Полша има право да напомня на Европа за общите ценности!

Възпоменателни прояви за годишнината от Втората световна война
1 сеп 2017 10:30, Елка Василева
31
Полша има право да напомня на Европа за общите ценности!
Беата Шидло. Снимка: архив, Reuters

След Втората световна война Полша има пълно право да напомня на Европа за общите ценности, които я обединяват. Това заяви премиерът на страната Беата Шидло в слово по случай 78-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Полша, сложило официално началото на Втората световна война, предаде ТАСС.

По традиция възпоменателните прояви започнаха на разсъмване в Гданск, на нос Вестерплате, където в 04.48 ч. на 1 септември 1939 г. германският крайцер "Шлезвиг-Холщайн" изстрелва първите снаряди по полски военни складове на брега на Балтийско море.

В церемония край Паметника на защитниците на крайбрежието участваха представители на правителството, армията, местните власти, дипломатическия корпус, жители на града и ветерани.

"Ценностите, от които са се ръководели поляците по време на войната, залягат в основата на обединението на континента, започнало в отговор на военния пожар. Затова (. . .) Полша има моралното право да напомня за онези ценности, да стои на стража на солидарността, единството и равноправието на всички страни. Не можем да допуснем някои европейски лидери да се поддадат на изкушението да говорят с другите от позиция на силата", каза Шидло.

Преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон влезе в словесен конфликт с полското правителство.

"Полша е била съсипана и разграбена, Варшава - сравнена със земята, на окупираните полски територии са били построени лагери на смъртта, където масово са екзекутирали хора от различни етноси", напомни полската министър-председателка.

"Всичко това е ставало пред очите на Европа и на целия свят. Никой не е искал да се сражава за Гданск", подчерта Шидло.

Тя осъди редица западни медии, използващи днес израза "полските концлагери". "Не можем да приемем такава лъжа. Няма бъдеще без истина. Длъжни сме постоянно да напомняме кой е бил жертвата, а кой - палачът", констатира тя.

Редица медии използват израза "полските концлагери", имайки предвид, че лагерите на смъртта, създадени от нацистка Германия, са били на територията на окупирана Полша.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
редник преди 6 години
До *** ! Ти си кислорода на червения огън :)
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой има ли обяснение, защо в света е прието да се счита за начало на 2СВ нападението над Полша на 1септ.1939.Преди това на 25март39год.Германия анексира Судетите от Чехословакия. На 7 април 39г. Фашистка Италия напада Албания, и обявява цялата държава за част от Италия. Няма никаква логика нападението над Полша да начало на 2СВ.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее Червената армия!
25
1
 
7
 
! Отговори
ген.Андерс от Лондон преди 6 години
"Всичко това е ставало пред очите на Европа и на целия свят. НИКОЙ НЕ Е ИСКАЛ да се сражава за Гданск", подчерта Шидло."ПОЛЯЦИТЕ СЪЩО.
24
7
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В България остана некачествения "мат'рял" да бълбука по форумите...и да бистри аджеба - как да свърже двата края с 200 - 300? заплата!Патриот до патриота...и *** до мизерника!Сите...се горди...се гладни...гюрултията от куркащите им черва - се заглушава само от виртуалните им крясъци по форумите!:-)Сите са безпогрешни...и са с "визия"....апостолчета на кило!Жалкарска работа
23
5
 
3
 
! Отговори
Циник до Моралист преди 6 години
Ти даже и да се пениш не можеш...голтак!:-)
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От разговори с поляци знам,че се страхуват от бежанците.В Полша имало глад за мъже след 2004. Причината била емиграцията предимно на мъже след присъединяването им в ЕС.В Германия има глад за жени след кризата с бежанците.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Да помагали са, даже пряко в погроми над евреите.Потърси какво се е случило на 10 юли 1941г. в Йедвабне. При това станалото в Йедвабне не е единичен случай. В поне 23 населени места на същиястрого католически регион на Полшапрез 1941 година е имало антисемитски погроми.
20
7
 
