Сибирският ислям – проводник на близкоизточния тероризъм

"Новая газета": В Сургут открита клетка на "Ислямска държава"
28 авг 2017 09:37, Елка Василева
42
Сибирският ислям – проводник на близкоизточния тероризъм
Снимка: БТА

Руското федерално следствие смята да съобщи, че в сибирския град Сургут е открита клетка на терористичната организация "Ислямска държава", твърди източник на вестник "Новая газета".

По данни на руското опозиционно издание клетката е включвала най-малко петима души, включително 19-годишния Артур Гаджиев. След опит да подпали местен мол на 19 август той рани с нож 7 минувачи в центъра на града и бе убит от полицията. Същия ден отговорност за инцидента пое "Ислямска държава", напомня вестникът.

Според руската служба за финансов мониторинг в момента се издирват 7 души от Сургут, заминали да воюват в Сирия, а за международно издирване са обявени общо към 50 жители на Хантимансийския автономен окръг в Сибир, заподозрени в тероризъм.

Още по темата

В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги", според което броят на мюсюлманите в Уралския федерален окръг на Русия, включващ Хантимансийския, е нараснал през последния четвърт век с близо 100 000.

По различни оценки мюсюлманската общност в Сургут достига днес близо 10 на сто от населението - около 45 000 души. През последното десетилетие на миналия век и първото на този заедно с мигрантите от Кавказ в региона прониква новата "близкоизточна" ислямска идеология, която започва да изтласква традиционния за тези места суфистки ислям, посочва "Новая газета".

Десетки познати на Гаджиев са задържани, срещу четирима вече са повдигнати обвинения в терористичен сговор, пише всекидневникът и се пита къде престъпникът се е заразил с идеята на радикалния ислямизъм.

"Неприятният отговор може би е, че идеята е узряла на място. Сибир все по-често се откроява в контекста на сирийската война - но нито тук, нито другаде в Русия някой знае как да се бори с това", коментира в заключение "Новая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: тероризъмРусияСургут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
този ислям набира особена сила и в сащ...русия и китай се усещат че сащ изнасят ислям към тях и отговарят огледално...кой кого не е ясно...но за Европа е трагично...сащ ни изиграха и заложиха страшна бомба в цяла Европа...
33
0
 
0
 
! Отговори
az преди 6 години
до Пенко :Пенко много си точен в приказките си.Пиши повече и бъди здрав !Бог да пази такива хора като теб с остър и ясен език и речник ! То друго не ни остана в България-дали пържолата ще е с гъби или не-все тая !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците решават всичко.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, Новая газета да не бере грижа.Сега на тези заловените ще им приберат братята, сестрите, бащите, зетьовете, приятелите от кафенето и колегите им от работата, с които са били близки.Путин реже генгрената из корен.
30
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Какво христианство и какво мюсюлманство БЕ -интелектуално недъгави "живи организми"... със страхлив и поробен разум!!... Силен Рим -всички БУЗИ подложени !...Слаб Рим - ятаган !!! А иначе какво христосче и господче...или...мохамедче и алахче !!! Какви са разликите в двете "ТОАЛЕТНИ ХАРТИИ ": библийка и коранче/ударението е на последната буква/ "И ПЛОСКАТА ЗЕМЯ СЕ НАДУ ОТ ГОРДОСТ И СТАНА ПИПОНИЕСТА!"
29
3
 
1
 
! Отговори
Руслян преди 6 години
До Анонимен14 "Какво ни интересува руслямистан?" Братушки сме. *** и руслямистан.
28
3
 
8
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Аналоименен -Да си чул в "развития социализъм" за работещи и просещи и проституиращи деца -издържащи братя и сестри ..а...а !??? Децата и младежите СПОРТУВАХА-СПОРТУВАХМЕ /ОБИЧАХМЕ СЕ НЕ ПО АМЕРИКАНСКИ /!!! Та какво ще кажеш за "стария лозунг" :" Човек за човека е брат!-къде ...и... Човек за човека е вълк!-къде " ???
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната измислица и поръчкова статия на " великата журналистка" обожаваща всичко руско.
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Развития социализъм в доста държави вместо в комунизъм премина в ислямизъм.
25
1
 
8
 
! Отговори
чудомир преди 6 години
Меркел е виновна,тя напълни Русия с апапи.
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР е антитеза на хрисиянството. Каква Русия?
23
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 15Изпълняват Полицейски служба във всички градове докато Сирийците се организират.
22
3
 
11
 
! Отговори
Картинката е ясна! преди 6 години
По данни на руското опозиционно издание...В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги"...Повече няма смисъл от коментар!
21
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 20Чрез покупките които за подготвящите трактове са просто специфични най-лесно се ловят терористите. Пример ако ти си фирма за чистене и поддръжка на апартаменти какво ще купуваш профи препарати които няма и следа хлор или нитрати с които може да направиш бомба или старите добри препарати с които и 15 годишен може да спретне бомба?
20
3
 
4
 
! Отговори
Сибирският бръснар преди 6 години
- Къде са?!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според руската служба за финансов мониторинг От кога финансовите служби се занимават с борбата с тероризма?
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук в случая това си е чиста инсценировка.
17
4
 
12
 
! Отговори
Димна завса преди 6 години
Щото в щатите сега е мирно и кротко пак гледаме ненаучни хипотези за рашките ...да ви и новинарите!
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До когаПоне там разкриват и разбиват клетките------------Да, след като е зклал 5 човека на улицата.
15
14
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
ФСБ има всички средства да накара някой психар да коли хора по улиците, след което го застрелват и обявяват клетка на ИД. Това се случи на другия ден след атентатът в Барселона, за да се замаже руската следа.