Полша има право да напомня на Европа за общите ценности!

Възпоменателни прояви за годишнината от Втората световна война
1 сеп 2017 10:30, Елка Василева
31
Полша има право да напомня на Европа за общите ценности!
Беата Шидло. Снимка: архив, Reuters

След Втората световна война Полша има пълно право да напомня на Европа за общите ценности, които я обединяват. Това заяви премиерът на страната Беата Шидло в слово по случай 78-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Полша, сложило официално началото на Втората световна война, предаде ТАСС.

По традиция възпоменателните прояви започнаха на разсъмване в Гданск, на нос Вестерплате, където в 04.48 ч. на 1 септември 1939 г. германският крайцер "Шлезвиг-Холщайн" изстрелва първите снаряди по полски военни складове на брега на Балтийско море.

В церемония край Паметника на защитниците на крайбрежието участваха представители на правителството, армията, местните власти, дипломатическия корпус, жители на града и ветерани.

"Ценностите, от които са се ръководели поляците по време на войната, залягат в основата на обединението на континента, започнало в отговор на военния пожар. Затова (. . .) Полша има моралното право да напомня за онези ценности, да стои на стража на солидарността, единството и равноправието на всички страни. Не можем да допуснем някои европейски лидери да се поддадат на изкушението да говорят с другите от позиция на силата", каза Шидло.

Преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон влезе в словесен конфликт с полското правителство.

"Полша е била съсипана и разграбена, Варшава - сравнена със земята, на окупираните полски територии са били построени лагери на смъртта, където масово са екзекутирали хора от различни етноси", напомни полската министър-председателка.

"Всичко това е ставало пред очите на Европа и на целия свят. Никой не е искал да се сражава за Гданск", подчерта Шидло.

Тя осъди редица западни медии, използващи днес израза "полските концлагери". "Не можем да приемем такава лъжа. Няма бъдеще без истина. Длъжни сме постоянно да напомняме кой е бил жертвата, а кой - палачът", констатира тя.

Редица медии използват израза "полските концлагери", имайки предвид, че лагерите на смъртта, създадени от нацистка Германия, са били на територията на окупирана Полша.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Прославената ЧА след като избива цвета на полското офицерско воинство ( над 30 000 ) души, и ги заравя в общи гробове...прави СЪВМЕСТЕН ВОЕНЕН ПАРАД С ВЕРМАХТА за да отпразнува тази славна военна победа!Историята - не е само факти...а най-вече ТЪЛКУВАНЕ...така и до днес!
7
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 6Леле Ама колко си се ОБЪРКАЛ В ИСТОРИЯТА ...Добре Умнико приемаме че си прав Червената Армия не е взимала Пленници и ФАКТ: Не е подписала женевската конвенция. Това директно Означава че Разстрела при Катин наистина е направен от Немските Войски както твърдят някои автори разследващи трагедията.Е не може и Тако и Вако - А С ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СИ АБСОЛЮТНО ТОЧЕН
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия обявява война на Полша и на 1 септ.1939 и започва военни действия. Полските военнопленници са третирани спроред Женевската конвенция.На 17 септември 1939 червената армия нахлува варварски в Полша без да обяви война и без да взима пленници
5
1
 
27
 
! Отговори
Нищо ново под слънце преди 6 години
Сега Франция и Германия искат да направят същото с източноевропейските държави вкл. България. Място за лагери за неуките и неинтегрируемите емигранти, след като са пообрали де що има грамотно от тях. След като първо ни разграбиха и грабят арогантно вече 27 години, и си назначиха марионетните правителства, които винаги да им казват Yes! За капак-Сложиха ни във "втора категория", искат да приберат и данъците ни за себе си.
4
1
 
26
 
! Отговори
Герон Тофилов преди 6 години
Микрон и без друго мрази Беата Шидло. Зашото не е достатъчно стара за неговия вкус.
3
0
 
23
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 6 години
На комплексирания Бонапартчо Микрон редовно трябва да му се набиват истинските евроценности в облъчената ционистка банкеролихварска кратуна, както и да се полива със студена вода да не изпуши хептен.
2
3
 
26
 
! Отговори
Така се прави! преди 6 години
Браво на Беата! Тя им каза истината и на Германия и на Франция в частност Меркелана и Макарончо. Вие сте агресори, вие нападнахте, разграбихте и сравнихте със земята Полша. Никой - има пред вид Франция, не искаше да се бие за Полша и я остави на Хитлер за унищожение и територия за концлагери на смъртта. И те искат сега да поучават Полша и да я обиждат на арогантно държание, както направи Макрон от Варна?! Истинска патриотка. Така се прави! Не като нашите блюдолизци.
1
10
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Супер-Полша не взе ли да прекалява?Не може и Прусия и Украйна.Това е все едно да разпънем България от Будапеща до Казан и после да се сърдим ,че съседите са ни виновни.