Направиха огромно турско знаме – 2400 кв. метра

Поводът е празникът на победата, празник на армията
30 авг 2017 09:30, Елка Василева
34
Направиха огромно турско знаме – 2400 кв. метра
Снимка: архив, Reuters

Гигантски турски национален флаг с размери 2400 квадратни метра бе спуснат от 30-етажна сграда в столицата Анкара, за да се вижда на километри разстояние.

Флагът е изработен по повод 95-годишнината на турската армия, която се отбелязва днес.

Той тежи 300 килограма и е бил изработен в продължение на 15 дни по заявка на строителната компания Акфен. Окачването на флага е било осъществено от професионален екип. Засега това е най-голямото турско национално знаме.

Поставянето на гигантския флаг е една от проявите по повод днешния Празник на победата, който се чества като национален празник на Турция и на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Навършват се 95 години от победата на турската войска под предводителството на Мустафа Кемал, който по-късно приема името Ататюрк /баща на турците/ над гръцките войски при Думлупънар в Освободителната война, която започва през 1919 г. Това е решителната победа, наречена Големият щурм, която армията на Ататюрк извоюва в борбата за независимост на страната. По-късно 30 август е обявен за национален Празник на победата и се чества като професионален празник на турската армия.

Тазгодишният празник съвпада с 10-дневната ваканция, която правителството обяви по повод започващия на 31 август религиозен празник Курбан Байрам. Държавните учреждения, пощите, дипломатическите представителства не работят.

В Анкара днес ще се състои традиционна церемония с поднасяне на венци и поклонение в мавзолея гробница на Ататюрк с участието на президента и премиера, висши военни, лидерите на основните политически партии, представени в парламента. Ще има и военен парад.

В Истанбул и Измир също ще се състоят военни паради. В мегаполиса Истанбул редица булеварди и пътни артерии ще бъдат затворени за движение. Засилени са мерките за сигурност, съобщиха от дирекцията по сигурността.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Турциязнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До 25Та да целуна аз краката на нашите така "изостанали" баби!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Какви са тези бабушкери със забрадки около това знаме. То да не се развява от старчески дом. Опс. те всички ханъми са със забрадки като нашите баби преди сто години. Сакън да си свалиш забрадката и Алах ще те препикае. Да ви ... главите криви да ви ...!"Виждаш ли разликата между нашите баби и вашите... Нашите ("изостанали") са се насъбрали около Знамето ни и празнуват Националния Празник, докато Вашите ("сто години напредналите") са се насъбрали по Балконите и чакат Апашита!!!
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези бабушкери със забрадки около това знаме. То да не се развява от старчески дом. Опс. те всички ханъми са със забрадки като нашите баби преди сто години. Сакън да си свалиш забрадката и Алах ще те препикае. Да ви ... главите криви да ви ...!
15
3
 
7
 
! Отговори
!!! преди 6 години
"Турците гладуват а политиците им знамена шия! Е а хаирлийсики да е."Аз не прочетох никъде, че политик е казъл да се ушие...:-)
14
2
 
10
 
! Отговори
!!! преди 6 години
"Тазгодишният празник съвпада с 10-дневната ваканция, която правителството обяви по повод започващия на 31 август религиозен празник Курбан Байрам. Държавните учреждения, пощите, дипломатическите представителства не работят."А и отделно както винаги на всички Байрями, мостовете, автомагисталите, тунелите са безплатни по време на Байрямите!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Вместо да шият знамена да вземат да пуснат хилядите затворници, които гният по турските затвори. И 100 км знаме да ушият полза никаква."Да пуснем хиляди затворници...???Вместо да се тревожиш за нашите затворници...трябва да бъдеш разтревожен за вашите сумати престъпници, където са ЗА затвора, но обикалят с ръце в джоба...колега!
12
2
 
17
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Датата е повече символична .Периода 26 . 08......09 .09 , е започнала масовата офанзива на турските сили начело с Ататюрк . От дъгата Афйон ....Ескишехир , започва епопеята на прогонването на гърците , отстъпващи в панически бяг ! Когато отстъпвали , унищожавали всичко по пътя си . Мародерствали над цивилното население ....Виждайки тази варварщина , Ататюрк заповядва да няма прошка за никого !!! Така .....на девети септември ги гони до Измир и ги дави в Егейско море. ....
11
10
 
10
 
! Отговори
Ахмед Авраам преди 6 години
До asaРазбира се, че сме заинтересовани, имам приятели турци - от белите, образованите а не от черните (подръжниците на реджеп), с основно образование. Всички те са ужасно притеснени от бясните темпове, с които страната ви се връща в средновековието. Ататюрк направи чудеса, за да издейства достойно бъдеще за Турция а реджеп сега я закопава и вие му пляскате. Шиите савани, много ще ви трябват!
10
6
 
18
 
! Отговори
asa преди 6 години
Щом четете новината и коментирате, видно е колко сте заинтересовани. Пазете душата си , за да не ви се случи нещо от тази злоба която живее във вас.
9
10
 
19
 
! Отговори
asa преди 6 години
И ние сме в Европа. И в Азия. Световна сила. Да живее 30 Август. Да живее духът за свободата.
8
15
 
11
 
! Отговори
До Салам с локум преди 6 години
Много е хубав, да. Да легнат под него и да не станат.
7
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червеното знаме е такова от кръвта на милионите избити християни.
6
5
 
10
 
! Отговори
Салам с локум преди 6 години
Какъв хубав саван за реджеп и компания! Браво!
5
9
 
19
 
! Отговори
Ne mutlu преди 6 години
Колко е щастлив, този който се нарича турчин! Кървавочервеното знаме е такова от кръвта на падналите за него. Няма кой да ни спре, братя. Дерзайте. Само знамената нямат топки да свалят,
4
6
 
13
 
! Отговори
Друг Българин преди 6 години
А аз се пукам от яд.
3
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците гладуват а политиците им знамена шия! Е а хаирлийсики да е.
2
26
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Защо въобще ни занимават *** журналисти с тези глупости. Кой го интересува турците какви знамена си направили и къде си ги развяли. Разберете бе хора, тази нация няма нищо общо с нас и цяла европа нито като политически възгледи, нито като религия, бит, култура и т.н. Тези хора са избивали Българи в продължение на 500 години бе *** журналисти! Може да си наврете новината някъде... по джобовете и като ви кефи да се занимавате толкова с тия, хващайте си пътя за турция.
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък какви лепенки съм наслагал по Гоуфа, ама пак си е същия котурник. Може да го екстраполирате за случая.