Обиколката на Макрон: Дискретни отстъпки в борбата срещу социалния дъмпинг

Полша ядоса президента и обратното, коментира френският печат
Обновена: 26 авг 2017 10:08 | 26 авг 2017 10:06, Веселина Йорданова
69
Обиколката на Макрон: Дискретни отстъпки в борбата срещу социалния дъмпинг
Макрон с премиера Бойко Борисов във Варна. Снимка: Правителствена пресслужба

Водеща тема за френските медии днес е приключилата вчера визита на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни - Австрия, Румъния и България. По време на нея той имаше възможността обаче да се срещне и с лидерите на още две страни - Чехия и Словакия. Основни теми на разговори бяха планираните промени в директивата за командированите работници, по които има противоречия между страните членки на ЕС.

Амбициите на Румъния и България да станат част от Шенген, присъединяването към еврозоната, сътрудничеството в областта на енергетиката, на отбраната, на миграцията и на културата, въпросът за европейските ценности и единството в ЕС също бяха на дневен ред в разговорите на френския лидер с домакините му по време на обиколката му.

Макрон си тръгва от Централна и Източна Европа с надеждата за споразумение между страните членки по въпроса за командированите работници, пише в. "Фигаро". По време на етапите във Виена и в София Макрон отбеляза сближаване на позициите с лидерите на тези страни по пораждащия полемика в ЕС въпрос. По време на етапа в Букурещ дори и да не му даде карт бланш за промените в европейската нормативна уредба по въпроса, румънският президент все пак призна пред Макрон, че е необходимо подобряването на настоящата система, отбелязва изданието.

За да убеди страните, показващи най-големи резерви по въпроса - Румъния и България, Макрон не се поколеба да направи стъпка към разширяването на Шенгенската зона. Той обеща, че ще подкрепи влизането на румънците и на българите в един обновен Шенген и че двете страни ще бъдат напълно асоциирани към процеса на размисъл за бъдещето на ЕС. Но обиколката на Макрон в трите европейски страни бе белязана и от ожесточена размяна на реплики между Макрон и Варшава. Полският премиер Беата Шидло заяви в четвъртък, че ще откаже да приеме реформата на директивата за командированите работници и че ще направи това в интерес на полските работници. Въпреки този категоричен отказ Макрон каза, че ще продължи да обсъжда въпроса с всички европейци, в това число и с поляците, коментира изданието.

Гласуването на промените в директивата ще стане с квалифицирано мнозинство, което означава, че 55 процента от страните в ЕС, тоест 16 от 28, трябва да ги одобрят, и че промяната трябва да бъде подкрепена от страните, представляващи 65 процента от населението на ЕС. Така че вербалната ескалация на напрежението между Макрон и Варшава по време на обиколката му не накърнява по никакъв начин оптимизма на президента на Франция относно споразумение по промените за командированите работници до края на годината, заключава в. "Фигаро".

Полша ядосва Макрон и обратното, пише в. "Либерасион", коментирайки думите на Макрон по адрес на Полша, отправени вчера във Варна и незабавната полска реакция. Макрон не обича да му се противопоставят. Полша, ръководена от демагозите от партия Право и справедливост, тези дни установи това. Подразнен от отказа на Полша да затегне условията за командированите работници, както той иска, президентът на Франция отправи необичайно брутална нападка в петък срещу Варшава, пише изданието. Във Варна Макрон каза, че полският народ заслужава нещо по-добро от лидери, които отказват да се борят срещу социалния дъмпинг и заяви, че Беата Шидло много трудно ще може да обясни защо смята, че е хубаво трудът на поляците да бъде зле платен.

