханъма на Ердоган и му седи мирно......А на българския народ само се блещи, звери и цъкли с безумен поглед.
75
1
 
1
 
! Отговори
редник преди 6 години
До 85 натискат за 2% данък за НАТО , много ама мнооого е различно :)
74
1
 
31
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Много си е добре оградата. Преди преминаваха и болни от шап животни и двукраки.
73
2
 
12
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
ЕС е икономически съюз и не знам защо смяташ, че е имало изисквания за ограничаване на армията ни !? Имаше такива от страна на НАТО и то по-скоро за премахване на определено въоръжение, не за намаляване на числеността. Съкращенията в армията бяха продиктувани от системно недофинансиране от наша страна, с което ЕС и НАТО нямат общо, напротив - непрекъснато ни натискат да увеличим бюджета за отбрана до минимума от 2 % от БВП, което ние не правим...
72
2
 
33
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Държавните граници са неприкосновени! В този смисъл всеки дръзнал да прекоси границата извън определените за това места може да бъде задържан или дори убит! Турците от пограничните села могат да имат притеснения единствено ако планират да преминават нелегално! А Турция като държава очевдино не се справя с бежанците, въпреки милионите, отпуснати й затова от ЕС. Като външна граница сме длъжни да защитаваме територията на ЕС и България както сметнем за добре, в това число и с ограда!
71
4
 
41
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Щом турците *** на умряло, значи нещата се развиват добре.Реално погледнато на никой не му пречи тази ограда, освен ако не се опита да премине нелегално. Да им е честито на турците, още по-голяма ограда ще направим - този път от бетон и със вишки за снайперисти, а отпред - минни полета.
70
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не протестират срещу политиката на султан Ердоган,който вкара в затворите хиляди техни сънародници и им промива мозъците всеки ден,а протестират срещу наша ограда.Що за протест?
69
1
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Протести освен в местните погранични райони няма.Нормални протести на селяни, чието хоби е да вкарват алкохолец в бартер за портокали и маслини....
68
2
 
25
 
! Отговори
Shark преди 6 години
И какво им пречи стената. Нали нямат проблеми да минават през граничните пунктове??!! Много съмнително е това, значи кроят някакви планове, и стената трябва да бъде още по-сериозна.