Направиха огромно турско знаме – 2400 кв. метра

Поводът е празникът на победата, празник на армията
30 авг 2017 09:30, Елка Василева
34
Направиха огромно турско знаме – 2400 кв. метра
Снимка: архив, Reuters

Гигантски турски национален флаг с размери 2400 квадратни метра бе спуснат от 30-етажна сграда в столицата Анкара, за да се вижда на километри разстояние.

Флагът е изработен по повод 95-годишнината на турската армия, която се отбелязва днес.

Той тежи 300 килограма и е бил изработен в продължение на 15 дни по заявка на строителната компания Акфен. Окачването на флага е било осъществено от професионален екип. Засега това е най-голямото турско национално знаме.

Поставянето на гигантския флаг е една от проявите по повод днешния Празник на победата, който се чества като национален празник на Турция и на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Навършват се 95 години от победата на турската войска под предводителството на Мустафа Кемал, който по-късно приема името Ататюрк /баща на турците/ над гръцките войски при Думлупънар в Освободителната война, която започва през 1919 г. Това е решителната победа, наречена Големият щурм, която армията на Ататюрк извоюва в борбата за независимост на страната. По-късно 30 август е обявен за национален Празник на победата и се чества като професионален празник на турската армия.

Тазгодишният празник съвпада с 10-дневната ваканция, която правителството обяви по повод започващия на 31 август религиозен празник Курбан Байрам. Държавните учреждения, пощите, дипломатическите представителства не работят.

В Анкара днес ще се състои традиционна церемония с поднасяне на венци и поклонение в мавзолея гробница на Ататюрк с участието на президента и премиера, висши военни, лидерите на основните политически партии, представени в парламента. Ще има и военен парад.

В Истанбул и Измир също ще се състоят военни паради. В мегаполиса Истанбул редица булеварди и пътни артерии ще бъдат затворени за движение. Засилени са мерките за сигурност, съобщиха от дирекцията по сигурността.

/БТА/


34
Още по темата: Турциязнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
До 25

Та да целуна аз краката на нашите така "изостанали" баби!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
"Какви са тези бабушкери със забрадки около това знаме. То да не се развява от старчески дом. Опс. те всички ханъми са със забрадки като нашите баби преди сто години. Сакън да си свалиш забрадката и Алах ще те препикае. Да ви ... главите криви да ви ...!"

Виждаш ли разликата между нашите баби и вашите... Нашите ("изостанали") са се насъбрали около Знамето ни и празнуват Националния Празник, докато Вашите ("сто години напредналите") са се насъбрали по Балконите и чакат Апашита!!!
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези бабушкери със забрадки около това знаме. То да не се развява от старчески дом. Опс. те всички ханъми са със забрадки като нашите баби преди сто години. Сакън да си свалиш забрадката и Алах ще те препикае. Да ви ... главите криви да ви ...!
19
2
 
7
 
! Отговори
!!! преди 1 година
"Турците гладуват а политиците им знамена шия! Е а хаирлийсики да е."

Аз не прочетох никъде, че политик е казъл да се ушие...:-)
18
2
 
10
 
! Отговори
!!! преди 1 година
"Тазгодишният празник съвпада с 10-дневната ваканция, която правителството обяви по повод започващия на 31 август религиозен празник Курбан Байрам. Държавните учреждения, пощите, дипломатическите представителства не работят."

А и отделно както винаги на всички Байрями, мостовете, автомагисталите, тунелите са безплатни по време на Байрямите!
17
4
 
15
 
! Отговори
Анадолски преди 1 година
"Вместо да шият знамена да вземат да пуснат хилядите затворници, които гният по турските затвори. И 100 км знаме да ушият полза никаква."

Да пуснем хиляди затворници...???
Вместо да се тревожиш за нашите затворници...трябва да бъдеш разтревожен за вашите сумати престъпници, където са ЗА затвора, но обикалят с ръце в джоба...колега!
16
2
 
16
 
! Отговори
100 % TURK преди 1 година
Датата е повече символична .
Периода 26 . 08......09 .09 , е започнала масовата офанзива на турските сили начело с Ататюрк . От дъгата Афйон ....Ескишехир , започва епопеята на прогонването на гърците , отстъпващи в панически бяг ! Когато отстъпвали , унищожавали всичко по пътя си . Мародерствали над цивилното население ....
Виждайки тази варварщина , Ататюрк заповядва да няма прошка за никого !!! Така .....на девети септември ги гони до Измир и ги дави в Егейско море. ....
15
9
 
10
 
! Отговори
Ахмед Авраам преди 1 година
До asa

Разбира се, че сме заинтересовани, имам приятели турци - от белите, образованите а не от черните (подръжниците на реджеп), с основно образование. Всички те са ужасно притеснени от бясните темпове, с които страната ви се връща в средновековието. Ататюрк направи чудеса, за да издейства достойно бъдеще за Турция а реджеп сега я закопава и вие му пляскате. Шиите савани, много ще ви трябват!
14
6
 
17
 
! Отговори
asa преди 1 година
Щом четете новината и коментирате, видно е колко сте заинтересовани. Пазете душата си , за да не ви се случи нещо от тази злоба която живее във вас.
13
10
 
17
 
! Отговори
asa преди 1 година
И ние сме в Европа. И в Азия. Световна сила. Да живее 30 Август. Да живее духът за свободата.
12
13
 
11
 
! Отговори
До Салам с локум преди 1 година
Много е хубав, да. Да легнат под него и да не станат.
11
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червеното знаме е такова от кръвта на милионите избити християни.
10
5
 
10
 
! Отговори
Салам с локум преди 1 година
Какъв хубав саван за реджеп и компания! Браво!
9
17
 
7
 
! Отговори
Аре бегей ве преди 1 година
Кво ни интересува тия азиатски д,и,ваци а? Ние сме в Европа.
8
9
 
17
 
! Отговори
Ne mutlu преди 1 година
Колко е щастлив, този който се нарича турчин! Кървавочервеното знаме е такова от кръвта на падналите за него. Няма кой да ни спре, братя. Дерзайте. Само знамената нямат топки да свалят,
7
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите никога не могат да ушият толкова голямо знаме.
6
6
 
13
 
! Отговори
Друг Българин преди 1 година
А аз се пукам от яд.
5
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците гладуват а политиците им знамена шия! Е а хаирлийсики да е.
4
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, и?
Вместо да шият знамена да вземат да пуснат хилядите затворници, които гният по турските затвори. И 100 км знаме да ушият полза никаква.
3
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Тюркие е велика държава. Доказа го за пореден път.