След обиколката: Обърка ли Източна Европа сметките на Макрон?

"Дойче веле": Резултатът е повече от скромен, карт бланш - няма
Обновена: 26 авг 2017 14:42 | 26 авг 2017 14:33, Веселина Йорданова
111
След обиколката: Обърка ли Източна Европа сметките на Макрон?
Снимка: БТА

Това, което в Залцбург изглеждаше като елементарна игра за френския президент, се превърна в сложен пъзел в Букурещ и във Варна, пише "Дойче веле".

Още по темата
В сряда Еманюел Макрон разговаря с австрийския президент Кристиан Керн. Двамата бързо постигнаха съгласие да се борят заедно срещу дъмпинга на заплатите в ЕС. По верем на четиристранната среща в Залцбург Чехия и Словакия също обещаха подкрепа за оспорваната реформа на директивата на ЕС за командироване на работна ръка.

Словашкият премиер Роберт Фицо обаче внимателно подхвърли, че Унгария и преди всичко Полша, също трябва да се присъединят към предложенията, тъй като командироват особено много работници в другите европейски страни.

И по този начин напипа болното място. От една страна, всички страни-членки трябва да одобрят реформите. От друга страна, Фицо явно е наясно, че Полша няма да одобри пакета от реформи, който според полската правителствена ръководителка Беата Шидло, е насочен срещу полските интереси.

Източна Европа функционира другояче

И Варшава отново потвърди вироглавата си позиция - още по време на срещата на Макрон с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. Полша няма да промени позицията си по този въпрос и ще я защитава докрай, заяви Беата Шидло за медиите в полската столица. По този начин Шидло предизвика гръмотевична буря, която вероятно няма да затихне и до следващата среща на върха на ЕС през октомври. Предложенията на Еманюел Макрон не срещнаха така очакваната ясна подкрепа в Букурещ, нито пък ден по-късно и във Варна.

Клаус Йоханис, както и българският президент Румен Радев все пак заявиха, че искат засилено да сътрудничат за премахването на социалния дъмпинг и дъмпинга на заплатите в ЕС. От друга страна, те обърнаха внимание на правата на работниците и фирмите, които трябва да се доказват в рамките на свободната европейска конкуренция.

Макрон е готов на компромиси

Еманюел Макрон явно е наясно с щекотливостта на темата. И за да може подетата от канцлерката Меркел реформа на трудовия пазар да бъде осъществена на практика, той е готов на компромиси. Така например в замяна той предложи на румънските и българските си събеседници подкрепа при преговорите за прием на двете страни в Шенгенското пространство.

Поне след краткото си посещение в Източна Европа Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на "европейския дух" е едностранчива. Броят на командированите работници в страни от ЕС съставлява по-малко от един процент от всички европейски работници. И опитът на Макрон да ги изкара отговорни за безработицата във Франция е твърде прозрачен. Това е опит за отклоняване на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в собствената му страна.

Освен това Макрон изглежда съзнателно забравя, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали почти изцяло от пазара по-малките фирми в Източна Европа. Такива са правилата на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските фирми. Опитът за "реформиране" на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на "европейския дух".

Няма изгледи за консенсус

Нека да се върнем към директивата на ЕС за командироване на работници. Разбираемо е, че във Варна Еманюел Макрон реагира раздразнено на поведението на Полша. Сигурно е прав като заяви, че не Полша е страната, която ще "задава посоката, по която трябва да се развива Европа". Франция обаче също не е държавата, която сама ще задава тази посока. Всички страни в ЕС трябва да намерят пътища и средства за намаляване на социалните и икономически разлики вътре в общността.

Кратката обиколка на френския президент в Средна и Източна Европа сигурно ще внесе нова динамика в дискусиите по въпроса. Но желанието му да осъществи реформата в директивата за командироване на работници до края на годината, едва ли ще се осъществи.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Микрон няма сметки и цели, този изпълнява само задокеански заповеди. Това е най-зависимият от САЩ френски държавен глава и предател на националните интереси на Франция!
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно е,че управляващият ни след 1989г елит се състои от морално и ментално модифицирани клат.икуристи,престъпници,некадърници и терористи,превръщащи страните от ЕС в съюз на държави с бананови икономики и население за пушечно месо за бъдеща война на САЩ с Русия!Не са случайни Брексит,милионите бежанци от Сирия, Афганистан и Африка,разкола между страните в ЕС от ИзтоЧЕНА и ЗападнаЛА Европа и новите бази на НАТО! Овреме тия пияници и наркомани трябва да бъде качена обратно по банановите дървета!
85
1
 
