Пхенян се хвали: Ядреният опит – перфектен успех, нямало радиация

Светът реагира остро да поредната провокация на Северна Корея
Обновена: 3 сеп 2017 16:08 | 3 сеп 2017 12:47,
158
Пхенян се хвали: Ядреният опит – перфектен успех, нямало радиация
Снимка: Reuters

Севернокорейската централна държавна телевизия обяви, че проведеното днес изпитание на водородна бомба в страната е "перфектен успех".

От там добавиха, че устройството може да бъде прикрепено към балистична ракета, предаде AFP.

Часове по-рано държавната агенция КЦТА разпространи снимки на лидера Ким Чен-ун с оръжие, за което се твърдеше, че е нова водородна бомба.

Още по темата
"Опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно", обяви държавната телевизия, добавяйки, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета.

От Пхенян са категорични, че изпитанието не е довело до изтичане на радиация или други негативни последствия върху околната среда.

Шестият ядрен опит на Корейска народнодемократична република (КНДР)е заплаха за цялата международна  общност и е напълно неприемлив. Това заяви днес премиерът на Япония Шиндзо Абе, цитиран от ТАСС.

"Ядреният опит на Северна Корея е откровено и грубо нарушение на действащите резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е сериозна заплаха за сигурността на района и цялата международна общност", се подчертава в изявлението на японския премиер.

Днес КНДР съобщи за успешен опит на водороден заряд, който може да се използва като бойна глава за междуконтинентални балистични ракети. Според оценки на японски и южнокорейски сеизмолози силата на "изкуственото" земетресение е близо 10 пъти по-голяма, отколкото аналогичен земен трус, регистриран през 2016 година, когато Пхенян потвърди, че е извършил петия си ядрен опит.

Южна Корея посочи, че мощта на заряда, който днес бе взривен в КНДР вероятно е близо 100 килотона.

Южна Корея заяви днес, че предизвикателният шести ядрен опит на Северна Корея трябва да срещне възможно най-твърда реакция, включително и санкции на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде поставена тази страна в пълна изолация, предаде Ройтерс.

Сеул и Вашингтон освен това обсъждат разполагането на американски стратегически военни съоръжения на Корейския полуостров, след като Северна Корея пренебрегна предупрежденията на международната общност и днес по-рано направи най-мощния си ядрен опит досега. Това заяви, цитиран от Ройтерс, южнокорейският съветник по националната сигурност Чхун Ею-йон.

Китай също реагира остро на ядреното изпитание. Външното министерство на Китай призова Северна Корея да прекрати "погрешните действия", след като Пхенян съобщи, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, предаде Reuters.

В официално свое заявление министерството решително се противопостави и силно осъди действията на Северна Корея и призова страната да спазва резолюциите на съвета за сигурност на ООН.

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари