Хиляди къщи на хора от етноса рохинга опожарени в Мианма

Разменят се обвинения за това кои са подпалвачите
2 сеп 2017 11:46, Елка Василева
54
Хиляди къщи на хора от етноса рохинга опожарени в Мианма
Снимка: Reuters

Над 2600 къщи на хора от мюсюлманския етнос рохинга в населяваните от него северозападни райони на Мианма са били опожарени през миналата седмица, обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

По данни на агенцията на ООН за бежанците около 58 600 рохинги са избягали в Бангладеш заради насилието по родните им места.

Властите в Мианма обвиняват ислямистките бунтовници от Армията за спасение "Аракан рохинга", че подпалват собствените си домове. Групата пое отговорност за координираните атаки през миналата седмица срещу полицейски постове, предизвикали масирана контраофанзива на правителствените сили.

Но бегълци рохинги в Бангладеш твърдят, че армията в Мианма убива и опожарява техни населени места в опит да ги прогони.

Отношението на предимно будистка Мианма към наброяващите около 1,1 млн. рохинги, изповядващи исляма, е голямо предизвикателство пред ръководителя на гражданското правителство на Мианма Аун Сан Су Чжи.

Критици на Запад я обвиняват, че тя не надига глас в подкрепа на религиозното малцинство, което отдавна е изложено на репресии, посочи Ройтерс.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Мианмарохинга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
18
 
! Отговори
I'm a Player преди 6 години
Ами правилно са ги опожарили, там религията е будистка. И будистите знаят, че от тая мю(юлманска секта няма отърване. Единствено с меч и огън е правилно да се действа !
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюсюлманите не могат да съжителстват нормално с немюсюлмани.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога религиозната принадлежност стана и етническа такава, уважаеми джурналя?
2
3
 
19
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 6 години
Браво във българия също има подобен етнос със който трябва да се решават въпросте само по този начин иначе даният етнос ще заличи българският етнос
1
5
 
16
 
! Отговори
алоха преди 6 години
колко много *** има по тоя свят боже