2
 
! Отговори
Циник до 18 преди 6 години
Объркан е някой .... как да ти обясня - та да ме разбереш - сигурно ще помогне комикс с картинки!Макарче в случаи като твоя - не съм сигурен!Караш ме да се повтарям....стой си в уютното ромско-партийно-бизнЬесменЬско блато...слугувай на свинарите...и прави мехурчета...***!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяха излезли данни че поляците са помагали на фашистите.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** , ти си много объркан човечец . Хем врещищ срещу Меркел , хем казваш че живееш добре под крилото на сатанистите либералистите и гейистити ...
17
10
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
За мен не е важно "преразказването" на по-малко известни факти...Ако прочетеш първия ми пост...ще разбереш - по-важно за мен е "ПРОЧЕТА И ТЪЛКУВАНЕТО" И!Не му е времето и мястото тук - но много се вбесявам от славословия за башибозука наречен Червена Армия - пример - Жуков - със съветЦкия прякор " мясникь " касапина!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникКазал си А, кажи и Б.Да, с Мюнхенското споразумение (1938) Англия и Франция оставят Чехословакия на Хитлер, но Полша също ръфа от баницата наречена "Чехословакия".Чехите наистина са имали добра армия с добро въоръжение, собствено производство вкл. танкове.
15
8
 
3
 
! Отговори
Циник до съвет преди 6 години
Пхахаха...голяма част от написаното от теб е вярно....пукам се от яд, че с данъците ми се хранят паразитиращи алахогъзници от Азия и Африка...но...за разлика от лу мпенизирани юзъри като теб - аз поне имам възможност да изразя гражданската си позиция на избирателните урни на 24.09 ...от мен , и от съпругата ми Мурксул ханъм ще получи жълт картон с AFD. И сигурен съм - пак ще живея в ПЪТИ по-добре от теб, айде сега бегай да послугуваш на Гергов и други български свинари...за шепа грошове!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
препоръчвам ви да гледате филма Volhynia (Wolyn)
13
5
 
7
 
! Отговори
Съвет до циника преди 6 години
***, отивай да работиш нещо, от което се плащат данъци, а не потъва в черни каси. Отивай, че Макрон данъци чака да му плащаш и осигуровки, и магистрални такси... . Господарят си иска неговото! Или се чудиш на кой от зловещите си господари първо да слугуваш? И твоята не е лесна. Служиш на дяволите и дяволите ще ти видят сметката в страшни мъки накрая, да знаеш. Така се случва със слугите на рогатите.
12
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Числото на избитите поляци...и до днес не е ясно...и окончателно!
11
4
 
8
 
! Отговори
Циник до Боби преди 6 години
Малко хора знаят, че по онова време Чехия е имала една от най-модерните армии...но Франция, и Англия си "затварят очите" за претенциите на Хитлер...и практически оставят чехите сами - лицемерието на пишещите историята достига своя връх когато на корицата на авторитетното списание Форбс...се появява Хитлер - като "Човек на годината"!Зверствата на ЧА в Гервания ...186 000 те официално осъдени мародери, и изнасилвачи в редовете и са само върха на айсберга! Числото на избитите поляци ...и до днес н
10
1
 
19
 
! Отговори
Налага се сравнение преди 6 години
Сложете нашия Борисов до Шидло! Единия превил гръб мазен дебелак се гняви с господаря си, само и само да си запази сланината, предава народа си и прибира в джоба си бакшишите. А другата - горда, достойна, безкомпромисна патриотка, сражава се безмилостно за народа и страната си и не дава прах да падне върху тях, а тя си слага главата на дръвника, само Полша и поляците да имат достойнство и просперитет. Каква ужасяваща разлика!
9
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ЦиникПърво Цинично Екстраполира от 22000 на 30000Второ Парада е много по-рано във времето от Трагедията в КатинТрето Когато разпарчетосват Чехословакия Полша прави подобен Парад със същите тези Германци само че 1938 година и получава парче от Чехословакия Лицемерно нали