Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ

Заплашвани ли са дипломатите? Имало ли е обиски?
3 сеп 2017 08:31,
155
Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ
Снимка: Reuters, архив

САЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта, предаде ТАСС.

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

Още по темата

"Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

"Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците изпитват перверзно удоволствие да се представят за невинна жертва. А руските *** от миманса веднага започват да им пригласят. В Америка ина закон и нищо не моце да се извърши по прищявката на един или друг психопат с властови позиции подобно на Русия или днешна България.
81
7
 
20
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Бе стига се напъвахте да мислите ясно е че Русия няма да бъде победена.Те с един Ким и банда полуграмотни араби не могат да се справят кво остава за Русия.Франция няма да воюва с Русия Англия е пред разпад покрай БРЕКЗИТ колониите като Индия и тн ги няма вече да воюват на тяхна страна Австралия е далеч и няма армия както и Нова Зеландия.Сащ сами нищо не могат да направят те дори с една Сърбия накараха цяло нато да се бие за тях.Германия има 3 танка и половината им самолети не летят!
80
23
 
2
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Милите руснаци, от всякъде ги гонят - никой не ги иска. Дори като "освободители", хората ги посрещаха със запъртъци и коктейли "Moлотов", какво ли остава като натрапници. Гонят ги хората, а те продължават да се натискат - "Ние ви обичаме, затова ви бием. Знаем, че последния ни освободителен опит се провали и костваши живота на десетки милиони хора, но сега ще е различно, нищо че пак ни води офицер от КГБ. Повярвайте ни, ето сменихме си дори козината!".
79
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 85Каква история имат руските пpимати, умнико. Самото име Русия, започват да го използват като название на *** си едва през 1721 година по заповед на Петър I.
78
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МдааНе на българина, а на русофила все са му виновни Запада и евреите. На нас българите, най-много пречите гражданите с българско гражданство и с руско самосъзнание, дето все в Русия гледате, руски интереси защитавате и вменявате на българите, че за вечни времена трябва да са благодарни на руснаците за "двойното освобождение".
77
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато в Русия оглупеят колкото краварите, тогава ще са на едно ниво, но народ с история никога не може да падне толкова ниско!
76
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ се превръщат все повече в дива и варварска нация. Те са заплаха за целия свят и най-вече за себе си, но за последното не се досещат още. Не случайно световни изследвания през 2016 и 2017г. показват,че най-голямата опасност за света са САЩ. Тази държава е основана от европейската ***, а това в рамките на 200г. не може да се изличи.
75
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80Преди 2 месеца нейде молдовският парламент призова руснаците да изтеглят руските си войски от Молдова (т.нар. Приднестровие е молдовска територия).
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До промоА американските централи и с Дънди въпросът отдавна е решен, ни яие руските пропагандисти така и не сменихте репертоара. Питайте Бялата Златка, дето най-много квичеше срещу тях дали това е вярно. Сега е управляващ, ще ви даде инфо от първа ръка, не се излагайте с първобитна и долнопробна пропаганда.
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 74незаконно има войски в приднестровието Вашата некомпетентност е невиждана. Войските на Русия в приднестровието са там на основа договор между Русия и Молдова с гаранцията на ООН. Това било незаконно, а обиските на ФБР в дипломатически обекти на Русия са законни- така ли?
72
8
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
На българина са му виновни руснаците, ромите, евреите, арменците, афроамериканците, Слави, комунистите, лекарите, учителите, професорите, поетите...., не на последно място народът на Папуа и Нова Гвинея.Народе????
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от ранът резулт.е че сме най-бендата държава , и хората емигрират , изцяло зависими това е то
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До промоАко обичаше Родината си щеше да знаеш, че най-много я ограбва руската *** с помощта на русофилите ***, които сключват неизгодни за България договори и позволяват на руските фирми с години да не плащат данък печалба защото уж рабители на загуба. Но и на това ще му се сложи край.
69
1
 
17
 
! Отговори
промо преди 6 години
ааа то щото амер.централи и златодобива на дънди прешъс направо вкарва млрд.в икономиката ,хахах найвници
68
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До терористите САЩ те 73Русия. Нападна Грузия, анексира Крим, изпраща терористи в Луганск и Донбас, незаконно има войски в приднестровието... и т.н. и т.н.
67
11
 
2
 
! Отговори
гениално преди 6 години
До 65Ти каво решение предлагаш? Да вземем да се зарадваме на Русия, да си спретнем един тоталитарен режим и набързо ще забогатеем и ще се удвоим?
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До промоМи много си сбъркан с мисленето. Ранът няма нищо общо с това. При това ограбват те червените *** и руснаците и без план. Лукойл например деклрарира десетки милиарди долара оборот за последните 8 години и нулева печалба. Всяка година към руско текат 7 млрд ...по братски така.
65
2
 
13
 
! Отговори
терористите САЩ те преди 6 години
До Анонимен 62Коя страна през 21 век.отвлича хора,изтезава ги,държи ги в лагер без съд и присъда?напада суверенни държави избива милиони и съсипва и ограбва и тн. и тн.
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то тука в USA освен резервати за хора , ферми и чернъовци...друго няма
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1944:)) относно 'македонската' кирилица, в тази светлина украйна е освободила България от турско робство а не Русия. Относно другите ти глупости ....