В Румъния ще правят референдум – за и против гей браковете

Управляващите провеждат допитването през този месец
3 сеп 2017 17:45,
42
В Румъния ще правят референдум – за и против гей браковете
Снимка: Reuters, архив

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния възнамерява да организира тази есен референдум за ограничаване на конституционната дефиниция на семейството. Това ефективно ще изключи възможността да бъдат легализирани браковете между лица от един и същи пол, заяви партийният лидер Ливиу Драгня, цитиран от Ройтерс.

Планът за референдум се появи, след като Коалицията за семейството, неправителствена организация, събра миналата година 3 милиона подписа в полза на промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз между мъж и жена, а не "съпрузи", както е сега, предава БТА.

Според румънските закони конституцията може да бъде променена след предложение на президента, правителството, една четвърт от всички депутати или поне 500 000 граждани. Парламентът трябва да одобри каквато и да било промяна, която след това да бъде гласувана на референдум.

Нашето намерение е да приключим с организирането на референдума за промяна на конституцията по въпроса за семейството тази есен, заяви Драгня на партийна среща в курорт на Черно море.

Малко политици открито подкрепят гей браковете или граждански партньорства в консервативната източноевропейска страна от 20 милиона души, в която православната църква има голямо влияние, отбелязва агенцията.

Сред изключенията са центристкият президент Клаус Йоханис, който е заявявал, че подкрепя толерантността и отвореността към другите, които са различни, отхвърляйки религиозния фанатизъм и ултиматумите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: румъниягей бракове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАР 1 :DВЪПРЕКИ, ЧЕ ТОЙ НЕ Е НА ЯСНО, ЧЕ ТОВА НЕ СА ГЕЙ ПАРАДИ А ГЕЙ ПРОТЕСТНИ ШЕСТВИЯ С ЦЕЛ ДА СЕ УЗАКОНИ БРАКА МЕЖДУ ГЕЙОВЕ!!!!---------------РЕФЕРЕНДУМ ТРЯБВА ДА ИМА!
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1За и против "бежанците" също трябва да има референдум. За незаконните сгради,коптори,хралупи и колиби да не говорим.
1
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам и тук такъв референдум, след което да се свърши веднъж завинаги с цялата тая простотия. Искам референдумът да включва и възможността гей парадите да бъдат забранени.