Нова терористична група от над 25 000 бойци в Сирия

Над 8000 терористи са убити там през последните три месеца
25 авг 2017 20:30, Елка Василева
41
Нова терористична група от над 25 000 бойци в Сирия
Снимка: архив, Reuters

В Сирия е създадена нова терористична групировка с численост над 25 000 бойци. Ключова роля в новата формация, наречена Хаят Тахрир аш Шам, играе бившият клон на Ал Кайда в страната Джебхат ан Нусра, заяви началникът на главното управление на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов, цитиран от ТАСС.

На кръгла маса по време на форума "Армия-2017" в Кубинка, Московска област, Коробов отбеляза, че новата групировка включва над 70 формирования, включително такива, причислявани по-рано към т. нар. умерена опозиция. Лидерите на терористите се опитват да обединят всички ислямистки фракции в Сирия с ключова роля на Джебхат ан Нусра, подчерта той.

Коробов отбеляза, че новата групировка води активни бойни действия срещу правителствените сили, но и срещу умерената опозиция, в провинциите Алепо, Дамаск, Идлиб и Хама.

По-рано висшият руски военен заяви, че групировката "Ислямска държава" има повече от 9000 бойци в Сирия, а Джебхат ан Нусра - над 15 000.

Джихадистите от ИД са концентрирани главно в Централна Сирия и в граничещите с Ирак източни райони, най-вече по река Ефрат, уточни Коробов. Според него лидерите на групировката виждат в територията на Сирия плацдарм за експанзия към страните от Близкия изток и други региони, за да осъществят концепцията за създаване на "велик халифат".

За разлика от тях водачите на втората по боеспособност в Сирия групировка - Джебхат ан Нусра, не искат създаване на халифат от Мароко до Малайзия, а основно да бъде сменен режимът на президента Башар Асад и Сирия да се превърне в шериатска държава. Тази фракция контролира голяма част от северозападната провинция Идлиб, но нейни отряди действат също в централната провинция Хомс, край столицата Дамаск и в Южна Сирия.

"Ислямска държава" и Джебхат ан Нусра насаждат в контролираните от тях райони радикален ислям, обърна внимание Коробов.

Генерал Сергей Суровикин, който командва руските войски в Сирия, каза, че над 8000 бойци на терористични групировки са били убити в тази страна през последните три месеца. Тази седмица руската военна авиация е изпълнила повече от 160 полета и е унищожила над 400 цели в Сирия, отбеляза той.

Междувременно Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че 34 бойци от проправителствените сили са били убити при контраатака на "Ислямска държава" в северната провинция Ракка, предаде Франс прес.

Джихадистите са си върнали обширна територия в източната част на провинция Ракка, каза неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари