Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки

Истанбул е първи в черния списък
27 авг 2017 19:28, Александър Попов
478
Тенденция в Турция: Мъже убиват жените си, а присъдите - леки
Снимка: Reuters

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Само през последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно. От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени, като от миналата година и първите 7 месеца (след опита за преврат и последвалото лансиране на проислямска и подчертано патриархална реторика от страна на властите) този тип престъпления бележат двукратен скок.

Така мегаполисът, често показван в туристическите клипове на Турция като отворен към света и съвремието град, е на първо място в черната статистика. Следват Измир със 135 убийства, столицата Анкара със 105 и др.

Според правозащитниците правосъдието не е достатъчно строго спрямо насилниците.

В последно време драстично се увеличават случаите, в които агресивните мъже получават оправдателни присъди или са пускани по-рано от затвора заради „добро поведение”. Според юристи последното вече се случва при 50% от извършителите. Така зачестяват и ситуациите, в които насилникът влиза в затвора, излиза и отново напада жената, която междувременно е успяла да се разведе с него.

Експерти посочват, че причини за насилието са както схващанията, че жената е по-ниско от мъжа, така и представата за "поругана чест", която кара по-големите братя на млади жени да ги нападат заради извънбрачни връзки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
40
 
! Отговори
Йори преди 6 години
В Исляма да си убиеш жената е все едно да си заколиш кокошка!
6
5
 
19
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
Не е само при ердоган така, тия винаги са си били ди,,ваци......
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че те жените не ги броят за хора какво се учудват тези правозащитници? Жените се използват само за разплод без да имат никакви права само задължения. Когато убият жена това не се води убииство а заслужено наказание. За най малкото провинение само един поглед хвърлен не натам където трябва и мъжът и има право да я прати при алах. Така че разбиранията ви са много изостанали драги правозащитници още живуркате във времето на някое друго измерение.
4
14
 
5
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До zeusКолега на всякъде има всякви...не забравяй и ти, че скоро в София имаше един с брадва където нападна жена, в асансьор ми умира момиче и т.н.
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, това е така, при Ердоган Ага...
2
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е съвременна Турция, велика Турция която с основание никой никъде не иска!!!! Мюмюни от Средновековието на които един откачалник внушава, че били велик народ!
1
6
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
В Турция цари демокрация и се шири една мирна религия, проповядваща равенство и братство :)