Сибирският ислям – проводник на близкоизточния тероризъм

"Новая газета": В Сургут открита клетка на "Ислямска държава"
28 авг 2017 09:37, Елка Василева
42
Сибирският ислям – проводник на близкоизточния тероризъм
Снимка: БТА

Руското федерално следствие смята да съобщи, че в сибирския град Сургут е открита клетка на терористичната организация "Ислямска държава", твърди източник на вестник "Новая газета".

По данни на руското опозиционно издание клетката е включвала най-малко петима души, включително 19-годишния Артур Гаджиев. След опит да подпали местен мол на 19 август той рани с нож 7 минувачи в центъра на града и бе убит от полицията. Същия ден отговорност за инцидента пое "Ислямска държава", напомня вестникът.

Според руската служба за финансов мониторинг в момента се издирват 7 души от Сургут, заминали да воюват в Сирия, а за международно издирване са обявени общо към 50 жители на Хантимансийския автономен окръг в Сибир, заподозрени в тероризъм.

Още по темата

В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги", според което броят на мюсюлманите в Уралския федерален окръг на Русия, включващ Хантимансийския, е нараснал през последния четвърт век с близо 100 000.

По различни оценки мюсюлманската общност в Сургут достига днес близо 10 на сто от населението - около 45 000 души. През последното десетилетие на миналия век и първото на този заедно с мигрантите от Кавказ в региона прониква новата "близкоизточна" ислямска идеология, която започва да изтласква традиционния за тези места суфистки ислям, посочва "Новая газета".

Десетки познати на Гаджиев са задържани, срещу четирима вече са повдигнати обвинения в терористичен сговор, пише всекидневникът и се пита къде престъпникът се е заразил с идеята на радикалния ислямизъм.

"Неприятният отговор може би е, че идеята е узряла на място. Сибир все по-често се откроява в контекста на сирийската война - но нито тук, нито другаде в Русия някой знае как да се бори с това", коментира в заключение "Новая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: тероризъмРусияСургут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой чул ли е какво стана с чеченските легионери на Кадиров в Сирия, които са поданици на "великият" спасител на човечеството от тероризма Путин ?
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни интересува руслямистан?
12
2
 
18
 
! Отговори
Солдат преди 6 години
За сметка на това-Саудитският е проводник на любов.
11
4
 
10
 
! Отговори
виж си "държава преди 6 години
До Анонимен 4поне не се молят на улицата и по тротоарите като в София, нито пък 1/3 от столицата им е окупирана от хора, които не говорят местния език. и полицията не влиза в гета само като ги пуснат старейшините :-) азиатец *** с мерак да е аврупеец.
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една трета от гражданите РФ са мюсюлмани
9
2
 
12
 
! Отговори
До кога преди 6 години
Поне там разкриват и разбиват клетките а тука в центара на София пълно с магазини на "бежанци" в най скъпите места но тези клетки никой не ги закача!?
8
3
 
23
 
! Отговори
До Измет преди 6 години
Ман го, откога *** станахте и вие мюсюлмани бе? Някой друг лев, една брада и хайде и ние сме мюсюлмани. Вие сте индийци
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ислямската чyмa бавно пълзи из целия свят
6
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusНовината е леко "една баба казал",те всички руски новини са такива, ама вие ушaнките не си признавате
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... и там ли се навъдиха чoбaни
4
22
 
1
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
До Циникзаштото пак си обиждал ислама трава да ти забранат изошто да пишиш тука еиии
3
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusВикаш в Русия не може да има мюсулмани а :) нищо че там се намира най-голяма джамия в Европа. Путинчо заедно с приятеля си Ердоган я откриха преди година две:) Ама не може за Русия да се говори лошо нали :) там или хубаво или нищо. Смешници.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ислямистки тероризъме превърната форма накласова борба. След катоСащ безцеремонно се намесвахаи контролираха какво да станев арабските страни, те решихада се борят с оръжие за еманципацията си.
1
8
 
24
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Новината е леко "една баба казал", иначе има много новини, свързани с ИД в Сирия и Ирак, ама защо ли не се пише за това?