Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки

Истанбул е първи в черния списък
27 авг 2017 19:28, Александър Попов
478
Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки
Снимка: Reuters

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Само през последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно. От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени, като от миналата година и първите 7 месеца (след опита за преврат и последвалото лансиране на проислямска и подчертано патриархална реторика от страна на властите) този тип престъпления бележат двукратен скок.

Така мегаполисът, често показван в туристическите клипове на Турция като отворен към света и съвремието град, е на първо място в черната статистика. Следват Измир със 135 убийства, столицата Анкара със 105 и др.

Според правозащитниците правосъдието не е достатъчно строго спрямо насилниците.

В последно време драстично се увеличават случаите, в които агресивните мъже получават оправдателни присъди или са пускани по-рано от затвора заради „добро поведение”. Според юристи последното вече се случва при 50% от извършителите. Така зачестяват и ситуациите, в които насилникът влиза в затвора, излиза и отново напада жената, която междувременно е успяла да се разведе с него.

Експерти посочват, че причини за насилието са както схващанията, че жената е по-ниско от мъжа, така и представата за "поругана чест", която кара по-големите братя на млади жени да ги нападат заради извънбрачни връзки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
0
 
! Отговори
обестивен преди 6 години
Ненормалници тасива! Жената според вас човек ли е? Ще ги избиват и така им трябва. Тръгнали жените с мъжете да се мерят, и нагло да им поставят условия?!? Хайде де! От къде на къде? Турция е велика страна, и там правилно се отнася към жените. Дори ако въведат закон за убийство на непочтени жени, ще е голям напредък и ужасия за феминистките по света. Никоя жена няма природното право да е над мъжа! За това е дори много добре, че мъжете ги избиват, за да не позорят жените мъжкия авторитет.
206
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук за какво спорим въобще.. факт е че комшиите са напред от европа,това всеки го знае. Харесва ли ви или не..това е положението. Ние сме на границата им и сме назад щото сме големи европейци. Аз се обзалагам че половината от народа ни не знае за кво иде реч. И си мислят че германия е по напред от Турция. Е лъжете се.. А тези които само плямпат кво са правили тук тогава в европа..ми хора как да се върнат на тях живота им е минал тук
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък 10 пъти ходил в Турция но никакъв рай не е видял. Аз не ходя на места по 10 пъти ако не ми харесва
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 248 а в търговище има ли ги?
203
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е тенденция.Това за ислямският свят е традиция.Диваци са и такива винаги ще бъдат.По -далече от тях.
202
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато имаме ракети, насочени към Истанбул и Анкара, не се притесня...Чакай ! Нямаме, махнахме ги, защото сме малоyмници.
201
5
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
До 237Това което го описваш е точно това което беше и по времето на бай Тошо в България. Направи си един *** извод като се поровиш за външния дълг на Турция при Ердоган и външния им дълг преди това... А за живота там... не може да ме баламосаш, над половината роднини са ми там, от най-обикновени хора до страшно богати милионери така, че имам си понятие как е там в момента :)
200
3
 
3
 
! Отговори
Canse преди 6 години
Zavijdat na Erdogan, ima si hubava umna jena, deca, vnuci, trudolubiv umen dobar humanen narod. Koi ot europeiskite lideri ima tova? Hem imat internationalni christianski haremi jeni i maje? Pishat zlobni omrazni izmislici za RTR. Ama... turskiat musulmanski narod li izbi nad 20 miliona europeici prez vtorata svetovna voina?! Ami prez parvata svetovna voina?
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 237.Ходил си само в Истанбул. Що не отидеш в малък град или село. Живеят като аборигени, няма ги там тези неща, дето ги описваш.
198
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските сериали не дават вярна картина за Турция. Те нарочно са направени така, че да се харчат добре в Европа.Иначе в крайните квартали на Истанбул дори и в малките градове и села живеят в 18-ти век.
197
4
 
9
 
! Отговори
до 245 преди 6 години
Не лъжи ислямско куче, хората хиляда пъти ви казаха, че не са против турция, а против ердоганова турция, не извъртай фактите. Лъжци като тебе са на всяка крачка.
196
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към всички фенове на Ердоган колкото и да сте силни и богати и напреднали ние българите не ви искаме. Цяла европа не ви иска. Не знам защо но си има причина и аз не ви искам щом и европа не ви иска
195
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти кво им се обясняваш на тия.. И аз чета булшит тука ердоган бил ислямизиръл държавата. Че турция да не е християнска държава че Ердоган я ислямизиръл бил. Тия форумджии тук са много зле.
194
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв господар бил мъжът в ислямската религия бе чук. Кой ти говори тия лъжи. Ти още ли не можа да се научиш поне от гледане на турски сериали какви са хората. Не ви дойде още акъла в главата. Ти май бъркаш арабските страни с Турция
193
5
 
8
 
! Отговори
нн преди 6 години
Ислямаската религия е подстрекател. Нали там се казва, че мъжът е господар и така възпитават момчетата, а жената *** което трябва само да се подчинява. То е нормално в това общество, Турция се ислямизира и се връща назад. То е норма в ислямските общества, а те не са малко и навсякъде е такава дивотия. Жалко за Ататюрк модернизирал държавата, а Ердоган я връща в ислямското и минало. Нищо не са научили от модерните общества. На Турция не и мястото в Европа.
192
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете какво заглавие,че и тенденция било. А бе хора нека себе си погледнем първо
191
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз не разбирам защо европа плюе турция. Какво иска от нея? Най вече Германия. Президента им излезе и открито ги нарече фашисти. Какво искат още тези немци. Щом не се понасят. Край! Ама да казваш ние искаме турция ама не така... ччч..ало това да не ти е българия или гърция да им казваш какво да правят. Тръгнал шваба босфура да командва. Има две държави на които се възхищавам. Русия и Турция. Останалото е толкова изкуствено и продажно
190
4
 
6
 
! Отговори
редник преди 6 години
Че от нас по добри , умни , работливи , уредени , технологично напреднали , свободни , богати и независими има ли по света? Вижте ни колко сме щастливи Българите , вижте ни по бързо....че не останахме ... . и до 30 тина години , я ни има , я ни няма !
189
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите ли имаш в предвид. Тях европа ги обича нека си ги взима. Най вече Меркел.
188
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 235 "Ердоган превръщал съседката ни в помия" ти на скоро ходи ли в Турция? Аз да! Видях каква помия е. Видях болници като хотели. Видях метра които в Европа ги няма. Видях летището което лапна и Франкфуртското. Видях какво е фабрика и Завод. Видях какво е да си единен народ. Видях какво е да построиш 14.000 км магистрала. Нашите са но брой 600км. Видях какво и да летиш с "тюркиш еърлайнс".Но да има много хора които искат лошото но Турция които се представят за Турци. И това видях