Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ

Заплашвани ли са дипломатите? Имало ли е обиски?
3 сеп 2017 08:31,
155
Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ
Снимка: Reuters, архив

САЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта, предаде ТАСС.

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

Още по темата

"Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

"Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един диот Вачев, дето казваше за Тръмп, че бил революционерът, който ще разбие елитите, банкерските и финансови акули в САЩ. Трънп бил спасителят на САЩ от олигархията на САЩ. Сидеровите гении също анализираха, появи се Тръмп общество. Голямо напъване да мислят.
121
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделката е САЩ да върнат полуостров Флорида на Мексико, а Украйна да върне полуостров Крим на Русия. Честна сделка.
120
4
 
15
 
! Отговори
Причина и следствие преди 6 години
И после краварите жално ще мучат...
119
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жал ми е за руснаците. И те са живи същества, макар и на по ниско еволюционно ниво от шимпанзетата. Трябва да им направим резерват на северния полюс или на луната.
118
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушанките жално ***
117
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Тръмп не е дипломацията, а стореното от Клинтън! Елцин е дал на демократите и Клинтън 300 млрд долара,срещу което:1.В САЩ за затворени и не работят центрофугите за ядрено гориво за АЕЦ,а договора за внос на руско гориво от ядрените им арсенал изтича тази година 2.Външния дълг на САЩ е вече над 20 трлн долара и практически единственото реално производство в САЩ е на Федералния резерв-хартийки-и на Демократическата партия- агенти за влияние,цветни революции по света и простотии в САЩ
116
7
 
9
 
! Отговори
X-101 преди 6 години
До АнонименСмешки сте написал. \Скоро дори една малка и бедна Корея ще може да БИЕ ШУТЧЕТО на ФАЩ!!!! Приготви си пуканки и гледай как отвратителният крадлив монстър сащ си отива в небитието. религиозните сатани от саудитска арабия са следващите...петрола скоро може да и 300-500 долара на барел, ако можеш се възползвай, защото когато ударите на Корея, Русия и други държави започнат ще си с празни джоблета....
115
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, унижението в Сирия трудно ще бъде преглътнато. Тръмпи по трудния начин ще научи че бой и ...секс не се връщат.
114
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл готви реципрочни мерки - ще изгони всички американски емигранти от Русия !
113
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Путин заяви "Ние няма да правим това, което вие ни кажете" Русия не АГИРА, а само РеАГИРА на ударите на Щатите и Запада, и сегашното "бъркане по дупките" е само нагледен пример за това, който още веднъж доказва безпомощността на путинова Русия да се мери с най-мощната държава в света - САЩ.
112
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината служители в руското консулство са поискали политическо убежище в САЩ.Между тях имало и офицери от тайните служби които били готови да си кажат всичко.
111
10
 
15
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До Цонкокое те учудва в това, русия винаги еплащала с парите на бедните! Как иначе да богатее върхушката?!
110
12
 
6
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Проблема на руснаците е, че са гладни (пряко следствие от социализма), а на американците, че са продажни (пряко следствие от капитализма). И колкото повече американци купуват, толкова по-гладни стават руснаците. Колелото се върти, къде ли ще се препъне?!
109
11
 
13
 
! Отговори
ЗВУЧИ МИ ГЛУПОВАТО преди 6 години
Русия прави същото и на Балканите,шпионира ни ,особено от Сърбия........Чудя се какво точно има да ни шпионира. Цял свят знае, че имаме 4 стари самолето и две бракувани белгийски фрегати от 1960 г. Нещо друго? Военното ни командване е в Брюксел, те естествено не ни дават достъп до секретна информация, пък и за какво ли ни е.Освен ако броят третополовите по време на гей-парадите, това наистина е секретна информация....
108
15
 
13
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Лети света напред, развива се а руснаците тичат след него и го гонят с крясъци "Чакайте нииии, изчакайте ни да ви поведем напред!"
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкогато им заповядат руснаците!
106
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога и нашите ще обискират руските филиали на КГБ в България ?
105
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редникПо-кресливи и агресивни по форумите от руските агенти няма! Срещу шепа рубли сте готови да се отречете и от баща си и майка си, стига това да е в интерес на Русия. И това продължава вече повече от 130 години!
104
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В консулството има собствен крематориум - вчера КГБ "дипломатите" изгориха в него "долното си бельо" и затова от комина бълваше пушек като от плаващия самовар "адмирал Кузнецов !
103
2
 
7
 
! Отговори
редник преди 6 години
Наближава времето за поредния reset на вида ни ! После оцелелите пак ще говорят на децата си , че е имало летящи къщи , вълшебни огледалца , разговори от разстояние , магове който ако ти научат името (паролата) ще те контролират ! Че от твой кичур коса ( ДНК ) ще ти променят живота.....