Русия разполага две подводници в Средиземно море

"Колпино" и "Великий Новгород" вече са пристигнали в района
222
Русия разполага две подводници в Средиземно море
Снимка: архив, Ройтерс

Русия обяви, че разполага две чисто нови подводници в Средиземно море, предаде Франс прес.

Подводниците "Колпино" и "Великий Новгород" вече са пристигнали в района, се съобщава в комюнике на руския Черноморски флот. Те са с дизелови двигатели и са модернизирани версии на класа "Кило" според класификациите на НАТО. Те бяха включени в състава на руския флот през миналата година.

"Колпино" и "Великий Новгород" се присъединяват към постоянната група на руския флот в Средиземно море, се уточнява в комюникето. След началото на военната си намеса в Сирия руската армия разположи подводници и бойни кораби в Средиземно море. Десетки руски военни самолети и бомбардировачи действат и от военновъздушната база Хмеймим край Латакия.

През последните години Москва засилва присъствието си в Средиземно море и разполага с военноморска база в сирийския град Тартус, отбелязва АФП. В края на декември миналата година руският президент Владимир Путин нареди да се разширят руските пристанищни съоръжения в Тартус.

През януари тази година Москва и Дамаск подписаха споразумение, предвиждащо в Тартус да може да се разполагат до 11 военни плавателни съда, включително с ядрени двигатели. Руските кораби край Сирия са въоръжени с ракетни системи С-300 и С-400 и са под прикритието на комплекса за брегова защита "Бастион", разположен на сирийска територия.

По официални данни от миналата година в Сирия са разположени около 4300 руски военни. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: Русияподводници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.