20 г. по-късно: 10 важни дати за живота на Даяна

"Принцесата на народа" загина при катастрофа в Париж
31 авг 2017 11:30,
10
20 г. по-късно: 10 важни дати за живота на Даяна
Принц Уилям почете паметта на майка си. Снимка: БТА

Британци и стотици туристи полагат цветя и снимки пред двореца Кенсингтън в Лондон за 20-годишнината от смъртта на принцеса Даяна, съобщи Асошиейтед прес.

"Принцесата на народа" загина в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Принцовете Уилям и Хари почетоха публично паметта на майка си вчера, като посетиха дома й, мемориалната градина и благотворителни организации, с които тя работеше. Днес те ще скърбят далече от чуждите очи.

Останалите членове на кралското семейство, включително и кралица Елизабет Втора, не планират участие в официални паметни мероприятия.

Принцеса Даяна е един от символите от края на 20-и век. Като модна икона и филантроп тя очарова с топлотата си много хора. Принцесата подкрепяше борбата със СПИН, посещаваше болници, убеждаваше хората, че тези болни не трябва да бъдат изолирани. Тя беше много активна и в борбата срещу противопехотните мини.

В катастрофата в Париж заедно с принцеса Даяна загина Доди ал-Файед и шофьорът им Анри Пол. Телохранителят на принцесата Тревър Рис Джоунс беше с тежки контузии, но оцеля.

Животът на Даяна в 10 важни дати

- 1 юли 1961 г. - Даяна Спенсър се ражда в Сандрингам, Източна Англия
- 29 юли 1981 г. - омъжва се за британския престолонаследник принц Чарлз
- 21 юни 1982 г. - ражда Уилям, втори по ред за наследяване на британската корона
- 15 септември 1984 г. - ражда втория си син Хари
- 10 април 1987 г. - ръкува се с болен от СПИН и снимката обикаля света, защото по това време подобни хора са изолирани от обществото
- 9 декември 1992 г. - разделя се с принц Чарлз. Няколко месеца преди това Андрю Мортън разкрива в нашумялата биографична книга "Даяна, нейната истинска история" подробности за неуспеха на брака й, булимичните й кризи и опитите й за самоубийство
- 20 ноември 1995 г. - в интервю за Би Би Си тя признава изневерите си, разказва и за тези на принц Чарлз и поставя под съмнение способността му да бъде добър крал
- 28 август 1996 г. - развежда се с принц Чарлз
- 25 юни 1997 г. - дава свои рокли за продажба на търг, за да подкрепи борбата срещу рака и срещу СПИН - две много скъпи за нея каузи. Продажбата носи 5,7 милиона щатски долара.
- 31 август 1997 г. - умира в автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал-Файед.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключителните хора винаги си отиват млади. Обратното гнус.ните убий.ци живеят 100 години (сещате се за коя намеквам).
9
0
 
2
 
! Отговори
Поклон преди 6 години
Истинската Кралица. Истинска и ЕДИНСТВЕНА КРАЛИЦА
8
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Уйлям и Хари са най жалките мушмуроци.Принцове които са в схемата по убийството на МАЙКА ИМ.Жалки *** на старата коза.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАГИНА... НЕ.... УБИХА Я. АМА ХАЙДЕ ДА НЕ ГОВОРИМ ЛОШИ РАБОТИ ЗА ТЕЗИ ТЪР-ТЕЙ В ДВОРЦИТЕ. УБИХА Я.... ДОЛ.НИТЕ УБИ.ЙЦИ НЕ СТИГАХА И ДО МАЛКИЯТ ПРЪСТ НА КРАКАТА Й.
6
1
 
8
 
! Отговори
Ееее, преди 6 години
Убиха я. Беше неудобна на английкия двор.....Жалко за прекрасната жена.
5
7
 
5
 
! Отговори
Роб Рой преди 6 години
Е,сега още 10 години почивка до следващия юбилей!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силно впечатляваща личност беше принцеса Даяна.Както се казва: Който не я харесва, няма вкус.*Нещо много се замълча по скорошните разкрития на един бивш служител на МИ6, за поръчката от двореца за ликвидирането на принцеса Даяна, за което писаха по новините.
3
18
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Продължава си англо кампанията за одостолепяване на тази лабилна личност с много проблеми, която оплю принц Чарлз за да създаде по-голям скандал и прикрие факта че спи с араби, който излезна години по-късно. На бас че той я е гътнал тая овца заедно с искендира. Писнало ми беше да слушам ден и нощ за тъпите й изяви където се изкарва майка тереза, добре че се свърши тая фасада, но не би. Ай циркулирайте вестниците че има много гнило за криене там
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клишета и глупости -Принцеса на народа !...Все едно от ,умрял писмо .
1
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
1997-а година....10 години по-късно службите не биха посмели да и посегнат,но пък и 10 години по-рано Даяна не би посмяла да се хване с мю.сли,пък бил той и милиардер.Както се казва-всяко нещо с времето си!И още нещо-липсата на дискретност убива!