Северна Корея изстреля ракета към Япония

Тя се е разпаднала на три части и паднала в Тихия океан
Обновена: 29 авг 2017 07:22 | 29 авг 2017 07:16, Петя Славова
105
Северна Корея изстреля ракета към Япония
Снимка: Reuters

Северна Корея изстреля днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, предаде Ройтерс.

Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, цитирайки правителствени източници, че ракета се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

Още по темата

След първите съобщения за изстреляна ракета населението на шест префектури е било предупредено чрез правителствената система за извънредно оповестяване Джей алърт да вземе предпазни мерки. Японските военни не са правили опит да свалят ракетата, която е минала над японска територия в 6,06 часа сутринта местно време.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че ще направи всичко възможно, за да предпази японците. "Ще положим максимални усилия, за да защитим живота на хората", каза Абе в кратко изявление пред репортери, влизайки на извънредно заседание на правителството, свикано заради изстрелването на севернокорейската ракета.

Малко по-късно генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга съобщи, че не е регистрирано падане на някакви обекти на японска територия, предаде ТАСС.

Според южнокорейските военни ракетата е била изстреляна от района Сунан край севернокорейската столица.

Напоследък напрежението между Северна Корея и САЩ отслабна, след като няколко седмици преди това двете страни си размениха заплахи, пише БТА.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун заплаши да изстреля ракети в морето край американския остров Гуам, а президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ако застраши САЩ, те ще реагират с "огън и гняв".

През юли Пхенян извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея.

Севернокорейската ракета, която прелетя над Япония, не е представлявала заплаха за САЩ, съобщи Пентагонът и заяви, че още събира допълнителна информация за изстрелването, предаде Ройтерс. Според южнокорейския генерален щаб ракетата е прелетяла около 2700 км и е достигнала височина от около 550 км.

Японското правителство съобщи, че ракетата е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан, на около 1180 км източно от нос Еримо на северния японски остров Хокайдо. Според японската обществена телевизия Ен Ейч Кей ракетата се е разпаднала на три части.

В североизточната и северната част на Япония временно е било спряно движението на високоскоростните влакове "шинкансен". След проверка на системите за безопасност, то е било възобновено, предаде ТАСС.
Японският министър на отбраната Ицунори Онодера каза след извънредно заседание на кабинета, че още се анализират данните за ракетата, включително за височината на полета й.

Главният секретар на правителството Йошихиде Суга заяви, че поредното изстрелване на балистична ракета от Пхенян е сериозна и голяма заплаха за страната му, срещу която Токио протестира и на която ще реагира, открито нарушение на резолюциите на ООН.

Японският външен министър Таро Коно заяви, че трябва да се окаже по-силен натиск върху Северна Корея, предаде Ройтерс.

Според бивш южнокорейски военен, който работи като анализатор в Института за далекоизточни изследвания в Сеул, съдейки по първоначалните данни, може да се предполага, че това е била ракета "Хвасон-12" - нова ракета със среден обсег, каквато Пхенян заплаши да изстреля по района на остров Гуам, съобщи Асошиейтед прес.

Друг южнокорейски експерт обаче казва, че може да е била и ракета със среден обсег "Мусудан", която е с радиус от 3500 километра, или "Пукгуксон-2" - ракета с твърдо гориво, която може да бъде изстреляна по-бързо и по-засекретено от ракети с течно гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: ЯпонияСАЩКНДРракета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.