"Хранителна война" между Беларус и Русия

Москва разкрила мрежа доставчици на забранени храни
29 авг 2017 11:15, Елка Василева
43
"Хранителна война" между Беларус и Русия
Снимка: архив, Reuters

"Хранителната война" между Беларус и Русия, недоволна от беларуския реекспорт на храни, забранени за внос в Русия, предизвика нов скандал. Федералните митници разкриха огромна мрежа от доставчици на забранени хранителни продукти и с помощта на руската Централна банка смятат да им вгорчат живота, пише в. "РБК", цитиран от Би Би Си.

През 2014 г., в отговор на ограничителните мерки на Запада Москва забрани вноса на редица хранителни продукти от много западни страни. Руски официални лица заявяват, че контрасанкциите съдействат за развитието на аграрния сектор в страната.

Митниците са преброили 29 руски компании нарушителки - основни продавачи на забранени за внос храни, посочва източник на "РБК". Повечето са регистрирани след 2014 г., главно от беларуски граждани, с основен предмет на дейност доставка на хранителни стоки. Почти всички имат сертификати за внос на плодове и зеленчуци, морски дарове и други.

Заподозрени са на първо място фирми, сключвали сделки с три беларуски компании - "Белтаможсервис", "Газ Венчуре" и "Глобалкаст", внасящи в Беларус стоки, забранени в Русия.

Срещу руските фирми нарушителки са образувани дела за административни нарушения, но ги заплашват и други мерки. През юли митниците са информирали за тях не само ресорните ведомства, но и Централната банка. След получаване на данни от митниците за "съмнителни операции" Централната банка на Русия има готовност да откаже прехвърлянето на средства от руски компании на беларуските им партньори. "РБК" уточнява, че тази схема, дори ако не спре доставките на контрабандни храни в Русия, съществено ще затрудни взаимните плащания между нарушителите.

"Газета" продължава темата за санкциите със статия за ограничения срещу Русия. Според източници на изданието, близки до руското външно министерство, в близките седмици САЩ може да приемат нов пакет от санкции - удар срещу руски държавни банки и други държавни финансови организации.

САЩ са избрали банковия отрасъл, "защото това не ощетява Европа, а само Русия, за разлика от други сектори, където щетите са и за двете страни", обяснява източник на електронния вестник.

Според експерти, цитирани в статията, руският финансов сектор не се страхува особено от евентуален нов етап в ограниченията. "Това естествено ще се отрази на бизнеса на руските банки, но не и критично - смятат те. - Проблемът е как ще отвърне на тези санкции руското правителство."

Разширяването на антируските санкции от Вашингтон ще отправи "неблагоприятен сигнал към инвеститорите, особено от чужбина, едва започнали да се нагаждат към досегашния санкционен режим", коментира рейтинговата агенция Moody's.

Освен това новите финансови ограничения "може да станат покана за Европейския съюз. Досега ЕС отказваше да се присъединява към американски санкции, които застрашават неговите интереси", отбелязва "Газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Лош материал преди 6 години
Тука експертите по Русия толко мозък изръсиха че не им остана да пазят равновесие... Като ги знете нещата що не сте богати и се не занимавате с глупости по псевдоновинарските сайтове а?
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русие е скарана с всички свои съседи, защото ги е мачкала десетилети наред!Донесла им е само алкохолизъм, комунизъм и безправие.
34
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво изнасяме или пък внасямъ от Русия - нищо, освен малко, но скъпа газ.Като построят Турски поток ще купуваме евтина газ от Турция и спираме вноса от Русия!Защото от много години у нас се внася газ на завишени цени, благодарение на Москва и БСП !
33
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не губим от санкциите към Русия!Я проверете - стокообота ни с Македония е по-голям отколкото с Русия. Никой не е фалирал от това, че не изнася за русия.Стига сте ревали, всички наши искат да продават в ЕС, а не в бедняшка рашка.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** народ, бре--29;Абе казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ?От Русия внасяме около 5-6 милиарда, а изнасяме за там окло 500--600 милиона. Защо Русия не допуска реципрочност? Защо още Горби въведе ограничения за Б--я?
31
3
 
2
 
! Отговори
СС-2 преди 6 години
Дипломатът призова посланиците на ЕС да "формулират реалистична реторика в отношенията с Руската федерация, без да компрометират основните принципи на Европейския съюз".По неговите думи ролята на ЕС на световната сцена намалява и това ще продължава. Една от причините е намаляващото и застаряващо европейско население и отслабената икономика.В момента нашият брутен вътрешен продукт възлиза на 24-25% от глобалния, а за 10 години ще падне до 20%, каза Юнкер.
30
5
 
3
 
! Отговори
СС-1 преди 6 години
Жан-Клод Юнкер на годишна конференция с европейските посланици.Сигурността на ЕС не може да бъде гарантирана без Русия,затова Брюксел и Москва трябва да работят за подобряване на двустранните отношения. Това заяви още председателят на Европейската комисия."Подобряването на отношенията зависи и от Русия, и от нас. Невъзможно е да се изгради европейска сигурност през следващите години без Русия", предупреди той.
29
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Анонимен 28Ей богаташа от България, стига яде тоя мухлясъл хляб, че взе да халюцинираш вече. Ще развиеш зависимост към гъбите.
28
6
 
9
 
! Отговори
пРост народ, бре преди 6 години
Колко може да сте пРости, да се радвате на санкции които ощетяват и нас? Че ние изнасяме наполовина, откакто има санкции, тоест и България губи!Още повече, вие съпи про-шляци, да обсъждате убедено държави в които не сте били, но живеете в страната на Суджук Паша, Цецо Апартамента и БолнитеПатрЕоти - все крадци!?Как пък малко акъл не покажете?!
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия- бедни, гладни, глуупави, злобни, изостанали, пияни, живеещи в Средновековието.
26
7
 
10
 
! Отговори
Пра стара история.. преди 6 години
Еврогейците много ги мъчат санкциите, а беларус пак се праят на терикати.и това новина ли го парви ?
25
1
 
7
 
! Отговори
ИЗВОД преди 6 години
Пак са се свършили световните новини...
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците пак ли са нападнали някого? Мръсни престъпници
23
13
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Само така-санкции до дупка.Азиатските полу хора само пердахът ще ги вкара в пътя.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е как ще отвърне на тези санкции руското правителство.Единственият начин да се отърве от тези санкциие е чрез сваляне на наcpaните руски штаны.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бой по братовчедите Беларус и Украйна.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Когато Путин си прехвърли 200-те милиарда долара в юани тогава и ще настъпи това време за което си мечтаеш.
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в Евразийския съюз всичко става с войни и показване на зъби и мускули. Това не смущава ни най-малко наште радетели за руски свят от петата колона. Те едно си знаят една си баят. Русия е велика и това е. Според правоверните русофили Русия може да се наcepе но няма да се изложи.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е как ще отвърне на тези санкции руското правителство."...........Проблем е наистина. Щото има много механизми да отвърнат жестоко. Без да броим хакерите, които могат да им вгорчат живота .
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СИ ВИЖДАТЕ НАС-РАНАТА ДЪРЖАВА, АМИ СТЕ ТРЪГНАЛИ ЗА РУСИЯ ДА МИСЛИТЕ.