По повод на тези критики отговор от Варшава дойде незабавно и Беата Шидло определи коментарите на Макрон като арогантни и като дължащи се на липсата на политически опит и практика. Тя посъветва Макрон да поправи бързо тези свои пропуски и в бъдеще да бъде по-сдържан в изявленията си. В. "Либерасион" тълкува всичко това като стремеж на Макрон да изолира твърдото ядро, съставено от Полша и Унгария, което се противопоставя на всякаква реформа на директивата от 1996 г. за командированите работници. Според вестника тази стратегия е рискована, тъй като може да доведе до обратен резултат, още повече, че лидерите, с които Макрон се срещна по време на обиколката си, изпитаха известно неудобство пред поведението на държавния глава.

"Франция е пряма, което я различава от времето на управлението на Франсоа Оланд, но тя не е чак толкова пряма, че да изглежда неучтива и прекалено твърда", коментира високопоставен дипломат от една от страните, в които бе Макрон. "Той поиска много от нас, както по отношение на командированите работници, така и за Европа на отбраната и за закупуването на европейско военно оборудване, но не ни предложи нищо в замяна", допълва дипломатът по адрес на Макрон. Завръщайки се във Франция, Макрон е сигурен, че ще има реформа на директивата за комадированите работници, но каква ще бъде тя засега не е ясно, допълва изданието.

Което е по-лошо президентът трябваше да отстъпи по един важен пункт - командироването на шофьорите на камиони няма да е включено в бъдещата директива, а ще бъде предмет на отделен текст, след като Испания и Португалия заплашиха да се присъединят към лагера на твърдите противници на промените, ако техните интереси в сектора бъдат пожертвани. Дали Макрон ще постигне исканото от него ограничаване на командировките до 12 месеца. Или пък ще бъде въведено ограничение от 24 месеца, както предлага Европейската комисия? Според румънски представител вероятно ще бъде приет лимит от 18 месеца, допълва вестникът.

Разкритикуваната от Макрон Полша го обвини в арогантност и в липсата на опит и практика в политиката и го посъветва да си гледа вътрешните дела, коментира в. "Журнал дю диманш". Макрон се противопостави на Варшава, за да реформира Европа, отбелязва в. "Монд". Отправяне на критики, при това много сурови, срещу Полша с риск да предизвика дипломатическа криза и по-дискретно правене на отстъпки към другите страни от региона, за да ги умилостиви с риск да се отрече от част от предизборните си обещания - това беше стратегията на Макрон по време на първата му обиколка в Централна и Източна Европа, отбелязва в. "Монд. Според изданието Макрон има намерение да използва тази стратегия, за да реализира амбицията си за реформиране на ЕС.

Оптимизмът на Макрон се сблъска с отказа на Полша, така "Опинион" пък коментира обиколката на френския президент. В сряда, в Австрия, Чехия и Словакия се съгласиха да подкрепят френските усилия за затягане на правилата за комадированите работници. На следващия ден Букурещ се показа скептичен по въпроса за евентуална промяна, а през това време Полша потвърди пълното си отхвърляне на реформата. В резултат на това френският президент атакува Варшава без заобикалки по време на българския етап от обиколката си, коментира изданието.

Ер Те Ел пък коментира друг аспект от българския етап от обиколката на Макрон. Във Варна Макрон каза, че би искал да прави обръщения към сънародниците си един или два пъти месечно чрез пресата. Дали пък Макрон, който рядко прави изявления, не е решил да промени комуникационната си стратегия?, пита медията.
По повод директивата за командированите работници и обиколката на Макрон, "Паризиен" представя справка за това коя страна членка на ЕС колко работници е командировала в друга страна и колко са били командировани в нея самата. От справката излиза, че Германия е лидер по приемане на командировани работници - 418 908, а Полша - лидер по командироването на работници - 251 107. България е командировала в други страни на ЕС 14 811 работници и е приела - 3325 командировани работници, показва справката на базата на данни на ЕК за 2015 г. (БТА)
 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще можем ли да си плащаме Шенгена? Като ми говорят много за каквото и да е, винаги става дума за пари.
61
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Дебелият прост Гей е срам за страната ни! Бай Ганьо е интелектуалец в сравнение с този!
60
1
 
5
 
! Отговори
Kарпузан преди 1 година
То в България не останаха работници - всеки се командирова индивидуално
59
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Русофилистичните рапони ще пълнят нета с плювни при всяко положение, така че трябва да им се обръща внимание.

