Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ

Заплашвани ли са дипломатите? Имало ли е обиски?
3 сеп 2017 08:31,
155
Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ
Снимка: Reuters, архив

САЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта, предаде ТАСС.

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

Още по темата

"Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

"Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рашко109 Никой не може сам да командва света,та бил и той Сорос.Руският модел се провали още със провала на СССР и не може да се изправи без парите на запада.Суровините не се ядат.
101
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДОЙЧЕ 107 В Германия бъка от руски агенти,затова тази страна няма собствена политика.
100
6
 
16
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Абе много ги мразят и гонят тия руснаци, що така?!! Такива мили и цивилизовани хора а навсякъде ги посрещат на нож!! Не мога да си го обясня, това е работа само на оня старец Сорос и на рептилите, от мен да знаете. Подобно поведение може да бъде продиктувано само от завист и страх, че руснаците ще наложат доказано работещия си политически и икономически модел на целия свят.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Анонимен102 Това не е най-красивата сграда в САЩ,но ти явно си Горно нанадолнище и не си излизал от там.Не знам,как ползваш интернет?
98
3
 
6
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Тръмп е шоумен и си разиграва най-голямото шоу преди пенсия....Този човек няма емоции ...
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия прави същото и на Балканите,шпионира ни ,особено от Сърбия,където има шпионски център/Ниш/.Ще ни трябват години,за да се очистим от нея.
96
6
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
+ и - има във всички новинарски сайтове ! по кресливост и брой коментари евро-атлантиците преобладават ,по + и - същите губят в пъти ! Изводите ? Живеем в диктатура на агресивни малцинствата ! Добрите мълчаливи хора и техните метаморфози :)
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Анонимен102 Щом руснаците са платили,за да я ползват,значи им харесва и има защо.Но сега са аут.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен100 Сградата на генералното консулство в Сан Франциско/на снимката/, е една от най-старите в САЩ,ние сме били под турско робство,когато е построена.
93
3
 
5
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Това е най-красивата сграда в Сан Франциско. Американците много я харесват. Би трябвало и ти да я харесваш, нали си техен човек.
92
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акцията на американците е твърде закъсняла,руснаците от доста дълго време тършуват в САЩ и нарушават законите на страната,както и международното право.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката - тава не ли централният затвор в София !?
90
4
 
12
 
! Отговори
Американец преди 6 години
Сега следва обиск в американските консулства в Русия. Най-добре без предупреждение. Американците си го заслужават.
89
2
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АБВКоето не променя факта че полоовината Еврофайтъри на немците не летят.Французите пуснаха една ракета стрещу ИДИЛ и казаха че нямат повече пари а че базите с англииски подводници се намира в Шотландия която заплаши с вето Брекзит след като англичаните казаха че Брекзит ще има на 100%.Но най-важното е че Австралия нямат атомни подводници а само дизел електрически а Нова Зеландия има 3 кораба докато Индия купува Рафал и не ще и да чуе за англичаните повече!
88
2
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
До Факт 90Ихааааа, колко си умен! С няколко думи направи перфектен анализ на политическите, икономическите и военните възможности на половината свят. Ех, защо не съм умен като теб?
87
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CАЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - филиали на КГБ !
86
2
 
18
 
! Отговори
Антиамериканец преди 6 години
"Флагманът на свободния" свят прави обиск в суверенна собственост на друга държава? Двуличните американци потъпкват демократични норми, а изискват от другите да ги спазват. Как става тази работа, европейците мълчат страхливо. Затова половината свят вижда в Русия сила, която се противопоставя на еднополюсния ненаказуем американски манталитет.
85
3
 
12
 
! Отговори
хаос преди 6 години
Нещата се затягат по света. Русия и САЩ са пред война, Китай и САЩ се дърпат за косата, уж заради островите в Китайско море, Иран е сам срещу всички, Близкия изток е пълна каша (Ирак, Сирия, Афганистан, Либия и т.н.) Турция не знае какво да прави с кюрдите, САЩ са в ступор след Тръмп, Латинска Америка е каша (Венецуела, ярък пример), Европа е пред разпадане и всеки ден газят хора с автобуси, микробуси. Северна Корея тества атомни бомби по няколко пъти в месеца. Индия и Китай са пред война....
84
5
 
15
 
! Отговори
Ой,ой.. преди 6 години
Краварникът е насочил рога и опулил кръвясали очища срещу Русия,която си кротува,а зад гърба му,Северна Корея ще му забива нови ракети в зад....ника. Русия не е заплаха за света,но американците са изпаднали в антируско умопомрачение.
83
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!Само в тиквите на кремълските *** някой иска да напда Рашка. Докато целият свят изолира Рашка, кремълските нещастници оревават орталъка как някой щял да им открадне милиардите. жалка история.