19
 
! Отговори
А в Боколенд... преди 1 година
Наш Тиквун се изложи набързо и побърза да приеме всичко, което иска "началника". Българските интереси? Какво му пука на мутрака за тях?
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом Макрон в Букурещ столицата на Румъния ама иначе Полша. Абе я се върнете в 5 клас да си доучите .
83
2
 
13
 
! Отговори
Ala_Bala преди 1 година
Нищо добро не може да се очаква от инфантилен човек!
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
". Искат си Вся власт советов и прочие комунистически простотии. "

Бъдещето принадлежи на комунизма.
Всякакви други идиотии са за сметка
на заблудени вярващи.Естествено, че
той е по-различен от това, което се е
практикувало и не е давало резултати.
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон е смел щото си мисли ще си пробелема с безпилотни камиони , ако не се съгласят , Айде да видим как ще стане иска да спести 6-милиарда че и 100 милиарда няма да му стигнат..
80
3
 
18
 
! Отговори
Добри Божилов преди 1 година
Испанският премиер Мариано Рахой твърдо е подкрепил Полша за гласуването срещу „Плана Макрон“ в ЕС през октомври.

Това става ясно от публикация в изданието „Юрактив“.

Рахой не е съгласен да се ограничават командированите работници, като възражението на Испания е отново свързано с наемането на шофьори, което е обявено за „неприемливо“.

Ако шофьорите бъдат извадени от списъка, тогава Испания може да премисли. Но това е почти невъзможно, защото основната идея на Макарон е да удари именно ТИР-овете.

И двете страни са обявили, че са твърдо за силен Европейски съюз, но са против протекци
79
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е реалната причина за посещението, а официалната бутафорна за пред медиите. Микрон има по-интересни задачи за изпълнение в Източна Европа, възложени му от господарите. Това за командированите е решено и в момента. Има минимално трудово възнаграждение по време на престоя, но по политически причини се прилага избирателно. Каква ли е истинската причина?
78
2
 
18
 
! Отговори
Симона С. преди 1 година
Уважаема Веселина Йорданова, бих искала да Ви информирам , че Кристиан Керн все още не е и никога не е бил президент на Австрия. Моля Ви информирайте се по - добре преди да пишете статиите си.
Благодаря Ви
77
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Макарон кога мисли да се пребори с дъмпинга на заплатите като цяло в ЕС? Т.е. каквито са заплатите във Франция и Германия, такива да са и в България и Румъния???
Нали това е идеята на ЕС?!!
Защо в САЩ няма разлика между заплатите в различните щати, а в ЕС е огромна???
76
2
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До СатаНАТО 65 И аз така.
75
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно същество е това Сата Нато,то сиромашкото ако статията не е насочена да плюе по Русия,въобще не схваща за какво става дума.Изумителен примитив
74
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетах по диагонал Директивата за командированите работници.Идеята е да се затвори западния пазар за чужди фирми подизпълнителки от Източна Европа като се въведат същите изискания за осигуряване и заплати като в западната страна.Това не касае свободното придвижване на наемни работници.Ще прецака източните бизнесмени, но може и да е за добро.Трябва се внасят осигуровките в системата на западната страна.
Не разбирам като командировани са под 1% от работната ръка в ЕС,защо е този шум?
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е , че Бай Ганьо е щастлив.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен77
Е затова германците им .... мамата.
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-мощно развитие на имперската политика на Франция се установява след Френско-пруската война (1870 – 1871 г.), когато Франция установява контрол върху цялата територия на Виетнам и Лаос, създавайки колонията Френски Индокитай през 1893 г. През същия период е разширен броя на колониите в Северна, Западна и Централна Африка, като са анексирани Тунис (1881 г.), в края на столетието – Мавритания, Сенегал, Гвинея, Мали, Бряг на слоновата кост, Бенин, Нигер, Чад, ЦАР и Република Конго. В Източна Африка Франция контролира и част от Сомалия – днешната Джибути. През 1911 г. Мароко също става френски
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бриджит Бардо прави с.вви.р.ки. на кучета, а французите са избили хиляди в Алжир, Мароко ,Бряг на слоновата кост, Тунис, Мали и др.
69
4
 
29
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Франция е експлоататорска и империалистична държава, която никога не е спряла да граби ресурси от бившите си колонии.
После се чудят защо има атентати в Париж.
Жертвите на френската хищническа политика са милиони африканци-от тях повечето беззащитни старци, деца и жени.
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работна заплата това е трън в *** на камарата на работодателите. Тази гнусна камара не плаща осигуровки и заплати . Има само претенции. Когато държавата почне да им взема лицензите завинаги(като в Англия), ако не плащат осигуровки, то и тук заплатите ще станат като там.