Искали да принудят превозвачите да плащат хотел!
А вие какво искате?
Шофьорите да спят в кабината и да се подмиват с пластмасови шишета ли?
58
0
 
10
 
! Отговори
Разрушител преди 1 година
Е след като Макарон ще реформира ЕС, като поставя ограничения угодни на господарите му, жална му майка на ЕС. Исканите от Макарон промени са нарушение на договора за основаване на ЕС. Значи арабски тълпи може да влизат и остават свободно, да бъдат хранени и поени, обгрижвани с нашите пари, а гражданите на ЕС с лимит от 18 месеца. Макарон разрушава ЕС. Към този баболюб само твърдо като Полша! Французите не виждат ли какво им готви? Да се омешват с неграта, но не и с унгарци, поляци, българи...
57
0
 
7
 
! Отговори
Кирето преди 1 година
Макарон се бори да принуди българските превозвачи да плащат паркинги, всяка вечер хотел, въртят оборот на франсетата, българските превозвачи да стант неконкурентни. Само Баце ги разбира тези неща ще удари кьоравото
Гласувайта за Баце пак и той ще ви научи на география!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взеха ни пазарите сега виждат че в някои неща се оправяме по-добре от тях и то точно защото сме бедни защото ни ограбиха и искат да ни ги ограничат ама административно защото пазарно (уиж велокото евро пазарно лъжи и измами) не могат да ни победят.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се правят никакви отстъпки достатъчно сме направили вече и за земеделие и за всичко. България се разпада точно от поредица е такива прикляквания пред разни западни пидирастчета. Утре ще поискат и нещо друго и къде ще му излезне края?
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон си пада герентофил и извратеняк така че нищо чудно да му се е приискало с Бойко. Иначе той иска да правим отстъпки а не предлага нищо в замяна. Подкрепа и бла бла за шенгени са глупости и реално не е нищо. Хубавото е че е дал заден за шофьорите, защото това ще лиши 10 000 български работници които получават по 3000 лева на месец от препитание.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия кога успяха да се влюбят,нали се виждат за втори път.Или това е любов от пръв поглед?
52
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Харесва ли ви това лигаво държание на този огромен орангутан-пресилено лигавене,неестествено държание,пози!
51
2
 
18
 
! Отговори
срамота преди 1 година
Само като ни видиш премиера и става ясно каква е страната ни. Суджука е срам за нацията. Излъчва простотия и глупост. А отвори ли си устата ,о не...Чупи тъпомера на втората дума.
50
0
 
4
 
! Отговори
demograph преди 1 година
Простиотски коментари без да се познава материята.. Простотията ще ни държи в калта докато изпукаме като народ.
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Макрон е много педерастичен, както отбеляза и Тръмп преди месеци.
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сме абсолютно болни, за да се стремим към Шенген. Нали в момента, в който влезем там, всичките орди от имигранти ще се устремят към нашите граници?! Благодаря за предложението, но не желая никакъв Шенген!!!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееехксиноград до Симитли - един суджук разстояние увит с Винетуиска книгЪ
46
1
 
20
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 година
Дебелия Рапон Суджуков продава държавата ни с усмивка.Няма чужд държавник ,който да не е наясно със слугинския манталитет на Рапоня.Жалка история.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Похвално е, че Макрон иска да защити доходите на френските работници. Страничен ефект е защитата му на доходите на източноевропейците. Но за българските и полските "работодатели" това никак не е изгодно. Евтината работна ръка е източник на безсрамни печалби.
44
0
 
21
 
! Отговори
ined преди 1 година
Както го е награбил Макарона на Бойко май ще му излезе късмета
43
0
 
9
 
! Отговори
не знам преди 1 година
Но като му гледам на тоя разкрачената усмивка,и почвам да си мисля разни работи!