Десетки хиляди в убежища заради Харви

Половин милион коли ще отидат за вторични суровини
30 авг 2017 10:15, Елка Василева
19

Снимка: БТА

Близо 20 000 американци са подслонени за момента в убежища заради тропическата буря Харви, връхлетяла Тексас, но броят им постоянно расте и администрацията обмисля да строи модулни къщи.

Броят на жертвите достигна 30 души, съобщава "Ню Йорк таймс", като се позова на източници от местните власти, предаде ТАСС. Американските медии поместват различни данни, но повечето информират за над 10 загинали. Властите са затруднени официално да съобщят точния брой.

Близо 57 трилиона литра вода се е изляла над южните щати на САЩ при поройните дъждове, донесени от Харви, съобщи телевизия "Фокс нюз". Това са 27 милиона плувни басейна с олимпийски размери, изчислява медията.

Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп заяви по време на обиколка из пострадали градове, че смята да работи с Конгреса по въпроса за помощта за Тексас. "Навярно никога в историята на страната ни не е имало нищо толкова скъпо струващо", коментира той предстоящите възстановителни работи.

Последиците от урагана Харви ще се усещат в Тексас, Луизиана и други части от САЩ дълги месеци и години наред. До момента на 1,7 милиона души е разпоредено да се евакуират, съобщи в изявление, разпространено от Белия дом, първата дама на САЩ Мелания Тръмп.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднесе съболезнования на правителството на САЩ и на американския народ, пострадал от тропическата буря.

"Опечален от човешките жертви, той пожелава на пострадалите скорошно оздравяване", съобщи говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Наличните в някои болници и старчески домове от пострадалия регион енергийни мощности са недостатъчни и около 30 здравни заведения вече са затворени, съобщи министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Томас Прайс.

АЕЦ "Саут Тексас" югозападно от Хюстън, Тексас, работи нормално независимо от бурята с два реактора, които дават общо около 2600 мегавата и снабдяват над 2 милиона потребители в щата, предаде Ройтерс.

Органите на реда в град Хюстън и редица окръзи са арестували 14 души, заподозрени в обири по време на стихийното бедствие и всеобщата суматоха. Властите предупреждават, че виновниците няма да се разминат с условни наказания. Властите предупреждават също, че лица, представящи се за служители на министерството за вътрешна сигурност, карат хората да се евакуират, за да могат след това да оберат домовете им.

Имиграционната служба разпространи туит на английски и испански, в който успокоява населението, че няма да извършва проверки за имиграционния статус на хората, които биват настанявани във временните подслони.

Населението в южните райони на Тексас ще предаде за вторични суровини половин милион автомобила, фатално повредени от бурята. Тези данни на експертната компания "Кокс аутомотив" бяха цитирани от телевизия Ен Би Си. Ще бъдат бракувани двойно повече коли, отколкото след урагана Санди, вилнял през 2012 г. в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Мнозина собственици на коли в Тексас обаче ще се опитат да ремонтират возилата си и да ги препродадат изгодно, като скрият от купувачите какво ги е сполетяло, смятат експерти от САЩ.

Проливните дъждове в Тексас ще спрат до 24 - 48 часа, прогнозира пред журналисти и. д. министър на вътрешната сигурност Илейн Дюк.

Според синоптиците Харви бавно се движи на североизток и се намира главно над Мексиканския залив. През последните часове обаче бурята отново е започнала да набира сили - изглежда скоро пак ще връхлети крайбрежието и югозападните райони от щата Луизиана.

През 2005 г. Луизиана вече претърпя мащабни разрушения, причинени от урагана Катрина, нанесъл колосални щети на Ню Орлиънс. Този път обаче се очаква стихията да подмине града.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуърдс въведе извънредно положение в редица окръзи от щата, като предупреди, че са твърде възможни наводнения и повреди в електроснабдяването. От районите край границата с Тексас са евакуирани вече над 500 души.

В Арканзас, Тенеси, части от Мисури и в южен Илинойс също е отправено предупреждение за опасност от наводнения до няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

Facebook и Google съобщиха, че ще удвояват за своя сметка всеки долар дарен чрез техните платформи до достигането на сумата от 1 милион долара.

Харви стана причина също за уволняването на преподавател от Университета в Тампа заради негово изявление, че ураганът е наказание за щата Тексас, защото е гласувал за републиканците, предаде АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ТексасЛуизианаХарви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Ами точно за наводнение става дума. Къщите се наводняват, талашитът се резмеква и всичко рухваТова е общото.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тях небето ги наказва, заради огромните злини, които причиняват на милиони хора по света.Бог бави, но не забравя.
13
1
 
1
 
! Отговори
БРАВО НА ХАРВИ преди 6 години
Обичам го този Харви. Хубава работа свърши. То това е почти като 11 септември!
12
1
 
0
 
! Отговори
А ХИТРИНО? преди 6 години
ВЪПРЕКИ МНОГОБРОЙНИТЕ ЩЕДРИ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ НА БОКО, В ХИТРИНО Е НАПРАВЕНО МНОГО МАЛКО, ПОЧТИ НИЩО.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Какво общо имат къщите след като става дума за наводнения... Умен си като ***
10
2
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Голям кеф . М разя сащ. Сатанински изчадия. По гадни от Хитлер.
9
1
 
3
 
! Отговори
Умен гущер преди 6 години
ами те с тези картонени къщи, какво друго да очакват?
8
0
 
7
 
! Отговори
Russians did it! преди 6 години
За всичко отново са виновни РУСКИТЕ ХАКЕРИ!
7
1
 
4
 
! Отговори
Рапорт преди 6 години
- Мисията е успешна, комадир на урагана, майор Ветренко!
6
0
 
8
 
! Отговори
Пак напомням преди 6 години
САЩ излязоха от Парижкото споразумение за климата ...
5
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
като гледам как си помагаме за определени региони... Дунава излезе преди години от коритото и заля цели села и и и и какво стана - нищо, хората сами.Влака гръмна на друго място и отнесе половин село - пак нищо.Т.е цялото ни бедствие и аварии си е едно бедствие.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Половин милион коли ще отидат за вторични суровини"Значи ще сиотворят бизнес ниша. Нещастието за едни е щастие за други, но важното е бизнес да става.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Разбира се. Като винаги и за всичко е виновен Путин и руските хакери.
2
1
 
14
 
! Отговори
Резонен въпрос преди 6 години
Значи САЩ могат да отделят близо 1 трилион долара за военен бюджет, а сега седнали да ми цифкат като гаврошчета за некакво си циклонче-ураганче и щети за 3 милиарда. Къде е сега "най-великата" армия на света и защо не спасява собствения си народ вместо да се дърви на Ким Чен Ун на оня край на света и да носи "свобода, щастие и мир" в Сирия, Ирак, Либия.....Питам аз и отговор не искам.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ураганът е наказание за щата Тексас, защото е гласувал за републиканците, предаде АП.Да разбираме ли че урагана е предисвикан?