Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ

Заплашвани ли са дипломатите? Имало ли е обиски?
3 сеп 2017 08:31,
155
Равносметката: Три руски мисии – под контрола на САЩ
Снимка: Reuters, архив

САЩ взеха под свой контрол три руски дипломатически мисии - генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта, предаде ТАСС.

Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията".

Още по темата

"Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради.

"Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.

Руското външно министерство помести на официалната си страница във Фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателствоо са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".

Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".

Министерството "разглежда нелегитимния оглед на дипломатическите помещения на Русия без присъствието на руски официални лица и изказаната заплаха да бъде разбита входната врата като безпрецедентна агресивна акция, която при това може да бъде използвана от спецслужбите на САЩ за организиране на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети".

Американската страна все пак прие поне едно от оплакванията на руснаците, отбелязва АП - че са им дали само 48 часа да опразнят жилищата, обитавани от дипломатите и семействата им. Смекчавайки първоначалната заповед, Държавният департамент уточни, че са направени "отделни споразумения", които да дадат на семействата "достатъчно време" да опаковат багажа си и да освободят апартаментите на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за колко време руснаците ще трябва да се изнесат от жилищната част на консулството, като каза само, че Москва е била информирана за новия срок.

Междувременно Държавният департамент ще контролира изцяло достъпа до имотите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
14
 
! Отговори
Re Re Факт преди 6 години
Нали БГ пресата се скъса да пише за команден център.Кво прай Координационен център до Пирогов, а?!При една война се атакуват, командни, координационни центрове, и чак догава физически оръжия.А сега кажете какви оръжия има на територията на БГ, а?!Знаете ли, не!!!Някой пита ли България дали иска да е член на НАТО?Защо три развити държави не са членки на НАТО в Европа.А БГ се набута между шамарите. Кога в историята на БГ не се е знаело, какви оръжия има на територията ни?Кога?! Васали сме
41
2
 
12
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Американците май се изсилват да се сражават на два фронта. Трудна и непосилна работа за тях. В момента най-тежкия им проблем е Пхенян. Тези не ги е страх от нищо и току виж гръмнали американците. Относно руснаците - подценявате ги. Те имат всичко за разлика от останалите. Страна голяма, много ресурси и преди всичко шовинизъм. За тях Русия е всичко. А някой от пишещите по-долу май никога не са видели Русия от близо. Доста злоба от слаби и доста ограничени хорица, с ограничен мироглед.
40
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
САЩ ще продължават да ескалират конфликта,защото изпадат в цайтнот.Следващата стъпка ще е конфискуването на руски имоти и финанси,вкл. на частни лица,под предлог,че са свързани с властта в Русия.Последната стъпка ще е изключване на Русия от системата СУИФТ,т.е. пълна блокада.Излишно е да казваме,че всичко това е абсолютно незаконно-САЩ така или иначе не признават международното право.Какво ще направи Русия?Ще се помъчи да успокои положението,докато проектът "Статус" стане напълно функционален.
39
14
 
6
 
! Отговори
руски трол преди 6 години
Аз обичам Русия и се радвам че в СССР са избили над 100 хиляди бесарабски и таврийски българи през мирно време.
38
9
 
4
 
! Отговори
През това време преди 6 години
Дания създава закон забраняващ Северен Поток 2.Честито.
37
4
 
12
 
! Отговори
амер.трол преди 6 години
не бе аз обчиам БГ ама за $$$я продвам като се рафвам че САЩ са убивали моя народ с бомдандировки над София преди 50г.
36
12
 
4
 
! Отговори
През това време преди 6 години
Полша обмисля да поиска репарации от Русия за ВСВ.
35
12
 
7
 
! Отговори
руски трол преди 6 години
още 1000 коментара срещу България и ще изкарам рубли за водка. В краен случай ще пия обичайното - лосион.
34
3
 
8
 
! Отговори
амер.трол преди 6 години
ох че тема след още поне 5 коментара против Русия и България ще изкарам отще доларии
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Re:Факт.......Имаме си бази и команден център на НАТО, пардон САЩ до Пирогов - официалнРусофилите се скъсахте да лъжете. Командните центрове не се строят в центъра на столиците. това, което наричаш команден център е КООРДИНАЦИОНЕН център и няма нищо общо с КОМАНДЕН център!
32
7
 
5
 
! Отговори
ази бре преди 6 години
Война между запада и Русия няма да има. Поне запада няма интерес. Те предпочитат да използват икономическото си предимство да вкарат Русия във военна надпревара и така да я съборят икономически. Германия все по-сериозно се замисля да отделя сериозни пари (към 2% от БВП) за военен бюджет под формата на европейска армия. Ако това стане означава Русия да трябва да отговори с 13+ процента военен бюджет, което е равносилно на икономически проблеми във всички останали отрасли.
31
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е суровинен придатък на Европа и Китай. По-изгодно е да купуваш евтини енергоносители и природни ресурси, отколкото да водиш войни за тях. Цивилизования свят отдавна го знае това, единствено руските *** не могат да се усетят и все реват, че ще им вземат ресурсите, и че са обградена крепост. А руските *** им пригласят.
30
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските фашисти са безсилни и от злоба правят грешка след грешка.Останаха ли още полезни *** да им вярват след безкрайните им лъжи за Украйна, Сирия и така нататък.
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е в ЕС и НАТО.Впросът е затворен.
28
7
 
6
 
! Отговори
Re:Факт преди 6 години
Как да не е наша тази война...?!България е член на НАТО! Имаме си бази и команден център на НАТО, пардон САЩ до Пирогов - официално, и военни бази - войска и оръжия, а не знаем и какви оръжия имаме на наша територия, съгласно условията на НАТО.А ООН вече е рудаментарен орган.САЩ показаха, че и без Резолюция (на съвета за сигурност) на ООН могат да бомбардират държави.
27
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветско посолство през ВСВ е имало в България. Което не е попречило на СССР да финансира терористи в България въпреки, че България и СССР не са били във война. Това обичайно се нарича военно престъпление.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ima li razlika mevdu Trymp i Erdogan?
25
5
 
9
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До история..............Посолството на Германия даже по време на ВСВ е работело в Москва и същото в Берлин и никой не ги е нападал и обискирал,това е дипломация но САЩ не разбират от такива неща,те са нация от *** и убийци........Работела е руската пропаганда на пълни обороти и затова не си запомнил правилно. Разправяй ги тези приказки на сборището край Копринка, пък може и някой пиян путинист да ти повярва.
24
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактНалягай си парцалите и не драскай малоумщини. На САЩ не им трябва война с Рашка. За кво им е ?! Получовеците в руско сами се самоизбиват в мащаби непостижими за коя да е война. Доказано от 1917 г та до наши дни.Рашка е там където и е мястото-изолирана политически и икономически. Да *** там от глад мизерия или квото друго си изберат.
23
12
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Действията на САЩ са напълно логични с оглед на целта им-ожесточаването на войната с Русия и стремежа да я приключат в най-скоро време.Защото ако се забавят още няколко години,победата над Русия става невъзможна,а и Китай им диша във врата.За това са готови на всичко,те просто не могат да оцелеят без война!Очевидно не се спират и пред риска от ядрено развитие на конфликта!Какво пък-да си чистим мазетата и да си налягаме парцалите-тая война не е наша,колкото по-далече останем от нея-по-добре!